Rejtély a villában - filmpremier a Kékfestő Múzeumban


2016-06-05 12:32:02  | cikk: ha  | 


Rejtély a villában - filmpremier a Kékfestő Múzeumban főképe

A Kékfestő Múzeum Festőkerti vigasságainak keretében láthatták a nézők először a Rejtély a villában című filmet, melyet a pápai Mészáros Dorka rendezett. A film igazi "szerelemgyerek", minden szereplő és alkotó a szabadidejét áldozta rá, ellenszolgáltatás nélkül dolgoztak, nem ritkán éjszakába nyúlóan; a közös munka öröme hozta össze a lelkes csapatot.

Mészáros Dorka gyermekkora óta az írás rabja, már általános iskolásként is regényekkel bombázta tanárait, középiskolásként pedig rendszeres résztvevője volt különféle novellapályázatoknak. 2014-ben a balatonalmádi Sári-villa pályázatára is küldött egy novellát, az volt a Rejtély a villában, egy remek krimi, amivel nyert. Ebből az írásból született a film forgatókönyve, ebben Dorkát Németh Anna segítette.

"Nagy munka volt, de megérte" - sokat tanult az első filmjéből Mészáros Dorka

A novella egy Agatha Christie-szerű történet, ezt kellett mozgalmasabbá tenni, mondta a rendező. Nem akciófilmet készítettek robbantásokkal, autós üldözésekkel, hanem egy sok szálon futó bűnügyi sztorit, melyben több csavar is van, a végén természetesen meglepő fordulattal. A történet alapja egy nemzetközi összeesküvés, de a középpontban a gyilkosság áll, az indíték, ahogy később kiderül, szerelemféltés. A film egy ügynök és egy pápai nyomozó közös munkáját, a kihallgatásokat követi nyomon.

Szabó Szilárd is sokat tett a filmért

A Rejtély a villában-t főként a kéttornyúlaki kastélyban forgatták, augusztus végén kezdték a munkát. Két kivétellel kizárólag pápai szereplők láthatók a filmben, családtagok, barátok, a helyi színjátszócsoportok tagjai. Mészáros Dorka köszönetet mondott dr. Áldozó Tamásnak, hisz ő volt az, aki hozzásegítette a csapatot ahhoz, hogy Kéttornyúlakon, a címhez méltó helyszínen dolgozhassanak. Sokat tett a filmért Szabó Szilárd, hisz ő és fia, Szabó Máté, valamint testvére, Szabó József álltak a kamerák mögött, az aktuális jelenetekben pedig színészként szerepeltek. A film vágója Varga András, a Pápa Városi Televízió főszerkesztője volt.

Halász Brigitta volt az egyik főszereplő

Igazi családi és baráti vállalkozás a Rejtély a villában, mondta az MI6 ügynököt alakító Halász Brigitta, akinek tetszik a film. Lehet kritizálni, tette hozzá, de figyelembe kell venni, hogy lelkes amatőrök összefogásával készült. Ez volt az első filmes szereplése, jó élményként őrzi a forgatásokat, szerinte egy nagyon jó csapat jött össze.

Több mint hetvenen regisztráltak a vetítésre

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Kékfestő Múzeumban két helyen is vetítették a filmet, a szárítópadláson és földszinti foglalkoztatóban. Aki lemaradt, de szívesen megnézné ezt a pápai krimit, az regisztráljon a június 11-i vetítésre, az is a Kékfestő Múzeumban lesz. Mészáros Dorka első sikere volt a Rejtély a villában című novella, most azonban már megjelent első könyve is, a Könyvhéten dedikálja az Én vagy senki című kamaszkrimijét.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!