Szakmai nap az óvodapedagógusoknak


2016-06-18 13:41:35  | cikk: Babos Petra  | 


Szakmai nap az óvodapedagógusoknak főképe
A Pápai Városi Óvodák szervezésében több éve hagyomány már, hogy tavasszal és ősszel nevelés nélküli szakmai napot tartanak. A rendezvénynek a Tarczy Lajos Általános Iskola aulája adott otthont.
A program elején a Nátuskerti Óvoda Harangvirág csoportja vidám műsorát tekinthették meg a szép számban megjelent óvónők. Morvai Marianna, a Pápai Városi Óvodák intézményvezető helyettese, a program szervezője elmondta, a mai alkalom egyik célja, hogy az óvodák nevelőtestületei összejöjjenek, valamint előadásokat hallgassanak meg aktuális témákban szakemberektől.
Áldozó Tamás polgármester köszöntőjében gratulált az óvodások kedves műsorához, valamint köszönetét fejezte ki minden óvónőnek az egész éves munkájáért, odafigyeléséért és szeretetéért, amit adtak a gyerekeknek.
Pedagógus nap alkalmából a polgármester köszöntötte a megjelenteket
Szülő nélkül nincs nevelés… címmel Szélesné dr. Ferencz Edit Ph.D, gyermekklinikai szakpszichológus, szak-pszichoterapeuta, a Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Karának tanszékvezető egyetemi docense tartott előadást, aki mint mondta, a szülők nevelése már akkor kezdődik, amikor a szülő szülője eldönti, hogy gyermeket vállal. A családnak fel kell készítenie a gyermeket a női és a férfi szerepekre, a szülői szerepre, példákkal ellátva.
-A szülőknek együtt kell megteremteni, hogy a gyermek leválva otthonról, el tudjon tölteni időt idegenek társaságában, s társas kapcsolatokat tudjon kialakítani, szabályokat megtanulni. A személyiségfejlődés ezen szakaszában a pedagógusok tudják ezeket a képességeket kialakítani a gyerekekben. A szülőket szövetségessé kell tenni, hogy együtt oldják meg a feladatot, a problémát. A pedagógusnak észre kell vennie azokat az értékeket, amit a szülő esetleg nem lát. Azokkal a szülőkkel lehet együttműködni, akik ebben partnerek. Tehát az óvónőknek élethosszig tanulniuk kell azt is, hogy a szülőkkel hogyan kommunikáljanak. Erre elsősorban továbbképzéseken van lehetőség.
A Nátuskerti Óvoda Harangvirág csoportosai vidám műsorral kedveskedtek
„Mesék és dramatikus játékok” címmel dr. Józsa Éva egyetemi docens tartott előadást a jelenlevőknek. Beszélt a pedagógiai bábjátékokról, a megfelelési kényszerekről. A szakember hangsúlyozta, a játéknak mindig kötetlennek kellene lennie, nem szabad arról szólnia, hogy „kirakat” legyen. A bábjátékok nagyon fontos szerepet játszanak, olyan dolgokat tudunk kijátszani, amit mással nem lehet. Kivételes művészeti ág, amire érdemes odafigyelni, mert a gyerekeknek nagy szükségük van rá.
Az előadás második felében a Családi játszmák a görög tragédiák tükrében témáról esett szó.
A rendezvényen részt vettek a Pápai Városi Óvodák óvodapedagógusai, a Pápa és Vonzáskörzete Óvodapedagógiai Egyesületének tagjai, az általános iskolák alsós tanítói és a moldvai csángó pedagógus vendégek is.
A szakmai nap a délutáni órákban munkaértekezletekkel zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!