Bemutatták a Tókerti Óvoda óvodatörténeti könyvét


2016-06-15 09:34:35  | cikk: Babos Petra  | 


Bemutatták a Tókerti Óvoda óvodatörténeti könyvét főképe
Ebben az évben ünnepli a Tókerti Óvoda fennállásának 80 éves jubileumát. A jeles alkalomból az óvoda kiadta a Tókerti Óvoda története alapításától napjainkig című könyvet, melyet Antalné Ihász Mária óvodavezető és Horváth Tímea óvodapedagógus írtak.
A megjelenteket Antalné Ihász Mária köszöntötte
A könyvbemutatót tegnap tartották a Jókai Mór Városi Könyvtárban.
Antalné Ihász Mária kérdésünkre elmondta, 80 év nagy idő, melynek során sok-sok kisgyermek töltötte boldog, gondtalan, örömteli óvodás éveit az óvoda falai között.
-A könyv kiadása hosszú évekre nyúlik vissza, hiszen Horváth Tímea régi gyakorlósom volt, s szakdolgozati témájául választotta az óvoda történetét. Az óvoda 65 éves évfordulójára feldolgoztuk az addig történt eseményeket, s továbbkutakodtunk. Később fejlesztőpedagógiát végeztem, s akkor szintén alapként szolgált az óvoda története. Sok-sok riportot is készítettem, s bíztattak, hogy ezt a nagyon értékes történeti anyagot érdemes lenne könyv formájában kiadni. A 80 éves évfordulóhoz közeledve határoztunk úgy, hogy könyv formájában kiadjuk, s ezáltal mindenki számára elérhetővé tesszük. Nagy örömünkre sok szponzorunk akadt, főként volt óvodásaink, akik kedves emlékként gondoltak vissza az intézményre – mondta Antalné Ihász Mária, aki 1978 óta vezetője az óvodának.
Az óvodatörténeti könyv 200 példányban jelent meg
-Kollégák sokasága is megfordult az intézményben, hosszabb-rövidebb ideig itt végezve pedagógiai munkáját. Az óvodatörténet megírásához elődeink méltó örökséget hagytak ránk. Kiss Jánosné kék bekötőpapírral, vízzel eláztatott kis, apró kockás füzetét, amibe főleg a nehéz időkben egy-egy megtörtént eseményt lejegyzett. Süle Zsigmondnéval szerzőtársam, Horváth Tímea személyes beszélgetés alkalmával gyűjtött hiteles élménybeszámolókat, dokumentumokat, melyeket aztán hosszadalmas levéltári kutatások is megerősítettek. Az utóbbi, közel 40 év történéseit a most nagyszülőként, akkor szülőként jelen lévő, a most szülőként, de akkor még óvodásként játszadozó gyermekekkel már együtt éltük meg. Együtt
 építettük, formáltuk. Az eltelt évtizedek mindig új kihívásokat állítottak elénk a pedagógiai élet mindennapjainak szervezésében. Nagy szeretettel figyeltük gyermekeink minden apró rezzenését, személyiségük, készségeik kialakulásában, fejlesztésében pedig aktívan tevékenykedtettük őket, melynek során, egy-egy területen kibontakozott tehetségüknek csíráit felfedeztük, s igyekeztünk azokat továbbfejleszteni - mondta az óvodavezető.
Az ünnepi könyvbemutatón régi tókerti óvodások működtek közre
A könyv köszöntőjét dr. Kovács Zoltán államtitkár és Antalné Ihász Mária írták. Ezt követően Horváth Tímea szakdolgozati részleteit olvashatja az érdeklődő, de a kötetben minden csoport névsora és óvónője megjelenik, sok-sok fényképpel, újságcikkel színesítve.
Az óvodavezető elmondása szerint nagyon meghatódott, amikor meglátta az elkészült könyvet, mindazt, ami addig csak elképzelés volt, az valóra vált.
A könyvet dr. Hermann István könyvtárigazgató mutatta be a közönségnek, aki mint mondta, a városban egyedülálló az óvodatörténeti kiadvány, s reméli, több intézmény is csatlakozik a kezdeményezéshez.
A rendezvény fővédnöke, dr. Kovács Zoltán államtitkár, aki nem tudott jelen lenni a bemutatón, köszönő levelében így fogalmazott: „A Tókerti Óvoda, szép kertjével és lakóházas jellegével jól illeszkedik a kertvárosba, emiatt olyan, mintha a gyerekek nem egy közintézménybe, hanem a második otthonukba jönnének. Az óvodai gondoskodás és korai nevelés, a gyerekek számára szintén észrevétlenül, alapozza meg a későbbi életvitelt és gondolkodásmódot. A globalizmus korában egyre nagyobb jelentőséget kap a helyi közösségek megtartó ereje.”
Az óvoda 80 éves jubileumi ünnepségét a volt óvodásaik szavalata és zenéje színesítette, majd a könyvet Horváth Tímea mutatta be.
A gyertyát együtt fújták el a régi ovisok és az óvónénik
A jubileumról nem hiányozhatott a torta sem, amit együtt fogyasztottak el a megjelentek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!