Hello Pápa! - Irie Maffia, The Biebers, Honeybeast


2016-06-19 12:55:49  | cikk: ha  | fotó: Babos Petra  | 


Hello Pápa! - Irie Maffia, The Biebers, Honeybeast főképe

A Játékfesztivál szombatján ezúttal is három zenekar váltotta egymást a Fő téri nagyszínpadon. A fellépőkről korábban a szervezők, a JMSZK munkatársai a közösségi oldalon is kérdezték a pápaiak véleményét, és ezt, valamint az együttesek határidőnaplóját is figyelembe véve alakult ki az idei koncertsor az Irie Maffiával, a The Biebers-szel és a Honeybeast-tel.

Az Irie Maffia kezdte a sort. A zenekar 2005-ben alakult, a nevükben az irie szó a jamaikai szlengből jött, jelentése mosolygós, boldog; a Maffia a nagy csapatból adódóan a családot szimbolizálja. Merthogy sokan állnak a színpadon egy-egy koncerten, tizenkét tagú a banda. Sena Dagadu, a zenekar ghánai származású énekese nevetve mondta, hogy valóban olyanok, mint egy nagy család, ahol természetesen vannak viták és veszekedések, de megbeszélik a problémákat és akkor minden visszazökken a megszokott ritmusba. Ehhez Kéri András (Mc Colombo) annyit tett hozzá, hogy a vita forrása leggyakrabban az, hogy koncert után menjenek haza vagy maradjanak bulizni, szakmai dolgokban szinte mindig egyetértenek.

Zengett a zene - Irie Maffia

Az Irie Maffia rövid idő alatt az egyik legkedveltebb koncertzenekarrá nőtte ki magát, a reggae, hiphop, rock és funk határait egymásba mosó bandának ütős énekesei, jó zenészei vannak, akikből árad az energia, igazi fesztiválkedvencek. Senának minden koncert jó élmény, de azért kiemelte a tavalyi Sziget-fellépésüket (ezt jelölést is kapott a Petőfi Zenei Díjra év koncertje kategóriában), Kéri András szerint pedig a New York-i turné jelentett fontos mérföldkövet a zenekar életében.

A mosolygós nagy család végigturnézza a nyarat, ígérték, hogy nemcsak fellépnek, de bele is kóstolnak a fesztiválokba, sok koncert vár rájuk és persze mindenhol a lelkes közönség. Így volt ez Pápán is, ahol a színpadra lépés előtt ők is a meccset nézték, a félidőben még kicsit aggódtak, de bizakodóak voltak, aztán az 1:1-es döntetlen jókedvre hangolta őket és ezt a jókedvet, és persze a hamisítatlan Irie Maffia-zenét, hangulatot adták át a Fő tér közönségének.

A The Biebers volt a második fellépő, ez már csak azért is kedves volt a pápaiak szívének, hisz Ekanem Bálint Emota is a zenekar tagja. A koncerten ott voltak a barátok, egykori osztálytársak, családtagok - nem véletlen, hogy a magas fordulatszámon pörgő banda ritmusát simán felvette az Ekát éltető közönség. Puskás Peti megköszönte a városnak a klassz srácot, aki már évek óta erősíti a zenekart, Bálint pedig egy hatalmas piros-kék zászlót lobogtatott a színpadon. A The Biebers végigénekelte, táncolta a koncertet, a hangulatot fokozta, hogy egy legény- illetve leánybúcsús pár a színpadon bulizott a zenekarral.

Bettina és jövendőbelije együtt bulizott a The Biebers-szel

A The Biebers neve onnan jött, hogy amikor szerettek volna egy beat zenekart, végigfutottak a nagyok, mint pl. Doors, Beatles nevein. Végül úgy döntöttek, egy népszerű nevet alakítanak át, így jött össze Justin Bieber nyomán a The Biebers. Emellett ez persze kiváló marketing is, hiszen ha a Google keresések közé beírjuk, hogy Justin Bieber – Dance, akkor a magyar formáció is ott van a találatok közt. A The Biebers dalait Puskás Peti írja, testvére, Dani pedig hangszereli. De mindenkinek az ötlete számít, attól lesz sikeres egy-egy projekt, ha sok jó ötlet áll össze, vallják.

A zenekar egyébként most először lépett fel Pápán, Eka elárulta, hogy bár koncertek előtt nem szokott, most mégis nagyon izgult, de felesleges volt, hisz érezhető volt a közönség szeretete. Puskás Dani hozzátette, hogy a zenekar eddig csak angol nyelvű dalokkal lépett közönség elé, most a foci EB inspirálta az első magyar számukat, melyet Pápán, Eka édesanyjának ebédlőasztala mellől küldtek fel a világhálóra, sőt, a dal premierje is a pápai koncert volt.

A Honeybeast zárta a sort, a formáció jellegzetes hangú énekese, Tarján Zsófia - ahogy mondja - a Cenobite-ban hörgött, a Balkán Fanatikban rappelt, aztán a Kőbányai Zenei Stúdióba járt, ahol megtanult énekelni. Itt találkozott Kővágó Zsoltival, a Honeybeast billentyűsével, általa ismerte meg a zenekart, amiben végre tiszta hangon énekelhet.

A gyönyörű hangú Tarján Zsófia

Az - akkor még - Honey Bee zenekar 2005-ben jött létre, aztán kiderült, hogy ilyen néven létezik már együttes, így váltottak, s 2009 óta a Honeybeast egyre népszerűbb: 2014-ben jelölik őket a Fonogram díjra az év hazai alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele kategóriában, ott vannak a 2014-es Dalban, s A legnagyobb hős című albumuk aranylemez lett. Ez a dal zárta egyébként a pápai koncertet is, de előtte még sok Honeybeast-szöveget énekelt együtt a közönséggel Tarján Zsófia.

Az énekesnő igazi érző művészlélek, amikor például emlékezetes élményekről kérdeztük, akkor egy balatoni koncert utáni csillagfényes fürdőzést említett, s arra kérdésre, hogy kinek a bőrébe bújna szívesen, egy fecskéébe, hangzott a válasza. Tarján Zsófia számára a Honeybeast-t a dallam, a szövegekben rejlő irónia és mélység jellemzi igazán. Az, hogy a közönségnek mit jelent a zenekar, az kiderült a vastapsból.

A Játékfesztivál záróbulija ma este 21.30-kor kezdődik, a három napos rendezvényt az előzetes programtól eltérően a Neoton búcsúztatja, mert Demjén Ferenc karsérülése miatt lemondta a koncertet.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!