Búcsúkiállítás


2016-06-10 19:23:55  | cikk: ha  | 


Búcsúkiállítás főképe

Kiváló mesterek tehetséges növendékeinek színvonalas kiállítása látható most a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája dísztermében. Idén végez a második művészetis évfolyam az intézményben, a képzőművészetiseknél két festészet tanszakos és négy grafikus fejezi be tanulmányait. A felsőfokú szakképesítést adó OKJ-s vizsgára a diákok mestermunkákat készítettek, ezek kerültek fel ma délelőtt a díszterem falaira. A remek alkotások a záróvizsga kellékei, valamint ezzel a közös tárlattal búcsúznak a képzőművészetisek az alma matertől.

A végzősök munkáit az alsóbb évesek többször is megnézték

Kerpel Péter, a képzőművészeti tanszak vezetője elmondta, hogy a "második fecskék" kevesebben vannak, mert a második művészetis évfolyam indításakor már szigorúbb volt a felvételi, s ez meglátszik a színvonalon is. Kivétel nélkül tehetséges, szorgalmas növendékek végeznek idén. Véleménye szerint a kiállításuk bárhol megállná a helyét, jó eredményt hozott a koncepció, mely szerint klasszikus alapokra építve jutnak el a tanulók a XXI. század technikáihoz, az elvontabb, egyéni formai megoldásokhoz.

Az OKJ-s vizsgának volt egy szakmai része, ezen már túl vannak a képzőművészetisek, modell alapján kellett tanulmányrajzot készíteniük ceruzával vagy szénnel; négy óra állt rendelkezésükre a feladat elvégzéséhez. Június 23-24-én lesz az elméleti vizsga, itt többek közt művészettörténeti ismereteikről adnak számot a végzősök, de a tételek közt ott van például a festészet története és a különféle grafikai technikák leírása is.

Lőwenberger Patriknak szép jövőt jósolnak tanárai

A festészet tanszakon két diák végez, Békefi Bonita és Lőwenberger Patrik. Patrik harmadik lett ebben a tanévben a művészettörténeti OKTV-n, volt már önálló tárlata is, kiemelkedő tehetségként tartják számon tanárai. Mint mondta, Katona Györgynek, mesterének nagyon sokat köszönhet emberileg is és tudásban is. Lőwenberger Patrik június végén felvételizik a Magyar Képzőművészeti Egyetemre, ha felveszik, ősztől ott tanul tovább. Ha nem sikerül a felvételi, akkor tervei szerint eltölt egy kis időt Erdélyben, majd egy kis időt Franciaországban is, tanul, töltekezik, de ha teheti, nagyon szívesen dolgozik nagyapja asztalosműhelyében is.

Bede Péter művészeti vonalon szeretne továbbtanulni

A grafika tanszakon végez idén Bede Péter, aki bevallotta, hogy nem az ő döntése volt a pápai iskola, szülei biztatására választotta a Refit, s ma már nagyon hálás édesapjának ezért. Az első két évben még kereste a helyét, aztán a 10. osztály után berobbant az életébe a festészet, színesek lettek a grafikái, melyek a két világ közt egyensúlyozó, egyedi kompozíciók. A művészeti tagozat indulásakor voltak kétkedők, akik nem tudták elképzelni, hogy miként tudnak majd belesimulni a refis értékrendbe a bohém, lázadó művészlelkek. Péter szerint a refis szellem a szétcsúszásra hajlamos művészalkatok számára igazi mentőöv volt, az iskola szellemisége tartást, erőt adott a növendékeknek.

Tehát búcsúzik a második művészetis évfolyam, kicsit szomorúan, de optimizmussal, nyitottan a lehetőségekre - mentalitásuk, érdekes, szép világuk visszaköszön alkotásaikon, melyek megtekinthetők az iskola dísztermében. A többi képzős pedig a tanévet szakmai táborral zárja június 20-24. közt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!