Kész tervek, látványos változások


2016-06-02 19:48:57  | cikk: ha  | 


Kész tervek, látványos változások főképe

Áprilisban ünnepi istentisztelet keretében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere jelentette be a pápai református templomban, hogy az állam 953 millió forinttal támogatja a Pápai Református Kollégium felújítási terveit. A közel egymilliárd forint egy részét a református ótemplom, a hozzátartozó parókia- és raktárépület rekonstrukciójára fordítják, másik részéből pedig kívül-belül felújítják a gimnázium épületét.

Ez a látványterv az ótemplom felújított belső terét ábrázolja

Köntös László, a a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője, a Dunántúli Református Gyűjtemények igazgatója elmondta, hogy a Fő utca 6. szám alatt található pápai református ótemplom II. József türelmi rendeletének köszönhetően épült, betartva az előírásokat, miszerint a protestáns templomnak nem lehet tornya és nem nézhet utcafrontra. Az eldugott épület belül egy igazi ékszerdoboz - ez még mai állapotában is nyilvánvaló. A felújítás után pedig visszakapja régi fényét - s mellé egy új funkciót. Ez volt a pápai kálvinisták istentiszteleteinek színhelye 1784 és 1941 között, az új templom felszenteléséig, 2017-től pedig a dunántúli reformátusság múzeuma lesz.

Ilyen lesz a karzat, mely a kiállításnak ad majd helyet

Az ótemplom szerkezete jó állapotú, a héjazat viszont cserére szorul. A szigetelés is az elengedhetetlen feladatok közé tartozik, mondta Köntös László. A belső burkolatot is felszedik, restaurálják a teljes bútorzatot, a padokat, a szószéket, csillárt. A kor elvárásainak megfelelő lesz az épületgépészet, a templom épülete télen-nyáron használható lesz. A karzatra kerül a református gyűjtemények gazdag anyagából válogatott egyháztörténeti kiállítás, az alsó szint pedig konferenciáknak, előadásoknak lehet ideális helyszíne.

Itt nyílik majd a Kálvin kávézó

Az ótemplomhoz tartozó egykori parókiaépület új funkciót kap. Az utcafronton a bejárattól balra lesz a Kálvin kávézó, jobbra pedig egy ajándékbolt. Ebben az épületben lesz a múzeum recepciója, a kiszolgálóhelyiségek, s az emeletre kerül a Hori titkai című kiállítás. Itt nagyobb átalakításokra lesz szükség, hogy az egykori lelkészlakás múzeumi térként funkcionálhasson. Az udvar hátsó részében áll még egy rossz állapotú épület, ezt a felújítás után múzeumi raktárnak használják. Az udvart megnyitják a gyalogosok előtt, napközben a Fő utcáról a Csáky utcára jelent majd ez könnyebb átjárást.

Napközben a nyitott udvar átjárást biztosít a Csáky és a Fő utca közt

A gimnázium épülete közel sincs ilyen rossz állapotban, de azért nagyon ráfér a felújítás, mondta Gránásiné Bácsi Tünde igazgató. Az évek során igyekeztek karbantartani az iskolát, az 1%-os felajánlásokból, az öregdiákok adományaiból, a fenntartó támogatásával. Ennek köszönhető, hogy a homlokzat megszépült, de törekedtek arra is, hogy az intézménybe érkező új osztályok mindig frissen festett termekben kezdhessék a tanévet.

A nyílászárók már csak nevükben zárnak, ideje lesz a cserének

Nagy gondoz okozott azonban az omló vakolat, a rossz állapotú nyílászárók, a néhol balesetveszélyes burkolat. Most, ahol ez még nem történt meg, kicserélik, illetve falba süllyesztik a vezetékeket, racionalizálják az épületgépészetet, hogy akár szakaszosan is fűthető legyen az iskola. Lekerül a nem túl esztétikus műanyag burkolat a falakról, a járófelület is megújul. A külső-belső festések teszik majd teljessé az összképet.

A Fő utcai épületszárnyban kezdik majd a munkát

Az iskolában bonyolult lesz megszervezni a felújítás menetét, hisz a munkálatok a következő tanévet érintik. A jelenlegi tervek szerint első szakaszban a Fő utcai szárnyat újítják fel, a második ütem lesz a Séllyei utcai szárny, a harmadik pedig a főbejárathoz tartozó rész. A felújítás ideje alatt az egyes épületrészeket lezárják, az érintett osztályok az idő alatt a kollégium tanulószobáiban kapnak helyet.

A tervek elkészültek, elkezdődött a közbeszerzési eljárás, a munkálatokat a tervek szerint a nyár második felében kezdhetik majd a szakemberek. A felújítást 2017. október 31-re, a reformáció 500. évfordulójára szeretnék befejezni.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!