Az összetartozás ereje


2016-06-09 19:44:26  | cikk: ha  | 


Az összetartozás ereje  főképe
A Rákóczi Szövetség számos pályázati lehetőséggel támogatja az anyaországbeli és határon túli magyar fiatalok találkozását, utazását. A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája szép hagyománya, hogy a nemzeti összetartozás napja alkalmából egyik évben a pápai diákok utaznak - általában Felvidékre -, a következő esztendőben pedig határon túlról érkező magyar csoportot látnak vendégül. Idén a 9.M diákjai, illetve néhány 11.C osztályos tanuló utazott Párkányba a Rákóczi Szövetség támogatásával.

Pitó Katalin tanárnő szervezte az utat

Pitó Katalin, a 9.M osztályfőnöke szervezte a kirándulást, aki - mivel maga is erdélyi származású - szívügyének tekinti ezeket a látogatásokat. Párkány volt az úticél, mivel az egyik kilencedikes növendék, Milus Lilla korábban ott tanult az Ady Endre Alapiskolában. Lilla elmondta, hogy nagyon izgult az út előtt, hisz szerette volna, ha a korábbi és a mostani osztálytársai megkedvelik egymást. Ez így is történt, a kötetlen beszélgetésekből kiderült, hogy Lilla jó helyen van Pápán a Refiben, s az is nyilvánvalóvá vált, hogy mennyire erős magyar közösségben nevelkedett Párkányban.

Milus Lilla és Bajnok Attila

A csoportot kísérte egy másik határon túlról származó refis diák, Bajnok Attila is. Attila elmesélte, hogy a első hónapok nehezek voltak számára Pápán, de megtalálta a helyét, most már itt is otthon van. A nemzeti összetartozás napja kapcsán szó esett a trianoni békekötés következményeiről is. Attila azt mondta, hogy az anyaországban csak tanulnak a diákok erről, de ők saját bőrükön érzik még ma is a döntés hatását. Szerinte fontosak ezek a kirándulások a magyarlakta területekre, mert így a fiatalok tudásanyagához érzelmi plusz is járul, megtapasztalhatják az összetartozás erejét és szépségét.

A refiseknek nagy élmény jelentet az utazás

Pitó Katalin elmondta, hogy Párkányban volt idő beszélgetésekre, túrázásra, a fiúk barátságos focimeccsen mérték össze ügyességüket, a lányoknak pedig iránytűs kincskereső játékot szerveztek a vendéglátók Bacsó Péter tanár úr vezetésével. A kincsek Szent-Györgyi Albert-idézetek voltak. Békefi Annának nagyon tetszett a kovácspataki kilátóhoz szervezett túra és emlékezetesek maradtak számára a beszélgetések, Gaál Csongor pedig úgy fogalmazott: meghatározó élmény volt számára ez az út.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!