Nyolc évtizedes a Tókerti Óvoda


2016-06-16 08:55:16  | cikk: Babos Petra  | 


Nyolc évtizedes a Tókerti Óvoda főképe
A Tókerti Óvoda 80 éves évfordulójáról jubileumi rendezvénysorozattal emlékeztek meg. Tegnap bemutatták a Tókerti Óvoda története alapítástól napjainkig 1936-2016-ig című óvodatörténeti könyvet, ami pápai vonatkozásában történelmi jelentőségű, hiszen eddig még nem jelent meg önálló óvodatörténeti feldolgozás a város egyetlen óvodájában sem. A tegnapi nap az intézmény ünnepe volt. A délelőttöt a gyermekek zenés interaktív műsor keretében vidámsággal töltötték. A délután a generációk találkozásának adott lehetőséget, felelevenítve a régi emlékeket, hiszen több olyan család is kötődik az óvodához, akiknél a nagyszülők, szülők és most a gyermekek is az óvoda árnyas fái alatt, vagy a barátságos csoportszobákban töltötték boldog gyermekéveiket. A tegnapi napon a régi időkre emlékeztek, s a fényképkiállítás segítségével egy kis időutazással eljutottunk a kezdetektől napjainkig.
A nagycsoportosok megható műsorral búcsúztak
A Tókerti Óvoda a kertváros közepén található, mely terület 1771-ig víz alatt állt, s városvédő tóként szolgált. Ekkor Gróf Esterházy Károly, egri püspök a tavat lecsapoltatta. A lecsapolt tó helyén viruló kertek alakultak ki. Ezt a területet tófenéknek jelölték, majd a Tókertek, Tókertváros és Kertváros elnevezést kapta. A tervezők az utcákat sakktáblaszerűen alakították ki. 1936-ra már egész nagy területen beépült a Tókert. Miközben az itt lakó szülők a gyárakban dolgoztak, a gyerekek felügyelet nélkül reggeltől estig az utcákon csatangoltak. Hamuth János volt akkoriban a polgármester, akit a város 1933-ban választott meg. Városnéző sétái alkalmával látta a felügyelet nélküli gyermekeket, és elhatározta, hogy menedékházat létesít számukra. Alkalmas épületre a Késmárki u. 22. szám alatt lelt, amely akkor asztalos műhelyként működött. A város megvásárolta az ingatlant, s az addig magántulajdonban lévő épület 1936. október 28-án került Pápa Megyei Város tulajdonába. 1943-ban a Népművelődési Minisztérium óvodává minősítette a menedékházat. Az óvoda a „Pápa Város Kertvárosi Napköziotthonos Óvodája” nevet kapta. Az óvoda vezetését Kiss Jánosné vezető óvónőre bízták.
A Tókerti Óvodát Antalné Ihász Mária vezeti
Nyugdíjba vonulása után 1978. aug. 1-től Antalné Ihász Mária óvónő- fejlesztőpedagógus kapott megbízatást az óvoda vezetésére – mondta az ünnepségen Antalné Ihász Mária.
Áldozó Tamás polgármester köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a gyerekek az óvodában élményeket élnek át, közösségeket formálnak, amelyek a későbbiekben is tovább fognak élni. A Tókertben lehetőség van arra, hogy az óvoda után az általános iskolában is együtt maradjanak. A Tókertben van összetartás és identitástudat.  Áldozó Tamás köszönetét fejezte ki az óvodavezetőnek és az intézmény minden dolgozójának, s további sok sikert kívánt.
Lufikat engedtek a magasba a 80 éves jubileumi ünnepségen
A jubileumi ünnepségre Véber Zoltán, volt óvodásuk egy fa domborművet készített, melyet Antalné Ihász Mária és Áldozó Tamás leplezett le, s a történelmi egyházak képviselői áldottak meg.
A születésnapi rendezvény végén a hatalmas tortát együtt fogyasztották el a jelenlevők.
A gyerekek nagyon örültek a finom tortának
A 80 éves jubileumi rendezvényen a szülők nevében Gőgősné Bakos Adél búcsúzott Antalné Ihász Máriától és Szücs Bélánétól, akik nyugdíjba mennek.
Az ünnepi műsort az óvoda néptáncos csoportja és a nagycsoportosok összeállítása színesítette.
Boldog születésnapot, Tókerti Óvoda!

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!