A méret a lényeg - minikönyvek a városi könyvtárban


2016-06-18 16:43:41  | cikk: ha  | 


A méret a lényeg - minikönyvek a városi könyvtárban főképe

A pécsi Tari Józsefnek van a legnagyobb legkisebb könyvtára - minikönyv-gyűjteménye nagyobb az Orszgos Széchenyi Könyvtárénál. A nemrég nyugdíjba vonult nyomdász 1973 óta gyűjti a minikönyveket, tehát azokat a kisméretű kiadványokat, amelyeknek mérete 30 és 76 milliméter között van. Kötésük a nagyméretű könyvekéhez hasonló, szövegük - igaz, néha csak nagyítóval -, de olvasható. Tari József több mint 5400 darabos kollekciójának legszebb, legérdekesebb darabjai most a pápai Jókai Mór Városi Könytárban láthatók.

Tari József gyűjteményének legérdekesebb darabjai láthatók most Pápán

Tari József kérdésünkre elmondta, hogy a minikönyvek tematikája nagyon változatos, a kezdetek valószínűleg a kis méretű, így kis helyen elférő imakönyvekig nyúlnak vissza, de természetesen az irodalom, a képzőművészet, a sport, a helytörténet, sőt a politika is felfedezte magának az apró köteteket. Magyarországon is divatos volt egykor a pártpropaganda eszközeként, de Hitler is adott ki minikönyveket győztes hadjáratairól.

Tari József gyűjteményében a könyvek nagy része magyar nyelvű, de találhatunk kanadai, mexikói,ausztrál, spanyol és japán minikönyvet is. A gyűjtemény egyik legérdekesebb darabja ma is a világ egyik legkisebb könyve, melynek mérete 2.9 x 3.2 milliméter. Több miniatűr újság is színesíti a kollekciót, valamint saját kiadású könyvek is gazdagítják a gyűjteményt. A gazdag anyagból 1300 kötetecske látható most a városi könyvtár előadótermében.

Ez Horváth Géza legkedvesebb képe a tárlatra készült alkotások közül

A miniatűr könyvek kiállításához kapcsolódik egy fotótárlat is. A városi bibliotéka felkérte Horváth Gézát, hogy fényképezze le a könyvtár tulajdonában levő minikönyveket. A fotóművész nem egyszerűen lefotózta a kiadványokat, hanem montázst készített: borítót fényképezett, szövegeket, részleteket vett a könyvekből, s ezeket montírozta össze saját korábbi, a könyvek hangulatához illeszkedő fotóival.

Dr. Áldozó Tamás nyitotta meg a tárlatot

A kiállítást dr. Áldozó Tamás polgármester nyitotta meg, aki beszédében köszöntötte Horváth Gézát, aki a napokban vonult nyugdíjba. Dr. Áldozó Tamás alkotásban gazdag éveket, lankadatlan munkakedvet kívánt a Pápa Városi Televíziótól most búcsúzó operatőrnek, fotósnak. A kiállítás kapcsán szólt a kitartást, elkötelezettséget kívánó gyűjtőszenvedélyről, arról a nyitott világról, mely folytonos kutatást kíván, s a kettős tárlatot méltatva ajánlotta az értékes anyagot az érdeklődők figyelmébe.

A kiállításra két minikönyvet is megjelentetett a Jókai Mór Városi Könyvtár. Az egyik a tárlat katalógusa, a másik pedig egy gyönyörűen kivitelezett Omar Khajjam-kötet. Természetesen ezek most már részei Tari József gyűjteményének is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!