Megkezdődött


2010-04-11 08:51:00  | cikk: Tóth Tamara  | 


Az ország több mint 3100 településén kialakított csaknem 11 ezer szavazókör ma reggel 6 órakor nyitotta meg kapuit. Este 7 óráig várják a mintegy 8 millió választásra jogosultat, köztük több mint 100 ezer első választót. Az első szavazók emléklapot kapnak a szavazatszámláló bizottságtól. Pápán 13 szavazókör várja reggel 6 órától a szavazókat.

A választópolgár a személyazonosságát bármilyen típusú személyi igazolvánnyal igazolhatja. A szavazatszámláló bizottság elfogadja továbbá az 1998 végétől kiadott lézergravírozott útleveleket, valamint a kártyaformátumú jogosítványokat is. Fontos azonban, hogy ha a személyazonosító igazolvány nem tartalmazza a lakcímet, akkor a lakcímkártyára is szükség van a szavazáshoz.

Mindenki csak a számára kijelölt szavazókörben adhatja le voksát, ennek helyéről korábban valamennyi választópolgárt tájékoztatták. Lakóhelyüktől eltérő helyen csak azok voksolhatnak, akik ezt péntek délutánig kérték, és a helyi jegyzőtől igazolást is kaptak arról, mely település melyik szavazókörében adhatják le szavazatukat.

A választáson szavazni kizárólag személyesen lehet. A szavazóhelyiségben csak az a választópolgár szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel, a szavazatszámláló bizottság ma már - az igazolással szavazók kivételével - senkit nem vehet fel a névjegyzékbe.

Aki mozgásában akadályozott vagy beteg, írásban mozgóurnát kérhet a szavazáshoz. Aki azonban nem kért, az nem szavazhat ilyen módon akkor sem, ha egy másik, háztartásában lakó választópolgárhoz kiviszik a mozgóurnát.

A szavazásra jogosultak 1,61 százaléka adta le szavazatát országos szinten 7 óráig-olvasható az OVI tájékoztatójában. 2006. évi országgyűlési képviselő választás első fordulójában 1,66 % volt a hét óráig megjelentek száma.

Várhatóan este 23 óra körül már 99 százalékos lesz az adatok feldolgozottsága, akkor tart majd sajtótájékoztatót az országgyűlési képviselő-választás első fordulójának előzetes eredményeiről az Országos Választási Iroda (OVI).
Forrás: www.választás.hu

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!