Kettő


2010-04-09 20:53:51  | cikk:  | 


Miből választhatnak a pápai polgárok? Milyen alternatívát kínál a három induló április 11-én vasárnap, a választások első fordulójában? A válasz sokféleképp megfogalmazható. Lehet azt mondani, hogy a választás tulajdonképpen a jelöltek hitelességén fordul meg, azaz a választók azt teszik mérlegre, mit hallottak korábban a szavazólapon szereplő politikusoktól, s a hallottakból, az ígéretekből tapasztalataik szerint mennyi valósult meg. Meg persze a hitelesség ennél  több, személyfüggő, értelmezési keretei elérnek egész az ismertségig, a beágyazottságig, az elismertségig. Egész adig, hogy a választók mit gondolnak arról, hogy a jelölt egyáltalán képes-e arra, hogy a döntéshozatal során hangsúlyosan képviselje érdekeiket. Továbbá természetesen része a hitelességnek az eddigi életút, politikusi pálya, a jelöltekhez köthető eredmények, olyan dolgok, amelyeket a város vagy a városkörnyék, vagy annak kisebb-nagyobb közösségei sikerként éltek meg.
Meg válaszként előkerülhet az indulat. Indulat sokakban feszül. Indulatos a szocialista törzsszavazó, aki úgy érzi, hogy a sors méltánytalanul bánt el az egyetlen olyan szocialista politikussal, Gyurcsánnyal – aki ráadásul pápai is! - , akinek látomása volt a baloldal küldetéséről.
 Indulat feszül a fideszes szavazóban is, mert újra meg újra felidézi azt, hogy 2002-ben a térség éllovasa volt Magyarország, ma meg szánni való sereghajtó. Meg persze eszébe jutnak a 2006. október 23-i ünnepet meggyalázó, azonosító szám nélkül utcára vezényelt, magyar nemzeti zászlón taposó pribékek, akik valamilyen fatális véletlen folytán rendőr ruhában verték pépesre az arra járókat, az emberi jogok nagyobb dicsőségére. (Akkoriban Mesterházy Attila még nem fogalmazott ilyen határozottan az áldozatok védelmében, mint amekkora jogvédőnek ma láttatják szónoklatai.)
Meg indulat feszül a jobbikos szavazóban is, akinek -  legalábbis a helyi elnök szórólapban publikált szózata szerint – hívószó a Likud, a zsidó, a cigány, a fideszes, a volt kommunista (amennyiben nem jobbikos), meg ilyesmi. Meg akinek tetszik – majd vasárnap kiderül – az, ha Erőss Bulcsú bemegy az önkormányzathoz és asztalt borít az ott dolgozókra (mert ezt ígérte, bár lehet, hogy csak a polgármesterre gondolt). Meg indulat feszül mindenkivel szemben, aki  bármely pártban, de szerepet vállalt az elmúlt húsz évben (kivéve Balczó, Hegedűs, egy darabig kivétel volt Wittner is, meg néhány jobbikos árnyékormánytag, akik megjárták már a hadak útját); számukra húsz év a húsz évért!
Beszélhetnénk programokról is. Ismert a Fideszé, a szocialistákat mindenki kitapasztalhatta 8 év alatt, és van programja a Jobbiknak is (szerintük ebből lopkod mindenki),; utóbbiról annyit mondtak a hozzáértők, hogy ami jó benne, az nem új, ami meg új, az nem jó.
Ennyi. Tessék választani!

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!