Ahol szabad kékre festeni a falat


2016-06-25 11:43:50  | cikk: ha  | 


Ahol szabad kékre festeni a falat főképe

A Kékfestő Múzeum minden nyáron több táborral is várja a gyerekeket, korosztályra, érdeklődési körre szabottan. A kézműves tábor már évek óta nagy siker, ezúttal három turnust szerveztek ebből, de júliusban lesz még régésztábor és vártúra tábor is, utóbbiakra még fogadnak jelentkezéseket.

Ezen a héten volt a kreatív alkotótábor első csoportja. Vonnák Andrea múzeumpedagógus, szervező elmondta, hogy a "mini táborban" elsősorban alsó tagozatosok voltak, de jelentkezett ovis is a kékfestős programra. Nagy élmény volt a gyerekeknek, hogy a múzeum fehérre festett kerítésfalára ők készíthették el a kék mintákat; a feladat magával ragadta a résztvevőket. Minden táborozó pólót is készíthetett, természetesen fehér alapon kék mintával.

Reidmár Linda útmutatásával készültek a szebbnél szebb agyagfigurák

Mivel a kézműves tevékenység áll a tábor középpontjában, ezért még a kirándulásokat is ilyen tevékenységek színesítik. A döbröntei kiránduláson például papírt merítettek, kürtöskalácsot sütöttek a gyerekek, de megismerkedtek a kötélverés alapjaival is. A Pápai Református Gyűjteményekben megnézték a múmiát, részt vettek egy múzeumpedagógiai foglalkozáson, láthattak Pegazus-előadást, a moziban mesefilmet néztek, és volt kerámia-nap is. Ezt Reidmár Linda vezette, aki elmondta, hogy a gyerekek két kisplasztikát készítettek, egy madarat és egy cicát vagy nőalakot formázhattak, de kipróbálhatták a korongozást is. Az elkészült alkotásokat aztán ki is festették a táborozók, akik úgy megszerették a saját kezűleg készített tárgyaikat, hogy nevet is adtak az agyagfiguráknak.

A Kékfestő Múzeum kézműves táborának sok visszatérő résztvevője van, az erkeles Fekete Martin már második alkalommal iratkozott be. Mint mondta, tetszettek neki a reggeli jógafoglalkozások, a kirándulás és a pólókészítés is. Annyira jó a kékfestős tábor, hogy a jövő heti turnusra is bejelentkezett, akkor lesz a szülinapja, amit közösen egy nagy tortával ünnepelnek majd, tette hozzá.

A foglalkozásokat a Kékfestő Múzeum munkatársai vezették, önkéntesek és közösségi szolgálatosok segítségével.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!