Határtalanul: Irodalmi barangolások a Petőfiben


2016-06-04 08:45:22  | cikk: Babos Petra  | 


Határtalanul: Irodalmi barangolások a Petőfiben főképe
A Pápai Petőfi Sándor Gimnázium már második éve pályázott sikeresen az Emberi Erőforrások Támogatáskezelő által kiírt Határtalanul pályázatra. A projekt keretében a petőfis 10. B osztályosok Erdélybe kirándulhattak a közelmúltban. A programban 34 diák és 4 kísérőtanár vett részt.
Hegedűs Alíz, a 10. B osztályfőnöke kérdésünkre elmondta, a program keretében először a nagyváradi Ady Líceum néhány diákja látogatott Pápára, majd a petőfisek május 17. és 21. között kirándultak Erdélybe. A program elsődleges célja az összetartozás, a magyarságtudat és a közös történelmi múlt hagyományainak ápolása és megismerése.
-Nagyon eredményes volt a program, amelyben érdemes volt részt venni. A pápai és az erdélyi diákok között szoros kapcsolat alakult ki, amit azóta is fenntartanak, sokszor beszélgetnek egymással az interneten keresztül. Remélem, hamarosan találkozhatunk újra. Az Irodalmi barangolások Határtalanul című projekt keretében a pápaiak jártak Nagyváradon, Torockón, Nagyszalontán és Kolozsváron.
Meizer Eszter Anita jól érezte magát a kiránduláson. Eszter már általános iskolás korában is részt vett a Határtalanul projektben. A fiatal lánynak a székelykői kirándulás tetszett a legjobban, hiszen szeret hegyet mászni, s onnan gyönyörű volt a kilátás. Nagy örömére jó kapcsolat alakult ki a nagyváradi és a pápai fiatalok közt, ami reméli, nem szakad meg a jövőben sem.
A témanapon Hegedűs Alíz projektvezető a programról és a pályázatról szólt, Mozgai Zsolt építészeti kirándulást tett határtalanul, Somogyiné Kalmár Krisztina Erdély természeti kincseit mutatta be, Botár András pedig Erdély rövid történelméről és nemzetiségi változásairól beszélt, Hujber Edvárd és Plegányi Bálint: Erdélyben kirándultunk címmel tartott előadást a népes diákseregnek.
A délelőtti programot a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy rövid irodalmi-történelmi összeállítás zárta.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!