Beszámoló és pályázati döntések


2016-06-30 20:00:42  | cikk: pi-pa  | fotó: Pintér Ádám  | 


Beszámoló és pályázati döntések főképe
Egy perces néma felállással emlékezett Pápa Város Önkormányzata Képviselőtestülete ma délutáni ülésének elején a közelmúltban elhunyt Heitler László festőművészre és Barcza Dánielre, az I. számú általános iskola volt igazgatójára.
A megemlékezést követően dr. Áldozó Tamás bejelentette, hogy Kovács Csilla önkormányzati képviselő lakóhelye megváltozása és egészségi állapota miatt lemond az MSZP- Együtt-PM kompenzációs listáján szerzett mandátumáról.
Az ülésen a testület tárgyalt az önkormányzat többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok – a Pápai Víz- és Csatornamű Zrt, a Pápai Termálvízhasznosító Zrt, a KÖZSZOLG Kft, a MÉKI-R Kft, valamint a Pápai Ipari Park Kft - beszámolóiról.

Dr. Lukács Endre vezérigazgató a Pápai Víz- és Csatornamű Zrtgazdálkodásáról számolt be
 
Dr. Lukács Endre. a Pápai Víz- és Csatornamű Zrt vezérigazgatója dr. Péntek Árpád önkormányzati képviselő kérdésére elmondta, a társaságnak jelentős bevételkiesést jelentettek a Pápai Hús cégcsoport anyagi nehézségei, ám az idei év első hónapjaiban a „húsgyár” kifizette az aktuális számláit.
A KÖZSZOLG Kft tevékenységével kapcsolatban elhangzott, a háztartások számára biztosított a „házhoz menő” szelektív hulladékgyűjtés lehetősége, mellyel eddig néhány száz család élt a városban. A hulladékgyűjtéssel kapcsolatban problémaként merült fel, hogy a háztartások hónapok óta nem kapnak számlát. Mészáros Csaba ügyvezető hangsúlyozta, ennek az az oka, hogy a helyi szolgáltatóktól egy országos központú gazdasági társaság vette át a számlázás jogát, náluk azonban még nem állnak rendelkezésre a számlák kiállításának technikai feltételei. Így fordulhat elő, hogy a későbbiekben egyszerre több havi számlát kapnak majd kézhez a magyar háztartások.

Mészáros Csaba ügyvezető elmondta, nem a KÖZSZOLG Kft hibája a számlák elmaradása
 
A Pápai Ipari Park Kft beszámolójával kapcsolatban az ülést követő sajtótájékoztatón dr. Áldozó Tamás elmondta, az ipari parkban működő vállalkozások által foglalkoztatott munkavállalók száma 2010-ben alig haladta meg a kettőezret, 2015-ben pedig 2.835 munkavállaló dolgozik a cégeknél. Az pedig egészen biztos, hogy az idei évben ez a szám tovább nőtt, hiszen folyamatos a létszámbővítés a legnagyobb gazdasági társaságoknál. Emellett az itt működő cégek árbevétele a 2010-es 14.741 millió forintról 2015-re 57.541 millió forintra nőtt.
Az ülésen elhangzott, Kerecsényi Zoltán, a DK önkormányzati képviselője indítványozta, hogy az önkormányzat kezdeményezze a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottságnál, illetve Nemzeti Örökség Intézeténél, hogy a pápai sírkertekből számos személyiség nyugvóhelyét a Nemzeti Sírkert részévé nyilvánítsák. Az előkészítés során kiderült, hogy vannak már olyan sírok, melyekkel kapcsolatban az említett bizottság saját adatbázisából kiindulva már döntést hozott. Ezért a közeljövőben az önkormányzat áttekinti a pápai sírkerteket és ennek alapján készítik el javaslatukat a szeptemberi ülésre, és ezt követően fordulnak majd a bizottsághoz.

Kerecsényi Zoltán kezdeményezte, hogy egyes pápai sírokat nyilvánítsanak a Nemzeti Sírkert részévé
 
Az ülésen döntöttek arról is, hogy a Zöld Város projekt keretein belül pályázatot nyújtanak be az Erzsébet liget és a Belső-Várkert rehabilitációjára. Az egymilliárd forint értékű pályázat célja, hogy 21. századi színvonalú rekreációs terület alakuljon ki a jelenlegi természeti értékek megőrzésével.
Dr. Áldozó Tamás a sajtótájékoztatón elmondta, a város pályázik a helyi tömegközlekedés támogatására is, melyet az önkormányzat az idei évben 65 millió forinttal segít. Ennek az összegnek 5-10 százalékát nyerhetik el a most benyújtott pályázaton.
A polgármester beszámolt arról is, hogy a közelmúltban a belvárosi közlekedési renddel kapcsolatos közmeghallgatást követően megvizsgálták a megoldási lehetőségeket, melyek 5-10, de akár 20 millió forintos beruházást is jelenthetnek. A polgármester időbeli és térbeli korlátozással elfogadhatónak tartaná, hogy a Fő utcát megnyissák a forgalom előtt. Augusztusra megszületik az ezzel kapcsolatos rendelet-módosítási javaslat is. Ettől függetlenül megkezdték annak a vizsgálatát is, hogy önkormányzati tulajdonú ingatlanok használatával hogyan lehetne biztosítani a Fő tér közelében nagyobb mennyiségű autó parkolását.
Az ülés végén döntés született arról, hogy pályázatot nyújtanak be helyi foglalkoztatási paktum létrehozására. Ennek a maximális keretösszege 750 millió forint, célja pedig, hogy a helyi gazdaság munkaerő-szükségeltének kielégítésében közreműködjön.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!