Játékváros a Várkertben


2016-06-19 20:30:44  | cikk: Babos Petra  | 


Játékváros a Várkertben főképe
Megannyi játék és foglalkozás várta a 26. Játékfesztiválon a Várkertben a gyerekeket és szüleiket. Kicsik és nagyok egyaránt bőséggel válogathattak a kitűnő kikapcsolódást nyújtó programok és foglalkozások között a két nap során. A Várkert fáinak hűs lombjai alatt számos helyi és vendégegyesület mutatkozott be az érdeklődők előtt, s mindannyian különféle szórakozási lehetőséget kínáltak az érdeklődőknek. A népi játékparkban a fakörhinta és egyéb ügyességi játékok várták a gyerekeket, de a Kópé-Vár játszóházát, a foltvarró műhelyt, a babakuckót és az érzékenyítő vakszobát is kipróbálhatták. Az apróságok a Gyurmatanodában ékszereket, hűtőmágneseket készíthettek süthető gyurmából, a Nagyi Kuckójában pedig kézműves foglalkoztatóval várták a fesztiválozókat. Újdonságnak számított a Retextil hintatér és műhely, ahol az elfáradt gyerekek megpihenhettek. A Retextil egy technológia, magyar találmány, amely a háztartási textilhulladékból, egyszerű, ősi eljárásokat alkalmazva (fonás, szövés, hurkolás) előbb Retextil fonalat, majd abból lakberendezési tárgyakat és divattermékeket készít.
A gyerekek nagyon élvezték a Retextil hintáit
A Pápai Lovas Klub jóvoltából gyermeklovagoltatásra és lovas tornára invitálták a rendezvényre látogatókat, míg a Zabhegyező játszóházban szabadtéri játékokkal várták a gyerekeket. A várkerti Játékvárosában találkozhattak a fesztiválozók a Pápai Rendőrkapitányság sátrával, ahol szórakoztató formában sajátíthattak el fontos tudnivalókat a közlekedésbiztonságról és bűnmegelőzésről. A standon kirakózni, memóriakártyázni, valamint színezni és rajzolni is lehetett. A két napos programon tűzoltóautó-bemutató és játékos feladatok is vártak a „hétköznapok kis hőseire”.
A hétköznapok leendő hősei
Új programelem volt még a kisállat simogató is, ahol szinte mindig sorban állás volt, hogy a kiscsibéket és nyuszikat megnézhessék és megfoghassák a gyerekek. A Pápai Humán Állatvédő Egyesület jóvoltából örökbe lehetett fogadni kutyusokat, míg az Égrenéző program keretében az égbolt csodáit tekinthették meg a látogatók.
A Várkertben a Biblia Múltidéző Kör és a Seregek Ura is bemutatkozott. A csoport már korábban is járt városunkban, idén a helyi református és baptista gyülekezet meghívására érkeztek. A hagyományőrző csoport által bemutatott fegyverek, ruhák, történelmi, régészeti és Bibliai hitelességgel készültek. A látogatók bepillantást nyerhettek a 3000 évvel ezelőtti világba. Eljátszottak egy ókori csatát, Dávid és Góliát párviadalát. Hegedűs Ádám, a csoport vezetője elmondta, a bemutató célja, hogy az érdeklődők közelebb kerüljenek a bibliai történetekhez és a korhoz. Természetesen korabeli ételek kóstolójával is készültek, itt volt kókuszos zabgolyó, túrókrém és Sára lángosa is, amelyeket jóízűen fogyasztottak a járókelők.
Az érdeklődők megnézhették a korabeli fegyvereket
Müller Orsolya kulturális szervező kérdésünkre elmondta, a 26. Játékfesztivál egyik kiemelt helyszíne a Várkert volt, ahol gazdag programkínálattal, csaknem 200 közreműködő várta a két nap során a családokat.  Mint mondta, az idén a Várkert adott otthont a kézművesek kertjének is, ahol számos mesterség-bemutató és alkotóműhely várta az érdeklődőket.
A színpadon ezzel egy időben változatos színpadi produkciók, amatőr és profi művészeti csoportok szórakoztatták a Játékfesztivál látogatóit a várkerti színpadon. Felléptek többek között a JMSZK Vadvirág Néptáncegyüttesének gyermekcsoportjai, a Black Bunny Rock and Roll Club és a Balance Dance Team, a Palinta Társulat, a Szó és Kép Színpad, a Magyar Népmese Színház, a Csiga Duó és Rutkai Bori Bandája is, akik kérdésünkre elmondták, nagy öröm számukra, hogy Pápán is bemutatkozhattak egy fesztivál programjaként interaktív előadásukkal, a Pizsamátorral.
A fellépők között volt még a Veres Róbert, azaz MC DC magyar freestyle rapper, aki a Csillag születik tehetségkutatón egészen a döntőig jutott el. Pápára a Mentsük meg a jövőt elnevezésű ökojátszóházat hozta el, valamint a Futorobi élő show-t. Futurobi, a jövő küldötte különleges időutazásra indul barátaival, hogy számtalan kalandon átverekedve magukat a nézőkkel együtt megmentsék a bolygót a környezetet és az egészséget romboló öko-katasztrófáktól. A Futurobi kalandjai című show gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt határozott üzenettel bíró öko-musical. A cselekménybe maga a gyerekközönség is beleszólhat, a gyermekek pedig szórakozás közben tanulhatják meg, hogy a jövő környezeti problémáit ma kell megoldani.
Futurobi
A fiatal freestyle rapper hírportálunknak elmesélte, még sosem járt Pápán, ahol nagyon jól érezte magát, tetszett neki a fesztivál. Véleménye szerint az emberek is jól érezték magukat. Reméli, jövőre is meghívják a Játékfesztiválra.
Németh Panna 9 éves kislány édesanyjával és húgával látogatott ki a fesztiválra. Panna nagyon sok játékot kipróbált, sőt még kézműveskedett is, készített nyakláncot gyurmából. Felült a lóra, valamint megnézték a tűzoltóautót is.
A hatalmas játékvárossá alakult Várkertben mindenki jól érezhette magát a 26. Játékfesztiválon.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!