Az ország legjobb technika versenyzői a munkácsysok


2016-06-09 08:01:36  | cikk: Babos Petra  | fotó: Munkácsy iskola  | 


Az ország legjobb technika versenyzői a munkácsysok főképe
A Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola évek óta részt vesz a Technikatanárok Országos Egyesülete által kiírt technika versenyen. A pápai három fős csapat - Murai Péter, Piriti Mátyás és Sztupák László - első helyezett lett a megyei fordulón, s így kerültek be az országos megmérettetésre, amelyet május 27-28- án rendeztek Szerencsen.
A verseny célja a résztvevő tanulók technikai ismereteinek bővítése, szélesítése. A versenyfeladatok a tantervi anyagra és a megadott témára vonatkoztak. Sztupák László felkészítő tanár hírportálunk kérdésére elmondta, az országos verseny két részből állt össze, először a gyakorlati feladatot kellett megoldaniuk, melyben egy veterán autót, egy T-modellt kellett elkészíteniük a diákoknak. Másnap pedig egy írásbeli feladatsort töltöttek ki a csapatok, mely a XXI. századi közlekedés ismérvei mellett az általános technikai műveltséget is mérte. A téma feldolgozása során cél volt az is, hogy a tanulók ismerjék meg egyrészt a XXI. század közúti közlekedésének lehetőségeit, milyen energiára van szükség ezen eszközök működéséhez, az energiafelhasználás hatását a környezetre, másrészt a helyes közúti közlekedés szabályait, s azt, hogy mennyire fontos ezek betartása a balesetmentes közlekedésben. Fontos volt még a tanulók kötelességtudatának mélyítése, a munkavégzés megbecsülésére, a mértéktartásra, az együttérzésre, a segítőkészség és a tisztelet megélésére való szokásrend kialakítása, valamint a takarékossági lehetőségek mérlegelése, a hatékonyság és a környezettudatosság érvényesítése.
-Gratulálok a munkácsys csapatnak, akik nagyon ügyesek voltak, igazán büszkék vagyunk rájuk. Az iskola már évek óta rendszeresen indul a technika versenyen, de az idei évben nagy meglepetés ért mindannyiunkat, hiszen a gyakorlati versenyen I. helyezett a pápai Munkácsy iskola lett, az elméleti feladatlap megoldásában a III. helyezést Piriti Mátyás érte el, míg az összetett verseny legjobbja szintén a Munkácsy csapata lett. A győztes csapat egy évig őrizheti az e célra alapított vándorserleget, amit jövőre, az országos versenyre kell vinnünk Kőszegre – mondta a felkészítő tanár.
Murai Péter 7.n osztályos diák elmondta, nagyon sokat készültek a versenyre, főként az informatika szakkörökön.
-A megmérettetésre sokat tanultunk, az interneten a megadott ajánlott irodalmat elolvastuk, megbeszéltük a tanár úrral, teszteket töltöttünk ki a közlekedési szabályokról. Utánanéztünk a jelzőtábláknak, a XXI. század autóinak, a legújabb fejlesztéseknek, s a hibrid üzemű autóknak. Előzetes feladatként egy fényképes vetítést kellett csinálnunk arról, hogy hogyan is jutottunk el az országos versenyre – mesélte a fiatal, aki hozzáfűzte, édesapjának, aki autófényező, gyakran segít nagy örömmel, hiszen őt is érdekli ez a szakma.
Piriti Mátyás szerint nagyon érdekes feladat volt a veterán autó készítése. Ő az alvázat készítette el, a többiek addig a karosszéria elemeket vágták ki, és a futóművet rakták össze, melynek lényege az volt, hogy kormányozható legyen. Időben végeztek vele, körülbelül 3 órát vett igénybe, s végül le is festették. Mátyás elmesélte, őt nagyon érdekli az autószerelés, otthon is gyakran bütyköli a kerti kisgépeket. Sokszor vesz régi gépeket, amiket felújít. A fiatal a jövőben is hasonló területen szeretne továbbtanulni, majd elhelyezkedni.
Sztupák László elmesélte, az elméleti részben elég nehezek voltak a kérdések, főleg a közlekedéssel, a XXI. századi autókkal és a feltalálókkal kapcsolatban. Lacitól megtudtuk, a versenyzésen kívül természetesen jutott idő a pihenésre is, jártak a csokimúzeumban és bowlingoztak is a városnézés mellett.
Az országos megmérettetésre 11 csapat jutott be, köztük Veszprém megyéből a Munkácsy. A diákok felkészítő tanárai Szilágyi Miklósné és Sztupák László voltak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!