Elhunyt Heitler László festőművész


2016-06-14 10:58:15  | cikk: Babos Petra  | 


Elhunyt Heitler László festőművész főképe
Heitler László 1937. január 24.-én született Pápán, itt végezte a tanítóképzőt 1951 és 1956 között, majd a tanárképző főiskolát pedig Pécsett járta ki. Mesterei Cziráki Lajos, Kelle Sándor, A. Tóth Sándor tanárok voltak.
1994-ig Pápán dolgozott rajztanárként, a város kiállításainak, művészeti életének szervezője és rendezője volt, valamint vezette a Felnőtt Képzőművész Kört. Számtalan önálló kiállítása volt Pápán, de ezen kívül Győrben, Sopronban, Veszprémben, Tapolcán, Balatonfüreden, Keszthelyen, Budapesten, Esztergomban is bemutatkozott, valamint Bécs, Bludenz, Feldbach, Staden múzeumait és galériáit is gazdagítják alkotásai.
Képei színesítik a Magyar Nemzeti Galériát, a Xántus János Múzeumot, a Laczkó Dezső Múzeumot és a Tornyai János Múzeumot is. Tagja a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Festők Társaságának, a Magyar Német Írók és Alkotóművészek Egyesületének és a Szőnyi István Alkotóközösségnek.
Könyvei jelentek meg képzőművészek munkásságáról és életéről, továbbá több száz tanulmánya, kritikája fogalmazódott meg a képzőművészetről könyvekben, folyóiratokban, hírlapokban.
Pályázati és kiállítási díjban tizenháromszor részesült, és elnyerte a Szakszervezetek Országos Tanácsa, az Országépítő Alapítvány és az Eötvös Alapítvány ösztöndíját is. 1998-ban kapta meg Pápa Város Díszoklevele kitűntetést. Köztéri művei a Pápai Szakképzési Centrum Gazdasági Szakközépiskolája és Kollégiumában és a pulai katolikus templomban találhatóak meg.
Heitler László 79 évesen, hosszan tartó betegség után június 8-án hunyt el.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!