A Kékfestő Múzeumot támogatták a lokálpatrióták


2016-06-19 10:09:18  | cikk: ha  | 


A Kékfestő Múzeumot támogatták a lokálpatrióták főképe

A Pápai Lokálpatrióta Kör Egyesület tagjai azon túl, hogy a rendszeres összejöveteleken érdekes, értékes előadásokat hallhatnak, szívügyüknek tekintik a város támogatását is. Időről-időre kitűznek egy nemes célt, melyért dolgoznak; programokat, s azok segítségével gyűjtéseket szerveznek terveik megvalósításáért. Az ő tevékenységüket dicséri a Korona utcai körforgalomban látható emlékmű és az Alsóvárosi temetőben álló Mindenki keresztje is. Most ismét segítettek, ezúttal saját forrást felhasználva.

A Kékfestő Múzeum megkereste Járóka Attila sírkövest - aki tagja a Pápai Lokálpatrióta Kör Egyesületnek - és felkérték, hogy tisztítsa meg, restaurálja a pápai Kluge-dinasztia alapítójának sírkövét, valamint két emléktáblát és a virágtartókat. Járóka Attila elmondta, hogy a sírkő tisztítása nem volt egyszerű, nincs jó állapotban, de természetesen rendbe tették és a betűket is átfestették. A sírkő melletti emléktábla és a szárítóépület falán található tábla is megtisztítva várja a látogatókat, az ismét világos színű virágtartókba pedig növényeket ültettek.

A Festőkert árnyas részén áll a restaurált síremlék és emléktábla

A kör egyik összejövetelén szóba került a Kékfestő Múzeum, mesélte dr. Klempa Éva elnök. A tagok ismerik a gyűjteményt, de úgy gondolták, hogy felkeresik a kiállítóhelyet, tárlatlátogatást szerveznek. Ennek kapcsán jött az ötlet, hogy a tagtársuk által elvégzett munkát, melynek értéke körülbelül 300 ezer forint, tagdíjaikból finanszírozzák, hisz célkitűzéseik közt szerepel a város szépítése, s hogy tevékenységükkel nyomot hagyjanak.

A tagok bejárták a múzeumot, megtekintették a felújított táblákat, sírkövet is

A Kékfestő Múzeum köszönettel fogadta az adományt, hisz szeretnék, ha minél szebb, igényesebb környezetben fogadhatnák látogatóikat, s a részletek teszik gondozottabbá az összképet. Az intézmény ingyenes tárlatvezetéssel köszönte meg az adományt a Pápai Lokálpatrióta Körnek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!