Nyolc sportág, többszáz induló a 2016-os Miniolimpián


2016-06-18 14:11:11  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Nyolc sportág, többszáz induló a 2016-os Miniolimpián főképe
A Miniolimpia keretein belül nyolc helyszínen, nyolc különböző sportág képviselőit várták az idei Játékfesztiválon. Kosárlabda, atlétika, sakk, judo, úszás, asztalitenisz, íjászat valamint tenisz sportágban vetélkedtek a hazai és külföldi versenyzők. Az ünnepélyes megnyitón a sportolókat a Sportcsarnokban dr. Áldozó Tamás köszöntötte, a polgármester köszöntő beszédében mindenkinek sportszerű, sérülésmentes versenyzést kívánt és arra buzdította a fiatalokat és kísérőiket, hogy a vetélkedések végeztével a focisátorban közösen tekintsék meg a Magyarország – Izland válogatott labdarúgó mérkőzést. A megnyitón fellépett a Zsoodance TSE, a műsor után pedig a helyszíneken megkezdődtek a versenyszámok. A kosárlabdázóknál külföldi csapat nem jelentkezett, így négy pápai alakulat részvételével egy, a streetballhoz hasonló úgynevezett B33 kupát rendeztek.
- Három fős csapatok tíz perces játékidőben mérik össze tudásukat – tudtuk meg Hernádi Tamás sportágfelelőstől. 12 másodperces támadóidő van, a triplavonalon belüli dobások egy, míg azon kívüliek két pontot érnek. A győztes az a gárda, mely eléri a 21 pontot vagy több egységgel rendelkezik a lejáró időnél. Amennyiben lesz rá igény, zsákoló-, és büntetődobó versenyt is rendezünk.
A sakkozóknál sem volt túljelentkezés, négy kategóriában írták ki a versenyt, volt azonban két olyan korcsport is, ahol mindössze egy vagy két nevező volt, így csoportösszevonásokat kellett alkalmazni. Többségében pápai illetve Pápa környékiek ültek le az asztalokhoz, külföldi játékos egy volt, ő Kovásznáról érkezett. Minden évben népes mezőny gyűlik össze a judósoknál, idén sem volt ez másképp, a Küzdősport Centrumban közel 70-en léptek szőnyegre. Végh József, a Bakony Judo Klub elnöke arról tájékoztatott, négy külföldi csapat látogatott el hozzájuk, Losoncról két, Kampenből és Leinefeldeből egy-egy delegációt üdvözölhettek, a pápaiak mellett pedig még Csorna és Sárvár fogadta el a meghívásukat.
- A 43 fős külföldi csapat mellett a pápaiak húsz indulóval képviseltetik magukat, nagyon örülünk, hogy minden évben sokan látogatnak el hozzánk. A kezdő versenyzőinket most nem indítottuk el, a rutinos judokák viszont tatamira léptek, bízom benne, hogy mindenki jól érzi magát és jövőre is találkozhatunk – tette hozzá a klub vezetője.
Ugyancsak elégedettségének adott hangot Kis Károly a Munkácsy Sporttelepén rendezett atlétika versenyen, ahol a pápaiak mellett Kampen, Losonc és Kovászna állt a rajtvonal mögé. A versenyszámok között 100, 400, 800 méteres síkfutás, 4x100-as váltó, távolugrás és súlylökés szerepelt. A Pápai Atlétikai Club edzője az eredmények kapcsán azt mondta, 100 méteren fantasztikus eredmény született, 11 másodperces idővel nyerték ezt a számot, ami kiugró teljesítmény. A Ligeti teniszpályákon szintén délelőtt indultak a meccsek, itt is „háziverseny” zajlott, mivel külföldi induló nem volt. Jámpa Péter arról tájékoztatott, a négy kategóriában négy-öt fős mezőny gyűlt össze. A szettek a nagy hőség ellenére helyenként színvonalas, izgalmas párharcokat hoztak, a nőknél több OB II-es induló is volt. 2015-ben a törzsökhegyi gyakorlópályán, idén pedig már a Várkertben rendezte meg a Delta Íjászegyesület 3D bajnokságát. Németh Gabriellától, az egyesület alelnökétől megtudtuk, azért változtattak a helyszínen, hogy jobban „szem előtt legyenek”, ami jó ötletnek bizonyult, hiszen nemcsak versenyző, de érdeklődő is sok volt.
- Több kategóriában 30 fős mezőny igyekszik minél jobb eredményt elérni, van külföldi csapat is, Schwetzingenből négyen jöttek. Ami a pályát illeti, 24 állomásunk van szétszórva a Várkertben, egy állatra két lövést adunk le, a végén pedig értelem szerűen a pontok összesítését követően alakul ki a végeredmény. Minden évben a judósok mellett az úszóknál találkozhatunk a legtöbb versenyzővel, ez a hagyomány idén sem szakadt meg, reggeltől kora délutánig kilenc egyesület 120 sportolója állt rajtkőre.
- Annak ellenére, hogy velünk egyidőben több bajnokság is zajlik, nem szabad, hogy elégedetlenek legyünk a nevezésekkel – mondta Babai Gergő, a Pápai Úszó Sportegyesület edzője. A mai kupa remekül illeszkedik a felkészülésünkbe, ami még újítás, hogy gépi időmérést iktattunk be, ami a rutinosabb úszóinkat is versenyzésre sarkallta. Elégedett vagyok az egyesület úszóival, hiszen öt-hat aranyérem mellett számos ezüst és bronz is került a nyakunkba, egyedül azt sajnálom, hogy a testvérvárosokból nem érkezett versenyző, talán majd jövőre.
2015-ben külföldi nevező nem volt asztalitenisz sportágban, idén viszont kampeni, hetényi és losonci versenyző is jelentkezett. Dudás Szabolcs szervező úgy nyilatkozott, a határon túliak mellett két veszprémi klub és természetesen a hazai PÉKA SE is ütőt ragadott. Az előzetes erőviszonyokat figyelembe véve Dudás Szabolcs veszprémi és losonci elsőséget tippelt.

Eredmények hamarosan.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!