Sör és foci a kastélyudvaron


2016-06-22 22:48:39  | cikk: HuHa  | 


Sör és foci a kastélyudvaron főképe
Az idei a második esztendő, hogy a Pápai Játékfesztivál társrendezvényeként Cseh Sörfesztivál várta a belvárosba látogatókat a tanév zárását követő hétvégén. Az Esterházy-kastély udvarán felállított faházakban ezúttal 14 féle kézműves remek közül választhattak a sörkedvelők, a rendezvénysátorban pedig a labdarúgó Európa Bajnokság mérkőzéseit tekinthették meg kivetítőn a látogatók.

Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta, a sörök kiválasztásánál arra törekedtek, hogy ne olyan nedűket kínáljanak, amelyek a hazai szupermarketekben is megvásárolhatók, hanem ezúttal is különleges, kis családi sörfőzdékben készített italokkal várják a látogatókat. A múlt év kínálata elnyerte a pápaiak tetszését, az idén más márkájú, de ugyancsak magas minőségű, kézműves sörökkel lepték meg a vendégeket.
-Az volt a célunk, hogy minél több cseh sörfőzde termékét be tudjuk mutatni a pápaiaknak, olyanokat, melyekről esetleg nem is hallottak, így az idén más söröket kínálunk mint tavaly, és a tapasztalat az, hogy ezeket is kedvelik a pápaiak és a más településről hozzánk látogatók.

Különleges kézműves cseh söröket is kínáltak

A sört nemcsak pohárban kínálták a rendezvényen, hanem tányérban is. Persze nem kell megijedni, nem arról volt szó, hogy lapostányérból kellett kikortyolni a nemes italokat, hanem arról, hogy a sörfesztiválon kínált ételeket is sörrel készítették. Orbán László, a Galéria Bisztró üzletvezetője arról mesélt, a cseh sörök különlegesek, nagy beltartalmi értékük miatt és kiválóan használhatók az ételkészítésben is.
-Próbálgatjuk összehozni a cseh söröket a magyaros ételekkel, igyekszünk a cseh kínálatot magyaros ízlés szerint készíteni. Azt gondolom, kiválóan sikerült párosítani a pápai csülköt a cseh sörökkel: sütés közben ezzel locsoltuk a húst és szenzációs ízeket kaptunk.
Nemcsak a mesterszakács tetszését nyerték el a sörrel készített ételek, hanem a rendezvény vendégeiét is, hiszen sok fogyott a különlegességekből, mindenkinek jól esett néhány korsó sör mellé elfogyasztani egy adag sörben sült csülköt vagy sörben párolt tarjaszeletet.

A sült kolbászra is jól csúszott a sör

S hogy a söré vagy a focié volt-e a főszerep az idei Sörfesztiválon, azt nehéz lenne megmondani, legalább is a szombat esti látvány alapján. A Magyarország-Izland mérkőzésre nemcsak a rendezvénysátor, hanem az egész kastélyudvar zsúfolásig megtelt sör- és focirajongókkal, négy órától folyamatosan érkeztek a vendégek és egy perc megállása sem volt sörcsapok mellett állóknak. Az egyik faház csaposa, Szalai Benjámin arról mesélt, a meccs előtti másfél órában három hordó ürült ki.
-Egy világos és egy barna sört kínálunk ebben a faházban, mindkettő nagyon népszerű a fesztiválozók körében – mondta.

A meccsen aztán egy emberként lendültek magasba a kezek egy-egy izgalmas helyzetnél, egyszerre kántálták a magyar csapatot buzdító rigmusokat a piros-fehér-zöld arcfestésű, parókát és kalapot viselő, nemzeti színű sálat lobogtató szurkolók és egyszerre hördültek fel a tizenegyes megítélésekor.
-Nem volt tizenegyes – állította határozottan a félidőben Boros Katalin, a Pápai Platán ügyvezetője, akin szintén nemzeti színű arcfestés ragyogott. Arra a kérdésre pedig, hogy focirajongó-e, így válaszolt:
-Azt gondolom, jelenleg Magyarországon mindenki focirajongó és mindenki a magyar válogatottnak szurkol.
Hozzátette, a fesztiválon látszik, hogy a sör és a foci nagyon jól kiegészítik egymást, a vendégeket pedig azzal invitálták, hogy közösen szurkolják ki a magyar csapat továbbjutását.

Jelenleg Magyarországon mindenki focirajongó - mondta Boros Katalin

A meccs szünetében reménykedő arcok sokasága várta a folytatást és bízott legalább a döntetlenben. Kürti József, a Pápai Mentőállomás vezetője egy korsó világos sörrel a kezében, baráti társaságban álldogált a zsúfolásig megtelt sátor mellett. Ezúttal nem volt szolgálatban, fociszeretete vonzotta a rendezvényre. Mint megtudtuk, az első magyar meccset is itt szurkolta végig.
-Minden megvan ahhoz, hogy jól érezzük magunkat: sör, labdarúgó EB és a Játékfesztivál – fogalmazott mosolyogva és elárulta azt is, hogy eddig csak kétféle cseh sört kóstolt, de még kettő megízlelését tervezi az este folyamán.

Kürti József szolgálaton kívül, barátaival és egy korsó seh sörrel

Vári Attila Adásztevelről jött be Pápára a magyar meccs és a cseh sörök miatt. Arcán nemzeti színű festés, vállán hatalmas magyar zászló. Mint mondta, a hazai válogatott első mérkőzését otthon nézte, de hallotta, milyen fantasztikusan jó volt a hangulat a kastélyudvaron, így a második meccset már ő is itt akarta végigszurkolni. Igaz, hogy a sátorban már nem volt talpalatnyi hely sem, a nyitott sátoroldalban azonban jól láthatta a mérkőzést.
-Nagyon jó érzés ekkora közösségben szurkolni és nagyon bízom abban, hogy legalább döntetlen lesz a végeredmény.

Nemzeti színű arcfestés és zászló - Vári Attila a hangulat miatt jött el a kastélyudvarba szurkolni

Mint az alig háromnegyed órával később kiderült, Vári Attila és oly sok más focirajongó vágya teljesült, a mérkőzés döntetlennel végződött, ez pedig esélyt adott a továbbjutásra. Áldozó Tamás polgármester, aki maga is a rendezvénysátorban izgulta végig a mérkőzést így fogalmazta meg a meccs utáni hangulatot:
-Frenetikus volt!
A városvezető szerint a labdarúgás és a kulturált sörfogyasztás remekül kiegészíti egymást, éppúgy, mint a Játékfesztivál és a vele egyidőben zajló Sörfesztivál.

Tizenegyes után - Áldozó Tamás polgármester fesztült figyelemmel nézi a meccset

S bár a Sörfesztivál véget ért vasárnap éjjel, a cseh nedűk és a fociközvetítések maradtak, hiszen az Esterházy-kastély udvarán továbbra is megtekinthetők az EB mérkőzései, sőt a párhuzamosan zajló meccseket is meg lehet tekinteni, az ere a célra beüzemelt nagy monitoron. És mostanra már azt is tudhatjuk, ezen az EB-n még szurkolhatunk a magyar válogatottnak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!