Tanévnyitó a Mezőben – Átadták az elkészült épületeket


2009-09-01 16:43:51  | cikk:  | 


- Egy régi kínai mondás szerint minden út, a leghosszabb is az első lépés megtételével kezdődik, de mindegyiket meg kell tenni ahhoz, hogy célba is érjünk. Kívánom, hogy ez az út szép eredményekkel és élményekkel legyen kikövezve – kezdte beszédét Unger Tamás igazgató a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola tanévnyitóján ma délelőtt az egykori „Mezőben”. - Ugyanakkor remélem, hogy mindent megtesztek kilencedikesek azért, hogy ennek az útnak a megtétele választott iskolátoknak hírnevéhez méltó legyen, illetve tovább öregbítse azt. A 2009/2010-es tanév iskolánk történetében jelentős évnek számít. A Közgáz történetében jelentős évforduló, hiszen pontosan 70 évvel ezelőtt indult el az akkor már 408 éves nagyhírű Pápai Református Kollégium tagozataként Pápán az úgynevezett felső kereskedelmi képzés. A 70. tanévet a Közgáz széleskörű ünnepség-sorozattal ünnepli majd meg.  Ez az év ugyanakkor a négyéves, érettségit adó Pápai Mezőgazdasági Technikum, a Mezőgazdasági Szakközépiskola elődje létrejöttének 50. évfordulója is.  Ebből az alkalomból a tanév során mezőgazdasági, illetve élelmiszeripari, kereskedelmi és vendéglátó-ipari szakmai napot és rendezvényeket is szervezünk majd.

Tanévnyitó beszédében kitért az igazgató arra is, hogy az új tanév újdonságot jelent az intézmény képzési rendszerében is, a 9. évfolyamon közös erdőgazdálkodási, vadgazdálkodási, biogazdálkodási kertészeti osztály indul el, de a szakiskolákban is megjelenik a mezőgazdasági orientáció mint választható szakirány. A Közgázban  vám és jövedéki ügyintéző képzés indul. 

A nemrég lezárult javító és osztályozó vizsgák azt bizonyítják, hogy a diákok számára a tanulás nem a legfontosabb dolog, a 9. évfolyam közel 60 százaléka kényszerül osztályt ismételni. Fontos dolognak tartja és el is várja az igazgató a diákoktól a fegyelmezett munkát és a tanárokkal való együttműködést. Felszólított minden tanulót, hogy maradéktalanul tartsa be az intézmény házirendjét és vigyázzon az iskola, kollégium berendezési tárgyaira, iskolához méltó öltözékben jelenjen meg és viselkedjen mind a tanórákon, mind az ünnepélyeken. Szigorúbb elbírálást, büntetést és esetekben kártérítési eljárást ígért az igazgató a fegyelmezetlen diákoknak.

Unger Tamás után dr. Kovács Zoltán polgármester lépett a mikrofonhoz, aki beszédében annak a beruházásnak a jelentőségét hangsúlyozta, aminek első szakasza a napokban zárult le, s aminek eredményét – a megújult főépületet és az ún. multifunkcionális épületet - a tanévnyitó után vehették birtokba az iskola pedagógusai és diákjai. A polgármester az iskolarekonstrukciót s a hozzá kapcsolódó, ugyancsak pályázati forrásokból finanszírozott, a szakképpés megújítására irányuló továbbképzés-sorozatot úgy értékelte, mint a pápai szakképzés helyzetének stabilizálódását elősegítő folyamatokat; ennek eredményeit az elkövetkező évtizedekben élvezhetik majd az itt tanuló diákok és a szakképzésben dolgozó pedagógusok. Kovács Zoltán is hangsúlyozta a tanulás fontosságát, kitért arra, hogy a pápai kistérségben állást keresők közel 60 százalékának nincs szakképzettsége; szakképzettség nélkül az ő esélyeik minimálisak a munkaerőpiacon. Felhívta a mezősök figyelmét arra, hogy éljenek a lehetőségeikkel, sajátítsák el magas színvonalon választott szakmájuk fogásait, s tudással felvértezve lépjenek ki majd az iskolából, amikor annak eljön az ideje.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!