Koncertek a pápai Zsinagógában


2016-06-26 15:41:01  | cikk: ha  | 


Koncertek a pápai Zsinagógában főképe

A Múzeumok éjszakáján a Zsinagóga is szerepelt a helyszínek közt. S nem csupán kiállítóhelyként, hisz hangversenyek is várták itt az érdeklődőket. Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy tavaly megkereste őt Németh-Vékes Erzsébet azzal az ötletével, hogy nyaranta a Zsinagóga ideális koncerthelyszín lehetne. A Pápai Platán pályázott a Nemzeti Kulturális Alapnál a hangversenyek megszervezésére, s a sikeres pályázatnak köszönhetően a Múzeumok éjszakáján Pápára látogatott az Ewald Rézfúvós Együttes.

Az öt fős zenekar az ország talán legtehetségesebb fúvós együttese, nyitottak minden stílus és irányzat, a könnyebb és komolyabb műfajok felé egyaránt – az egyetlen kritérium számukra a minőség. Az együttes 1996-ban alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem akkori hallgatóiból. Bakó Levente zenekarvezető elmondta, hogy harmadik alkalommal jöttek Pápára: zenéltek már a Bartók Béla Zeneiskolában, a Petőfi Gimnáziumban és most először a Zsinagógában, mely ideális koncerttér. A klímája éppoly tökéletes mint az akusztikája, az imával átitatott falak pedig egyfajta lelki pluszt is adtak a muzsikához, tette hozzá.

A Zsinagóga akusztikája a művészeket és a vendégeket is rabul ejtette

Hetyei József, a Bartók Béla Zeneiskola igazgatója, a kürt tanszak vezetője is ott volt a koncerten családjával. Elmondta, hogy ismeri a zenekar tagjait, briliáns, tökéletességre törekvő, igényes művészek. Ma már a technikai tökéletesség szinte elvárás, tette hozzá, de az Ewald Rézfúvós Együttes esetében ehhez hozzáadódik az is, hogy húsz éve együtt muzsikálnak, összeszokott a csapat, pillantásokból megértik egymást, gyorsan tudnak reagálni minden helyzetre.

A fúvósok után következett a diákok koncertje. Pálfi-Demus Brigitta a Bartók Béla Zeneiskola zongorista növendéke volt, ma már Grazban tanít. Évek óta szervez pápai kolléganőjével, Falakiné Piltman Erikával kölcsönös koncertekkel egybekötött látogatásokat. Ezúttal tíz osztrák fiatal utazott Magyarországra, hogy ezen az estén megörvendeztessék a zenekedvelőket. A koncerten fellépett öt pápai zeneiskolás is.
Falakiné Piltman Erika, a Bartók Béla Zeneiskola zongoratanára elmondta, hogy eddig Pápára rendszerint versenyre érkeztek a grazi növendékek, ez az első alkalom, hogy koncerteznek, bemutatkoznak a helyi közönségnek. Az alkalmon a legtehetségesebb, legszorgalmasabb diákok léptek fel, versenydarabjaikat adták elő.

Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője köszönetet mondott a Nemzeti Kulturális Alap támogatásáért és kiemelte a Pedagógus Művelődési Ház Közhasznú Alapítvány elnökének, Schmidt Dezsőnének és a Városgondnokság kollégáinak munkáját, akik hozzájárultak az est sikeréhez.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!