Egy különleges éjszaka a múzeumokban


2016-06-26 15:08:09  | cikk: ha  | 


Egy különleges éjszaka a múzeumokban főképe

Országszerte több mint kétezer programmal várták az érdeklődőket Múzeumok éjszakáján, rendezvényből Pápán sem volt hiány. A Kékfestő Múzeum, az Esterházy-kastély és a Pápai Református Gyűjtemények rendszeresen szervez programokat ezen a napon, de ezúttal a Zsinagóga és az öreghegyi kilátó is csatlakozott a helyszínekhez.

Az Esterházy-kastélyban már 14 órától 30 percenként indultak a tárlatvezetések, ezen a napon féláron válthattak jegyet a látogatók, mondta Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője. A jól bevált programok, mint például a barokk ruhás fotózás, a legós gyerekbirodalom, az állandó kiállítások mellett ezúttal marionett-előadát is láthatott a közönség, valamint a kastély előtt az üveggolyó készítés titkaiba is bepillantást nyerhettek az érdeklődők.

A felhevített üvegrúdból metszik le a kis darabokat, amiket aztán gömb alakúra formáznak

Őri István, az Ajka Kristály Üvegipari Kft. üvegfúvója mesélte el, hogyan készül ez a látványos játék és dísztárgy. Mint mondta, előkészített darabokat hoztak a gyárból, azokat hevítették, majd leválasztották a rúdból a kis golyókat, amiket aztán formáznak. Érdekesség, hogy a megformázott üveggolyókat 24 órára hamuba tették, hogy lassan hűljenek ki, ne pattanjanak el - ez a régi módszer, a gyárban erre természetesen már rendelkezésre áll modernebb technológia is.

Az Esterházy-kastélyban népszerű programelem a kézműves foglalkozás is, ezúttal barokk álarcot, bonbont és mézeskalácsot készíthettek a gyerekek. A legnépszerűbb a csokoládés finomság volt, de a szép, arany színű álarcot is többen elkészítették. A balatonedericsi Nagy Lajosné minden évben máshova látogat el a Múzeumok éjszakáján, idén Pápa volt az úticél, az Esterházy-kastélyban tárlatvezetésen vett részt, mint mondta, nagyon tetszett neki a főúri enteriőr. A kastély után a Kékfestő Múzeumba látogattak még el.

A szárítópadláson látható a Kékfestő emlékeim kiállítás

A Kékfestő Múzeumban kiállításmegnyitóval indult a program, a tavasszal meghirdetett Kékfestő emlékeim című pályázatra érkezett szép darabok láthatók a szárítópadláson július 1-ig, mondta Reidmár Linda néprajzos. A felhívásra főként terítők, ruhák, személyes textíliák érkeztek, ezek bekerülnek a múzeumi kataszterbe; lefényképezik a kékfestő darabokat és jegyzékbe veszik ezeket, majd természetesen visszakerülnek a tulajdonosokhoz, mondta dr. Nagy-L. István múzeumigazgató. Bár a kiállítás már látható, azért a személyes kékfestős darabokat továbbra is szívesen fogadják, tette hozzá. Ezen a megnyitón adták át az okleveleket a múzeumi frontszemélyzet képzésén nemrég végzett önkénteseknek. A textiltárlat mellett van egy másik tárlat is; a foglalkoztatóban kapott helyet a Fő téri ásatásokon előkerült textilplomba-válogatás.

A Festőkertben felállított színpadon elsőként Czuczor-Gidai Zsófia mondott verseket és egy Janikovszky Éva-történetet. A kislány elárulta, hogy könnyen tanul verset és mesét is, és nagyon szeret szerepelni, mindig örül a tapsnak és annak, hogyha dicséretet kap. Zsófit a Bab Színpad Vadvacsorák című előadása követte. Közben a Kékfestő Múzeum szépen gondozott kertjében álló kemence is folyamatosan üzemelt. A kemencét Csabai József készítette, épp a Múzeumok éjszakájára sikerült befejeznie, szombat este több mint 300 langalló sült meg benne. A kolbászos, sonkás vagy káposztás langallót rozmaringos, levendulás vagy citromfüves-mentás szörpökkel, limonádéval öblíthették le a látogatók.

Az önkéntesek alig győzték újratölteni a limonádéskancsókat

Közben a színpadon az InFusion Trio zenélt, a lelkes, szimpatikus fiatalemberek elmondták, hogy barátság-ismeretség alapján szerveződött csapatuk, gazdag hangszerparkjuk segítségével újragondolják a popslágereket, népdalokat; feldolgozásokat készítenek és most már vannak saját dalaik is. A trió két koncertet is adott az éjszaka során.

A gyerekeket kincskereső játék várta, egy versekkel tűzdelt térkép segítségével kellett eljutniuk négy helyszínre a múzeum területén. Minden helyszínen egy számra bukkanhattak, s a számok aztán nyitották a kincsesládát, mely kéken világító karkötőket, hűtőmágneseket rejtett. Természetesen a kézműves program sem hiányzott, kékfestős pólókat készíthettek a látogatók. Zene, játék, jó hangulat, finom étel és ital - minden együtt volt egy feledhetetlen estéhez; ráadásként a látogatók kivetítőn nézhették az EB-mérkőzéseket.

Az InFusion Trio nagy tapsot kapott

A Kékfestő Múzeum nyereményjátékot is hirdetett, a belépőjegyet vásárlók közt kisorsoltak két 7 éjszakás makrygialosi szállásfelajánlást. A nyárádi Süle Balázs és a pápai Pethőné Ihász Alexandra a két szerencsés nyertes.

A Zsinagógában két koncert várta a zenebarátokat a Pápai Platán Nonprofit Kft. szervezésében: az Ewald Rézfúvós Együttes hangversenyét a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően hallhatta a közönség. Őket pápai és grazi zeneiskolás diákok követték, akik zongoradarabokkal mutatkoztak be. Falakiné Piltman Erika szervezte a növendékkoncertet, a rendezvény sikeréhez hozzájárult a Pedagógus Művelődési Ház Közhasznú Egyesület és a Városgondnokság is, mondta Boros Katalin.

A zeneszerető közönség visszatapsolta az Ewald Rézfúvós Együttest

A Pápai Református Gyűjteményekben az állandó kiállításokat nézhették meg féláron az érdeklődők. Legnépszerűbb a Hori titkai elnevezésű tárlat volt, de a metszetgyűjteményt, és a Petőfi- illetve Jókai-emlékeket bemutató kiállítást is megtekintették a látogatók. Az öreghegyi kilátó is új színfolt a Múzeumok éjszakájának pápai palettáján; a január óta a Gróf Esterházy Károly Múzeumhoz tartozó helyszínen a látogatók megtekinthették a huszárkiállítást, hallgathattak katonanótákat, hisz ott volt a Huszárzenekar is, de mindenki felsétált a kilátóhoz és onnan gyönyörködött a város éjszakai fényeiben - a csillagokban sajnos nem, hisz a közeledő vihar fellegei eltakarták az eget. Éjjel 11-kor aztán megérkezett a szél és vele az eső, mely véget vetett a különleges éjszaka szabadtéri programjainak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!