Helyi Érték Díj a Csonka délibábnak


2016-06-02 11:27:59  | cikk: vb  | 


Helyi Érték Díj a Csonka délibábnak főképe
Különdíjat nyert a Csonka délibáb a Helyi Televíziók Országos Egyesülete által alapított Helyi Érték Díj pályázaton. Az alkotás tavaly készült el a Pápa Városi Televízió és a Forrás Film közös produkciójaként. A pályázat díjkiosztó gálaműsorán vette át a helyi televízió vezetője a különdíjat, csütörtök este Szegeden. A Pápa Városi Televíziónak a Csonka délibáb már a harmadik helyi érték díjas alkotása. A Helyi Televíziók Országos Egyesületének közel 80 magyarországi televízió a tagja, a hagyományok szerint a tavaszi országos találkozón osztják ki a Helyi Érték Díjat. Több kategóriában hirdetnek ilyenkor nyertest, a Csonka délibáb a dokumentum- és tévéjátékfilmes kategória különdíját nyerte el.
- A 70 perces alkotás az 1950-es évek kitelepítéseiről, a hortobágyi munkatáborok világáról szól, arról az időszakról, amikor Magyarországon több mint tízezer embernek kellett elhagynia otthonát. A kitelepítetteket a hatalom megalázó körülmények közé kényszerítette az alföldi munkatáborokban. Nagy adósságunk, hogy ezt a kort megmutassuk, hiszen ezekről a történelmi eseményekről kevés film készült, pedig a kitelepítések elszenvedői közül még ma is sokan élnek. A mai fiatalok egyáltalán nem ismerik ezeket az eseményeket, ezért tartottuk fontosnak, hogy filmet készítsünk erről a témáról – nyilatkozta Varga András, a Pápa Városi Televízió igazgatója, főszerkesztője.

Részlet a filmből

A film rendezője Bozsogi János, operatőre Mike László, vágója Varga András, producere Pataki András volt. A forgatókönyvet Németh Ervin és Ozsda Erika írta Lukács József színművész azonos című dokumentumregénye alapján. A forgatókönyv írását két történelmi szakértő segítette. A film főszereplője egy kamasz fiú, a vészkorszak történéseit az őt ért hatásokon keresztül mutatja be a film. Az alkotás főszerepét Heim Vilmos alakítja, az apa szerepében Mezei Zoltánt, az anyáéban Marjai Virágot láthatjuk. Játszanak  a filmben olyan neves magyar színészek, mint Dörner György, Pelsőczy László, Bánsági Ildikó, Schubert Éva és Fodor Zsóka.

A Pápa Városi Televízió már többször szerepelt sikerrel a Helyi Érték Díj pályázaton. Tavaly a Képtelen történet című film nyerte el a Helyi Érték Díj fődíját, 1999-ben pedig a Régi mesterségek sorozat kapott különdíjat a helyi televíziók országos seregszemléjén. A Csonka délibáb a Pápa Városi Televízió és a Forrás Film negyedik közös alkotása, elkészítését a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa is támogatta, a film a nemzeti filmarchívumba is bekerült. Az alkotást tavaly a Duna Televízió is műsorára tűzte, és vetítették Budapesten a 2. Magyar Filmhét alkotásai között is, idén márciusban.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!