Ízletes ételek, látványos bemutatók a megyei vadásznapon


2016-06-01 22:17:31  | cikk: HuHa  | 


Ízletes ételek, látványos bemutatók a megyei vadásznapon főképe
Tizenkilencedik alkalommal rendezett vadásznapot a Veszprém Megyei Vadászkamara a Pápai Agárexpó keretében. Bár idén sok minden mással együtt a vadásznapi programok helyszíne és időpontja is változott, az érdeklődés és a rendezvény népszerűsége maradt.

Szombaton reggel több tucat vadásztársaság kezdett főzésbe, bográcsok csillantak a napfényben, éles kések hasítottak a húsba, konyhaművészetben jártas vadászok szeletelték a zöldséget, aprították a gombát, adagolták a fűszereket, így mire a hivatalos megnyitóra felsorakoztak az érdeklődők, s a Bakony Vadászkürt Egylet üdvözlő dallamai felcsendültek, már csábító illatok lengték be a rendezvény helyszínét.

A vadászokat, családtagjaikat és az érdeklődőket Áldozó Tamás polgármester köszöntötte, aki azt hangsúlyozta, a pápaiak életében fontos esemény az Agrárexpó, de az Agrárexpó minden pápai számára úgy kerek, ha azon van vadásznap is. A városvezető köszönetet mondott a vadászoknak azért, hogy ezt a hagyományt megőrizték és napjukat arra szánták, hogy a vadászatból, vadételekből megmutassanak valamit idén is a pápaiaknak.

Áldozó Tamás köszönti a vadászokat és a vadásznap látogatóit

Takács Szabolcs Veszprém megyei kormánymegbízott vadászként is köszöntötte társait és az érdeklődőket. Mint mondta, a nap főként a főzésről, finom ételekről szól, de a társaságok tagjai számára elsősorban mégiscsak a vadászatról, a megélt élményekről. A kormánymegbízott szólt a kormányhivatalok vadászattal kapcsolatos feladatairól és azok eredményeiről is.

A rendezvényt Győrffy Balázs, a NAK elnöke nyitotta meg hivatalosan, aki beszélt a megye vadászati eredményeiről, a vadásztársadalom összetartásáról és az új vadászati törvényről, melynek előkészítésében az Országos Magyar Vadászkamara, a Vadászati Védegylet és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is aktívan közreműködött. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a munka nem ért véget, hiszen az erdőtörvény és a természetvédelmi törvény módosításai ezután következnek és ezek is hatnak a vadászati tevékenységre, a vadászok életére.

A köszöntőket követően elismeréseket adott át a Veszprém Megyei Vadászkamara a hosszú évtizedek óta etikusan vadászó, a fiatal generációk nevelésében résztvevő tagoknak, Győrffy Balázst, a NAK elnökét, a Marcal-völgyi Sólyom Vadásztársaság tagját pedig Magyar Vadászatért emlékéremmel tüntették ki a Veszprém Megyei Vadász Szövetség kezdeményezésére az OMVK elnöksége és az Országos Magyar Vadászati Védegylet jóváhagyásával. Az elismerést Pap Gyula, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke adta át.

Pap Gyula elnök adta át Győrffy Balázsnak a Magyar Vadászatért emlékérmet

A kitüntetett elmesélte, nagyapja és édesapja is vadászott, így már gyermekkorában vadászok közelében nevelkedett.
-Nem mindegy, hogy az ember milyen közösségben nő fel, mit lát a vadászatból. Azt gondolom, van különbség a puskával az erdőt járó ember és a vadász között, hisz az utóbbinak van egy magasztos tartalma, ami a múlt, a hagyományok és az értékek ismeretén és tiszteletén alapszik. Nagyon szerencsés vagyok, hogy egész életemben ezt tapasztaltam, ezt hoztam otthonról a családomból, tágabb környezetemből és ezt büszkén hordom magammal.
Győrffy Balázs elárulta azt is, sok vadásztársával ellentétben nem ért a főzéshez, és inkább a főzés végeredménye iránt érdeklődik, de lelkes szurkolója csapatának, a vadászat összetett műveletéből pedig inkább a vadgazdálkodás foglalkoztatja.
-Számomra az a fontos, hogy az ember etikusan, jó stílusban, a tradíciókat betartva, azokat tisztelve vadásszon. A vadászat nem csak abból áll, hogy az elsütő billentyűre helyezzük az ujjunkat és elhúzzuk, ez csupán egy utolsó mozzanat. A vadászat ennél sokkal többet jelent: tudatos szelekciót, bírálatot, gondoskodást a vadról és környezetéről és mindez sok munkát jelent, aminek a végén trófeához jut és a legmagasztosabb élményeket éli át az ember.
A kitüntetett arra a kérdésre, hogy mennyi időt tud vadászattal tölteni, tréfásan így felelt:
-Attól függ, kitől kérdezik: ha tőlem, akkor nagyon keveset, ha a feleségemtől, akkor nagyon sokat.

A déli harangszó megkondulása idejére már kész ételek várták a látogatókat. A csapatok nagyobb része pörköltszerű ételeket főzött, de készültek raguk, sültek; hagyományos magyar vadételek, különlegességek és komplett menüsorok is különböző vadhúsokból. A Bakonyerdő Zrt. menüsorából nem hiányzott a roston sült pisztráng és nem maradt el a rendezvényről a nyárson sült vadmalac sem. A zsűri tagjainak szokásosan nehéz dolga volt a sok finomság közül kiválasztani a legfinomabb ételeket, hiszen közel harmincféle ételt kellett végigkóstolniuk és elbírálniuk, fogalmazta meg Pap Gyula, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke. Végül a főzőverseny fődíját a Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. és a Kislődi Hunor Vadásztársaság vehette át.

Gyorsan elfogytak az ízletes vadételek

A vadásznapi programok sorát látványos vadászkutya- és sólymász bemutató tette teljessé, a magyar és német vizslát, terriert és vérebeket felvonultató Fejér megyei vadászkutyások remek ebjeit Maróti Béla ismert kinológus, vadászkutya munka bíró mutatta be remek stílusú kommentárjában.

Nagy siker volt a vadászkutya bemutató

Az ezúttal is nagy sikerrel zajló és estébe nyúló vadásznapról Pap Gyula elnök úgy fogalmazott, ez a rendezvény elsősorban a vadászat és a vadászok tevékenységének társadalmi elismertségét igyekszik erősíteni. Céljuk, hogy minél több emberrel, különösen a felnövekvő generációkkal elfogadtassák a vadászatot, a vadgazdálkodást, s ha nem is akarnak vadászok lenni, tudjanak együtt élni azzal a tevékenységgel, amit a vadászok a természetvédelemért és a vadgazdálkodásért tesznek.
-Ha mindezt sikerül elősegítenünk az itt bemutatott trófeákkal, ismertető képekkel és elkészített ételekkel, valamint a programhoz tartozó show jellegű bemutatókkal, akkor sikeresnek mondhatjuk a rendezvényt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!