Fát ültettek a telefonos világnapon


2016-05-29 21:13:01  | cikk: Babos Petra  | 


Fát ültettek a telefonos világnapon főképe
A reménytelenség és magány érzése bármelyikünket elérheti. Beszélni problémáinkról, első lépés a feloldásuk felé. A lelki elsősegély telefonszolgálatok ebben segítenek, névtelenül. A lelki elsősegély telefonszolgálat minden ember számára meg akarja adni a lehetőséget arra, hogy baj, kétségbeesés, vagy öngyilkossági veszély esetén azonnal felvehesse a kapcsolatot egy másik emberrel, aki barátként kész és képes a hívót meghallgatni, és vele segítő beszélgetést folytatni. A telefonos lelkisegély-szolgálat által nyújtott segítség az életre való bátorításra és krízishelyzetekkel való megbirkózás képességének fejlesztésére irányul.
A Pápai Lelki Elsősegély Telefonszolgálat szervezésében pénteken a Jókai Mór Városi könyvtá olvasóterében tartottak rendezvényt a telefonos világnap alkalmából.
Valahol a szivárvány felett...

A rendezvényen megjelenteket Téglásy Kristóf ifjúsági igazgató köszöntötte, aki mint mondta, a fiatalok egyik legnagyobb problémája a bizonytalanság, és ezért kiszolgáltatottak lehetnek.
-Az Y és a Z generációs gyerekek a virtuális világhálón élnek és ők nem tanulják meg azt, hogy hogyan is kell a konfliktusokat kezelni. A személyes kapcsolatok elengedhetetlenek, s az interneten nem lehet ezt megoldani. Az idősek elmagányosodnak, sokszor egyedül érzik magukat. Az önkéntesség fontos szerepet tölt be, értéke van a munkaerőpiacon is. A magyar társadalomban nem annyira elterjedt, hogy önkénteskedjünk, de erősíteni kell, s buzdítani arra, hogy mindenki vállaljon ilyen feladatot.
Az előadók között szerepelt dr. Varga Gábor, volt türrös diák, jelenleg pszichiáter, aki elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy a legkiszolgáltatottabb korosztály az időseké, akik sokszor úgy érzik, hogy nem törődnek velük. Gyakran keresik fel a szolgálatot, a telefonálok körülbelül egyharmada. A problémáik olyanok, hogy gyakran elég egy személy, aki csak meghallgatja őket, de ahhoz, hogy igazi találkozás legyen lélek és lélek között, ahhoz kell az empátia, a hitelesség és a feltétel nélküli elfogadás. Ha ezt egy jó ügyelő tudja biztosítani, akkor igazi találkozás van, s a telefonáló úgy éli meg, a beszélgetés végére, hogy új szempontot kapott az életviteléhez.
Hegyiné Mráz Erika pszichológus, a szolgálat szakmai vezetője előadásában a gyermekbántalmazásokra tért ki. Elmondta, vannak elhanyagoltságok, érzelmi, fizikai és szexuális bántalmazások. A bántalmazásoknak rövid és hosszútávú következményei vannak. A gyerekekben tudatosítani kell azt, hogy létezik a lelki elsősegély szolgálat, amelyet bármikor felhívhatnak, ha gondjuk van.
A 116-123 segélyvonal éjjel-nappal hívható ingyenesen

Balázsné Márton Mária, a pápai Telefonos Lelkisegély Szolgálatot működtető Pax Anime Mentálhigiénés Egyesület titkára, a rendezvény kapcsán hozzáfűzte, a pápai programra Hatvanból, Győrből, Veszprémből, Budapestről érkeztek a szakemberek. Nagy öröm számukra, hogy az EFI-vel jó kapcsolatuk alakult ki, ami a jövőben is folytatódni fog még hosszú éveken keresztül.
A könyvtár olvasóterét gyermekrajzok is díszítették.
Az EFI támogatásával jöhetett létre a tegnapi nap, akik elsődleges feladatuknak tekintik a mentális egészségmegőrzéshez tartozó programok segítését és támogatását.
A rendezvényt a Fogyatékosok Nappali Intézménye színesítette vidám műsorával.
Magyarországon 19 telefonszolgálatnál, közel 500 ügyelő fogadja a híásokat éjjel nappal, 2011 óta az ingyenesen hívható 116-123 európai uniós lelki elsősegély telefonszámon.
A telefonos világnap faültetéssel zárult a könyvtár udvarán, a több mint 25 éves Pápai Telefonos Lelki Elsősegély emlékére. A gesztenyefát Pápa Város Önkormányzata ajánlotta fel, a mellett lévő faemléktáblát Nyulasi József fafaragó művész készítette.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!