A Mária Maraton Pápát is érintette


2016-06-23 10:14:21  | cikk: Babos Petra  | 


A Mária Maraton Pápát is érintette főképe
Június 18-án indult Mariazellből Európa egyedülálló eseménye, a Mária Maraton, melyen Frank Tibor és Veress Béla ultramaraton-futók futják végig az 1300 kilométert.
Az eseményhez egy tucat túrakerékpáros is csatlakozott, akik szintén végigtekerik a kijelölt útszakaszt. A futók és a kerékpárosok Ausztria, Magyarország és Erdély tájain át egyaránt bő három hét alatt jutnak el a célba. A Mária Maraton nem csupán futóverseny vagy kerékpártúra, sokkal inkább egy lelki közösség és egy egészséges életmód összehangolása.
A Pápára érkezőket a Fő téren dr. Áldozó Tamás polgármester is köszöntötte, aki mint mondta, az elkötelezettség, a hit, a meggyőződés végig tudja segíteni a megpróbáltatásokon a résztvevőket, majd azt kívánta mindenkinek, hogy legyen meg az ereje és a kitartása elérni a kitűzött célt. Az út során gyűjtsenek olyan emlékeket, hogy jövőre még több embert tudjanak maguk mögé állítani, s végigcsinálni a zarándoklatot. Reméli, jövőre Pápáról is vállalkoznak erre a maratonra.
Somogyi Viktor, a kerékpárosok túravezetője kérdésünkre elmondta, az öt nap során csupa pozitív élményben volt részük, mindenhol nagyon kedvesek és barátságosak velük. Sok településen az út mentén várták, s vízzel, csokival kínálták őket.
-A zarándoklat célja a Mária Út népszerűsítése. A programban nemcsak olyanok vehetnek részt, akik hívők, hanem bárki, mindenkit örömmel várunk. Nekem egy kihívás ez a három hét. Úgy érzem, hogy a résztvevők magukat is megismerhetik, kilépve a komfortzónából – mondta a kerékpáros, aki hozzáfűzte, tavaly október óta dolgoztak a szervezésen.
Varga Andrea a kerékpározás miatt csatlakozott a programhoz, amit elmondása szerint egyelőre nem bánt meg. Sok új embert ismert meg, ami jó érzés. A fiatal hölgyet az egyik faluban egy idős néni megkérte, hogy egy csokor virágot vigyen el Csíksomlyóra, s innentől fogva úgy érzi, küldetése is van.
-Örülök, hogy részt veszek a zarándoklaton. Jó csapat jött össze, mindenki közösségi ember, s az első naptól segítjük egymást. Naponta 40-60 km-t teszünk meg – fűzte hozzá az egyik résztvevő.
Szabó Tamás, a Mária Rádió elnöke futóként vesz részt a maratonon.
-Közel 300 km-t tettünk meg eddig. A csapat az állandó tagokon kívül körülbelül 2000 embert fog megmozgatni a három hét során. A célja a zarándoklatnak, hogy harmóniát teremtsünk önmagunkban, egészségesek legyünk, s ne legyünk depressziósak. A program egy önnevelés és egy társadalomépítés is egyidejűleg. Fontos, hogy jól érezzük magunkat, s a városok lakói is lássák, hogy ez egy jó program – mondta Szabó Tamás.
A rendezvény védnökei, Fabiny Tamás evangélikus püspök, Kocsis Fülöp görög katolikus metropolita, Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke és Székely János római katolikus püspök.
A Pápára érkező csapatot Salgó Ferenc kanonok-plébános is fogadta, aki örömét fejezte ki, hogy a zarándokok városunkba is ellátogattak, népszerűsítve ezzel a Mária utat.
2017-től a Mária Maratont szélesebb körben versenyként is meghirdetik. A teljes távon végighaladók száma évről-évre bővül. A rendezvény az első év tapasztalatai után nemzetközi szintű lehet. A szervezők tervezik egy észak-dél útvonal kialakítását is Czestochowa indulóponttal – derült ki a rendezvényen.
A Mária Maraton résztvevői ma reggel indultak tovább Zirc felé.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!