A pedagógusokat köszöntötte a város és a KLIK


2016-06-03 23:08:22  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


A pedagógusokat köszöntötte a város és a KLIK főképe
Bár az önkormányzat évek óta nem fenntartója és működtetője a városban működő iskoláknak, a városvezetés mindig magáénak érzi az oktatási intézményeket, így Pápa Város Önkormányzata és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Pápai Tankerülete idén is közösen szervezte meg a városi pedagógusnapi ünnepséget. A köszöntésnek ezúttal is a Városháza aulája adott otthont, ahol előbb a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola diákjai verses-dalos műsorral köszönték meg az óvodapedagógusok, tanítók, tanárok munkáját, majd dr. Hauber Károly mondott ünnepi beszédet.

A humánerőforrás bizottság tagja kollégákként köszöntötte a jelenlévőket, lévén ő maga is tanárember, beszéde pedig nem a klasszikus ünnepi köszöntő volt. Dr. Hauber Károly arról szólt, hogy ideje lenne az oktatásban egyenes, felfelé ívelő utat találni és be kellene fejezni az éles kanyarokat, a girbegurba, kacskaringós ösvényt, amelyen az elmúlt években haladt. Meglátása szerint színvonalas oktatás nélkül nincs magyar jövő, hiszen minden igazi fejlődést az oktatás színvonalának javítása előzött meg Finnországtól Japánig. Mindennek alapja a jó pedagógus, aki pedig a nemzet napszámosa, lámpás, gyémántcsiszoló – idézett klasszikusokat, hozzátéve, rendkívül nehéz és nagy feladat áll a pedagógusok előtt.

Dr. Hauber károly mondott beszédet az ünnepségen

Dr. Hauber Károly szerint a magyar oktatási kormányzat tisztában van azzal, hogy az oktatást kiemelten kell kezelni és az oktatás átalakítását jó szándékkal hajtották végre. Ugyanakkor hozzáfűzte azt is, mindeközben olyan hibák történtek, amelyek sok pedagógust elkedvetlenítettek és elégedetlenséghez vezettek sok iskolában, s e hibák között említette az anyagi megbecsülés hiányát és a bizalom hiányát. Mindezek ellenére bizakodóan fogalmazott a z Oktatási Kerekasztalról, mely az a fórum, ahol ezek a hibák terítékre kerültek és ahol konszenzus születhet az oktatás ügyének javítására.

Dr. Hauber Károly szavait követően Áldozó Tamás polgármester és Egyházi Andrea, a KLIK Pápai Tankerületének igazgatója adta át a pedagógus szolgálati emlékérmeket, melyet idén négy óvodapedagógus és huszonegy tanító és tanár vehetett át.

Négy óvodapedagógus és huszonegy tanító és tanár kapott pedagógus szolgálati emlékérmet

A szolgálati emlékérmesek között köszöntötték Szilágyi Miklósnét, aki 1976-ban végzett Szegeden, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán és azóta is a Munkácsy-iskola pedagógusa. A négy évtizede a pedagóguspályán tevékenykedő tanár érdeklődésünkre elmondta, pályaválasztását a gyermekek szeretete, a matematika tantárgy iránti érdeklődés határozta meg, amikor pedig elkezdett tanítani, már nem volt kérdés, hogy ezen a pályán marad.

Szilágyi Miklósé negyven éve tanít a Munkácsy-iskolában

A tanárnő matematikát és technikát tanított, informatika tanári másoddiplomát szerzett és osztályfőnökként is tevékenykedett. Első önálló órájára ugyan nem emlékszik vissza, az első tanított osztályra azonban annál inkább: mint mondta, izgalmas és félelmetes feladat volt számára kezdetben a tanítás.
-Negyven évvel ezelőtt a Tókertvárosi iskolába egyszerű munkásszülők gyermekei jártak, egyszerű, de nagyon dolgos, aranyos gyerekek, akik között nagyon sok tehetséges diák volt, és akik között kevés volt a rosszgyerek, s azok is inkább csibészek voltak – idézte fel emlékeit, hozzátéve a gyermekek mára annyit változtak, amennyit az élet, a társadalmi minta. Szilágyi Miklósné szerint a jó pedagógus szereti a gyermekeket és nagyon szeret tanítani, célja pedig, hogy tanítványaiból erkölcsös, egészséges, boldog felnőttek váljanak.
A pedagógus a tanév végén vonul vissza a tanári pályától, de a nyugdíjas évekre már most sok terve van: szeretne igazán megtanulni angolul, sok időt tölteni unokáival, egészségesen és sportosan élni és persze tervezi, hogy visszajár iskolájába, hiszen osztálya most hetedikes.

Az ünnepség végén a város és a KLIK pedagógusnap alkalmából vendéül látta a jelenlévőket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!