A megye legjobb helyesírója a tarczys Horváth Evelin


2016-06-01 06:30:28  | cikk: Babos Petra  | 


A megye legjobb helyesírója a tarczys Horváth Evelin főképe
A Tarczy Lajos Általános Iskola 6. osztályos tanulója bejutott a Simonyi Zsigmond Kárpát- medencei helyesírási verseny országos döntőjébe. A megmérettetést Budapesten, az ELTE Bölcsészettudományi Karán rendezték, múlt szombaton. A versenyt a Magyar Nyelvtudományi Társaság szervezte. A tizennegyedik éve megrendezett programra Veszprém megyéből a hatodik évfolyamos tarczys Horváth Evelin jutott tovább.
A verseny célja anyanyelvünk ápolása, a nyelvhasználat iránt érzett felelősségtudat és az anyanyelv szeretetének az erősítése, valamint a továbbtanuláshoz, az informatikai eszközök használatához, a munkavégzéshez szükséges helyesírási kompetencia mérése, fejlesztése.
Venczel Csaba iskolaigazgató örömét fejezte ki, s elmondta, az iskola már nem először kerül be az országos döntősök soraiba. Az ország egyik legszínvonalasabb versenyére, nagy megtiszteltetés, hogy továbbjuthattak, s szép eredménnyel térhettek haza.
-Iskolánk a Simonyi Zsigmond serleget is elhozta. A díjat 2007-ben hozták létre, s azok nyerhetik el, akiknek tanítványai bekerülnek a döntőbe – mondta az iskolaigazgató, aki hozzáfűzte, a jogelőd intézmények is részt vettek rendszeresen a Simonyi versenyen.
Evelin hírportálunk kérdésre elmesélte, nagyon sokat készült a versenyre, amit először egy városi, majd megyei forduló követett.
-Jól éreztem magam a döntőn, úgy gondolom, a mezőny erős volt. A feladatok nem voltak túl nehezek, csak hosszúak. Tavaly is indultam már a Simonyin, akkor negyedik lettem az országoson – mesélte a fiatal lány, aki hozzáfűzte, szerinte nagyon fontos a magyar helyesírás, hiszen ez az anyanyelvünk, ezt minden magyarnak tudnia kellene.
Nagyné Egyházi Edina arról számolt be, hogy a Veszprém megyei döntő első helyezettje lett Evelin, s így jutott tovább az országosra. Evelin az első tanítványa, aki már másodszor jutott be a Simonyira, rendkívül büszke rá. A magyartanárnő Evelinről elmondta, nagyon tehetséges és okos fiatal, reméli, jövőre is bejutnak a rangos versenyre.
A versenyzőket neves szakemberek bírálták el, köztük a zsűri elnöke, dr. Keszler Borbála, professor emeritius, az MTA Helyesírási Bizottságának elnöke.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!