Határtalanul a Felvidéken


2016-06-15 08:47:43  | cikk: Babos Petra  | 


Határtalanul a Felvidéken főképe
A Szent István Római Katolikus Általános Iskola 43 hetedikes diákja a Határtalanul program keretében június 1-4. között a Felvidéken járt. A tanulók a négy nap során számtalan felejthetetlen élményben részesülhettek. Jártak Füleken, Kassán, Késmárkon és Lőcsén. Megtekintették a dobsinai és a gombaszögi-barlangot is, amelyek nagyon tetszettek a diákoknak. A kirándulás során megkoszorúzták II. Rákóczi Ferenc és Thököly Imre sírját is. Június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján részt vettek a Felvidéken tartózkodó többi magyar iskoláscsoporttal együtt a várhosszúréti ünnepségen. A kirándulás során egy magyar iskolát is meglátogattak Rozsnyón, ahol nagy szeretettel fogadták a pápaiakat – tájékoztatta hírportálunkat Mórocz Katalin kísérőtanár.
Tóthné Bóna Márta, a csoport másik kísérőtanára elmondta, a program elsődleges célja az összetartozás, a magyarságtudat és a közös történelmi múlt hagyományainak ápolása és megismerése. A diákoknak élmény volt a felvidéki tanulókkal való találkozás és a palóc tájszólás megismerése. Az első estén gömöri táncbemutatót láthattak a pápaiak, sőt még néhány tánclépést is megtanultak.
Tóth Krisztinának a cseppkőbarlang tetszett a legjobban, hiszen ott különleges képződményeket láthatott, sőt még a levegő is friss volt. Krisztina szerint a Határtalanul egy kiváló lehetőséget biztosít a magyar lakta területek megismerésére.
Horváth Dániel elmesélte, útjuk tele volt nagyon szép és megható pillanatokkal. A felvidéki magyar emberekkel való találkozások, beszélgetések mély nyomot hagytak szívükben, lelkükben. A diákok nagyon barátságosak voltak velük mindvégig.
A tanulók az élménydús négy napról tegnap délelőtt témanap keretein belül számoltak be a felsősöknek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!