DK: Krízisterápiát az egészségügynek!


2016-07-01 18:38:44  | cikk: Babos Petra  | 


DK: Krízisterápiát az egészségügynek! főképe
Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselő, a DK Országos Tanácsának tagja rendhagyó fogadóórája keretében utcai szórólaposztás és sajtótájékoztató tartott a Magyar Egészségügy Napja alkalmából.
-A Demokratikus Koalíció (DK) Pápa és Vidéke szervezete gratulál a pápai, Semmelweis-napi elismerésben részesült egészségügyi dolgozóknak, orvosoknak, szakembereknek. Ugyanakkor ezen a napon az ellenzéki párt emlékeztetni kívánja a pápai utca emberét: nem lehet felhőtlen ünnep a magyar egészségügy idei napja sem, hiszen igen nagy gondok vannak, melyet orvos és beteg, ápolt és ápoló egyaránt lát és érez – hangsúlyozta Kerecsényi Zoltán.
Mint mondta, „Beteg az ország, gyógyítsuk meg!” – ezzel a címmel szervez ma országos tüntetést a fővárosi Kossuth téren, a magyar parlament épülete előtt Sándor Mária, „feketeruhás nővér” és számos társa, több, neves közéleti személyiség és számos civil közösség csatlakozásával. A szervezők által megfogalmazottakkal a DK-sok is egyetértenek!
- „Nem engedhetjük, hogy nővéreink, orvosaink tömegesen hagyják el az országot! Nem engedhetjük, hogy ne legyen elég gyógyszer, kötszer, műszer, fertőtlenítőszer, amik a tisztességes, becsületes betegellátáshoz kellenek! Nem tűrhetjük tovább, hogy hónapokat kelljen várni egy vizsgálatra, vagy éveket egy műtétre. Nem engedhetjük, hogy Európán belül Magyarországon betegedjenek és haljanak meg a legtöbben daganatos betegségben!” – idézte, majd hozzáfűzte, a DK „Sokak Magyarországa” néven közreadott programjavaslatában is tekintélyes részt foglal el az egészségügy kérdése „Krízisterápiát az egészségügynek!” –alcímmel.
-Olyan egészségügyi ellátórendszert akarunk, amely hatékonyabb és gazdaságosabb működésével hozzájárul a születéskor várható élettartam és az egészségben eltöltött évek növekedéséhez. 2004 óta annyi orvos hagyta el az országot, mint ahányan 2010-ben az összes fekvőbeteg gyógyintézetben dolgoztak. Ez immár alapjaiban veszélyezteti a lakosság ellátását. A helyzeten azonnali forrásbevonással, az egészségügyi dolgozók bérének érdemi emelésével kell javítani. Kormányra kerülése esetén a DK emelni kívánja az egészségügy költségvetési forrásait, helyre kívánja állítani a betegjogi képviseletet, meg kívánja akadályozni a kórházak működésképtelenné válását. A DK 5 év alatt megduplázni, 10 év alatt megháromszorozni szeretné az orvosok, ápolók fizetését.
Kerecsényi Zoltán a DK egészségügyi programpontjai közül kiemelte, az egészségügyi béreket folyamatosan, évenként 15 százalékkal kell emelni. Helyre kell állítani az egészségügyben dolgozók társadalmi megbecsülését. Tudatosítani kell a lakosság és az egészségügyi dolgozók egymásrautaltságát. Vonzóvá kell tenni az egészségügyi pályát. Emelni kell a szakdolgozói és kisegítő személyzet létszámát, ösztönözni a szakdolgozói- és a diplomásnővér-képzést. Az orvosokat tehermentesíteni kell a felesleges adminisztrációtól. A rohamosan növekvő forrásigényt és az ország ehhez képest aránytalanul kis gazdasági teljesítőképességét egyensúlyba kell hozni a meglévő finanszírozás átalakításával és új források bevonásával. A társadalommal meg kell értetni, hogy egészségügyi helyzetének javítása elsősorban a saját kezében van. Vissza kell állítani a szolidaritás elvén működő társadalombiztosítást, ami ezzel ismét az alkotmány részévé válik. Ellátási csomagokat kell kidolgozni, meghatározva az egyes csomagok tartalmi elemeit és ezek finanszírozási körülményeit. Alanyi jogon járó csomag: sürgősségi ellátások (beleértve a mentést), járványügyi teendők, a gondozás egyes területei (család- és nővédelem, az ifjúság-egészségügyi és sportegészségügyi), csecsemő- és gyermekgyógyászati ellátás, vérellátás. Fontos, a biztosítottaknak járó, mindenki számára egységes ellátási csomag, az egészségügy mindenkori átlagos színvonalának megfelelő orvosi eljárásokkal. Ezeket, illetve a csomag tartalmának egyéb részleteit szakmai egyeztetés keretében kell kidolgozni. Megfontolandó az egészségbiztosítás által kötelezően finanszírozott alapcsomagon túli ellátáshoz való hozzájárulás bevezetése (Tb-extra). Ennek egy része az adókból leírható lenne. A kiegészítő biztosítással rendelkezőknek, illetve térítést fizetőknek rendelkezésére állnának az innovatív, csúcsszínvonalú eljárások – tette hozzá az önkormányzati képviselő.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!