Megválasztották az egészségügyi alapellátás új vezetőjét


2016-05-31 07:46:34  | cikk: pi-pa  | 


Megválasztották az egészségügyi alapellátás új vezetőjét főképe
Több rendelet-tervezetről, pályázatok benyújtásáról, gazdasági kérdésekről és személyi ügyről is tárgyalt hétfői ülésén Pápa Város Önkormányzata Képviselőtestülete. Több sikertelen pályázati kiírás után az ülésen megválasztották az Egészségügyi Alapellátási Intézet új vezetőjét, Ujváry Hajnalkát. Dr. Áldozó Tamás polgármester a tanácskozást követő sajtótájékoztatón elmondta, 1992-ben jött létre az intézet, melynek megbízott vezetője a kezdetektől 2015-ig dr. Burcsi Elemér volt. Az ő halálát követően több pályázati kiírást is közzétettek, amelyek nem voltak sikeresek, így ez idő alatt, szintén megbízással, dr. Schweighoffer Zita látta el a vezetői teendőket. A legutóbbi pályázat sikeres volt, a képviselőtestület érvényesen dönteni tudott az új intézményvezető személyéről. Ujváry Hajnalka öt éves határozott időre lett az alapellátás vezetője.

Az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok beszámolója is napirenden volt

Ezt követően az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok beszámolójáról és 2016-os üzleti tervéről tárgyalt a testület. A Pápai Platán Nonprofit Kft 2015-ben minimális nyereséget realizált, a 2016-os üzleti tervében pedig nulla nyereséget terveznek – a nonprofit gazdasági társaság esetében nem feltétlenül cél a nyereség elérése, sokkal inkább az a lényeges, hogy hatékonyan ellássa feladatait. A Pápai Városfejlesztő Társaság Kft az elmúlt évet 14 millió forintos negatív eredménnyel zárta, 2016-ra pedig kismértékű nyereséget tervez. A társaság a bevételeiből a kiadásait fedezni tudta, a negatív eredmény többek közt amortizációból adódott.

A képviselők döntöttek arról is, hogy új részvények kibocsátásával és lejegyzésével, 482 millió forinttal megemelik a Pápai Termálvízhasznosító ZRt törzstőkéjét. Ehhez az összeghez az önkormányzat kormánydöntés alapján jutott. A cél, hogy a Pápai Termálvízhasznosító ZRt törlessze elő beruházási hiteleit, a fennmaradó összeget pedig fejlesztésekre fordítsa.

A 2015-ös költségvetés végrehajtásáról szóló rendelet kapcsán dr. Áldozó Tamás kiemelte, a testület 12 igen szavazattal, egyhangú döntéssel fogadta el a zárszámadást, melyből kiderül többek közt, hogy a 2015-ös évben az adóellenőrzések következtében 3052 behajtási cselekményre került sor, melyek hatására 15.683.000 forint folyt be. Az idegenforgalmi adó 92 százalékra teljesült a tervezetthez képest, 18.384.000 forintnyi adó folyt be, ami 59.513 bevallott vendégéjszakát jelent, ebből az adóköteles vendégéjszakák száma 43.307 volt.

Az ülésen két fontos rendeletet is elfogadott a testület. A településképi véleményezési, bejelentési és kötelezési eljárásról szóló rendelet eszközt ad a polgármester kezébe, hogy véleményt mondjon és akár korlátozásokat foganatosítson tervezett épületekkel kapcsolatban. Korábban dr. Winkler Gábor a főépítészi konzultációkon beszélte meg a tervezőkkel az elképzeléseiket, ez azonban a tekintélyen és belátáson alapult, jogszabályi alapja nem volt. A kedvtelésből tartott állatok tartását szabályozó rendelet főként az ebtartással kapcsolatos, magasabb jogszabályban nem szabályozott kérdésekben ad iránymutatást.

A képviselők a munkaerőpiaci helyzetről is hallhattak beszámolót

A képviselők tájékoztatást kaptak a Veszprém Megyei Kormányhivatal Pápai Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályától a munkaerő-piaci és foglalkoztatás helyzetről. Bocskay Gyöngyi osztályvezető elmondta, a 2016. áprilisában 686 volt a regisztrált álláskeresők száma Pápán. A rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony az álláskeresők száma a térségben. Ugyanakkor tudjuk azt is – mondta a polgármester -, hogy ezzel kapcsolatban ellentétes irányú változások is várhatóak, ha a Pápai Hús felszámolási eljárása úgy végződik, hogy az ott dolgozók elveszítik munkahelyüket. A másik oldalon azonban legalább ilyen mértékű igény jelentkezik a munkaadóknál. Ez azonban csak statisztika, a helyzet nem ilyen egyszerű, hiszen a számok mögött emberek, érzelmek, ledolgozott évtizedek vannak.

Az ülés végén az Északnyugat- Magyarországi Közlekedési Központ beszámolóját fogadták el a képviselők.

A képviselőtestület ülését megelőzően, hétfőn reggel Borsosgyőr, Tapolcafő és Kéttornyúlak képviselőtestületei is véleményezték a képviselőtestületi ülésen tárgyalt rendelet-tervezeteket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!