Rab Zsuzsára emlékeztek


2016-06-03 11:46:57  | cikk: Babos Petra  | 


Rab Zsuzsára emlékeztek főképe
90 éve, 1926. július 3-án született Rab Zsuzsa. Az évforduló kapcsán a Jókai Kör ünnepi műsorral emlékezett a költőnőre, műfordítóra, aki az Írószövetség választmányi, a Magyar- Szovjet Baráti Társaság orosz elnökségi tagja, valamint akit a Magyar-Örmény Társaság, a Pápai Jókai Kör, a Veszprém Megyei Irodalomtörténeti Társaság és a Pápai Honismereti Társaság tagjaként tartunk számon.
A Jókai Kör és a Pápai Református Kollégium és Művészeti Szakközépiskolája jó kapcsolatot ápol egymással, s egy-egy évfordulóra, jeles ünnepre együtt emlékeznek. Mayerné Pátkai Tünde, az iskol tanára elmondta, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája mindig is szerves része volt a város művelődésének, kultúrájának. Öröm számukra, hogy a Jókai Kör jól érzi magát a Refiben, s gyakran együtt emlékeznek költőkre, írókra születési és halálozás évfordulóikon. Mint mondta, nagyon fontosnak tartják, hogy a diákok fokozatosan bekapcsolódjanak a város kulturális életébe, melynek reméli, évek múlva aktív részesei lesznek.
A rendezvényen a 10. osztályos diákok olvastak fel Rab Zsuzsa verseiből és esszéiből részleteket, valamint az egyik diák kishúga, Andersen mese részletet adott elő, hiszen Rab Zsuzsa lefordított nagyon sok Andersen mesét is, és sokan nem is tudják, hogy a magyar olvasókkal ő ismertette meg a közkedvelt író meséit.
-Rab Zsuzsa első verseskötete 16 éves korában jelent meg, majd a kamasz lány zsengéi jó időre megszűntek, s később érett, felnőtt fejjel a műfordítás sok élményével gazdagodva vágott bele a költészetbe. Versei vallásosságról, hagyományokról és Pápáról szólnak. Sok női verse is van, ami elsősorban boldogságkeresésről, fájdalomról és az élet teljességének megéléséről szól, ezekből is válogattunk az estre egy csokorra valót – mondta a tanárnő.
A megemlékezést egy tárlat is kísérte, melyen Rab Zsuzsáról szóló újságcikkek, fotók és műveinek részletei találhatóak. Kuriózumként édesapjának tanulmányai, és saját kiadású tankönyv előkészítő jegyzetei is helyet kaptak a tárlókban.
A gondosan összeállított, színvonalas irodalmi műsor után koszorúzással rótták le tiszteletüket a költőnő Március 15.téri szülőházán elhelyezett emléktáblánál.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!