A demográfiai folyamatokról szól idén a városnapi konferencia


2016-06-14 21:20:56  | cikk: HuHa  | 


A demográfiai folyamatokról szól idén a városnapi konferencia főképe
A rendszerváltás óta június 16-án ünnepli az önkormányzat Város Pápa Város Napját, emlékéül annak, hogy 1848-ban e napon tartották az első szabad választásokat, melyen megválasztották a helyi önkormányzatot. A városnapi ünnepség rendszerint konferenciával kezdődik, melyen a legváltozatosabb témák kerültek terítékre az elmúlt évtizedekben. Idén a demográfiai folyamatokat vizsgálják szakértők segítségével – tudtuk meg Áldozó Tamás polgármestertől ma délutáni sajtótájékoztatóján.

A hagyományok szerint konferenciával kezdődik a városnapi rendezvény

A városvezető elmondta, közismert tény, hogy Magyarország népessége fogy, ez részben a kevés születés és a sok halálozás eredménye, másrészt sok település esetében az elvándorlás csökkenti a lakosságszámot.
-Sok helyi vita alapja a demográfiai folyamatokra való hivatkozás, s hogy ne pusztán tapasztalatokról beszéljünk, a tudomány álláspontját hívjuk segítségül a téma körbejárásához – fogalmazott.
A csütörtöki ünnepi rendezvényen előbb Obádovics Csilla, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa tart előadást Demográfiai folyamatok Pápa térségében a népszámlálások tükrében címmel, s ebben az előadó az 1980-2011 közötti időszakot tekinti át. A második előadás szintén napjainkhoz kapcsolódik, a KSH Veszprémi Főosztály tájékoztatási osztályvezetője, Precz Tamás Pápa demográfiai és munkaerő-piaci helyzetéről beszél majd. A konferencia harmadik előadása a múltba nyúlik vissza, ifj. Hermann István (Phd.), a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának igazgatója a város 17. századi népességének alakulását mutatja be.
-A demográfiai folyamatok alakulása önmagában lehet, hogy unalmas témának tűnik, de a demográfiai változások mögött nagyon sok minden meghúzódik: történelmi folyamatok, munkaerő-piaci kérdések, szociális helyzet, tehát mindaz, ami egy város életét meghatározza – hívta fel a figyelmet a polgármester, aki minden pápait meginvitált a programra.

A városvezető minden érdeklődőt vár az ünnepi rendezvényre

Pápa Város Napján, június 16-án, csütörtökön a konferencia 16 órakor kezdődik a Városháza üléstermében, majd a hagyományoknak megfelelően városépítő gróf Eszterházy Károly püspök tiszteletére misét tartanak 19 órakor az Esterházy-kastély kápolnájában, ezt követően pedig mécsesgyújtással zárul az ünnepi program a Fő téri Eszterházy-szobornál.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!