Dürer-metszetek a Pápai Református Gyűjteményekben


2016-06-04 16:47:05  | cikk: ha  | 


Dürer-metszetek a Pápai Református Gyűjteményekben főképe

A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek nagyon sok érték van a birtokában, de megfelelő tér hiányában ezeknek csak egy részét tudták eddig megmutatni. Az áprilisban bejelentett kormányzati támogatásnak köszönhetően felújítják a református ótemplomot, az lesz az egyháztörténeti kiállítás helyszíne. Az odakerülő anyagot már rendszerezik a jövő évi megnyitóra. Az egyházművészeti tárlat korábban a gimnázium épületében, a gyűjteményi folyosón volt. A felszabadult térben most egy bibliai metszetekből összeállított igényes válogatás látható.

A falakon és a tárlókban is metszetek láthatók

A kiállítás megnyitóján Köntös László gyűjteményi igazgató köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy a kiállított metszetek egy adományozó nagylelkűségének köszönhetően kerültek a gyűjteményekbe. A 2771 metszetből álló kollekciót báró Baldácsy Antal 1863-ban adományozta a dunántúli reformátusoknak. Az adomány egy része megrongálódott, jelenleg 2458 metszetet őriznek Pápán. A gazdag anyagból a bibliai témájúak kerültek ki a falakra, szép keretezésben.

Báró Baldácsy Antalra a magyar protestánsok hálával emlékeznek, mondta Mezei Zsolt

Mezei Zsolt könyvtárvezető a metszetek adományozóját mutatta be az érdeklődőknek. Báró Baldácsy Antal (1803-1878) elnémetesedett korzikai családból származott, s bár ő maga katolikus volt, a magyarországi protestánsok jótevőjükként emlékeznek rá. Ugyanis végrendeletileg összes családi birtokát, mely több mint 10000 hold volt, a történelmi Magyarországon levő protestáns (református, evangélikus, unitárius) felekezetekre hagyta. Tette mindezt azért, mondta Mezei Zsolt, mert úgy vélte, hogy a magyar nemzeteszme őrei, fenntartói a protestánsok, ugyanis a katolikusok túlságosan hűek az udvarhoz. A pápai főiskolával 1850-ben került kapcsolatba, többek közt Tarczy Lajos és Bocsor István révén.

Kuriózum Pápán - Dürer metszete

A metszetekről Nikolausz Krisztián, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája tanára, grafikus szólt. Elmondta, hogy a kiállított művek a XV-XVII. században készültek, rézmetszetek, rézkarcok és fametszetek. Felhívta a figyelmet arra az elmélyült, odaadó munkára, mellyel a korabeli mesterek elkészítették ezeket az alkotásokat. Az anyag legértékesebb darabjai a két eredeti Dürer-metszet. A tárlat állandó kiállításként várja a látogatókat a Pápai Református Gyűjteményekben.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!