Boldog születésnapot, Erkel! Hangversennyel zárult a jubileum


2016-05-28 10:58:34  | cikk: Babos Petra  | 


Boldog születésnapot, Erkel! Hangversennyel zárult a jubileum főképe
A Pápai Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola a héten ünnepelte 60. születésnapját. Az egész hét az ünnep jegyében telt, híres egykori tanítványaik muzsikáltak, minden növendékük táncolt a színpadon, megnyitották az iskola aulájában a kiállítást, a három egymást követő igazgató mesélte el élményeit, bemutatták a jubileumi évkönyvet és tegnap este megkoronázták a rendezvénysorozatot egy hangversennyel, melyen az iskola összes kórusa fellépett. A gálaesten részt vett dr. Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár, dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, dr. Áldozó Tamás polgármester, Unger Tamás alpolgármester, Egyházi Andrea, a Pápai Tankerület igazgatója, H. Nagy Zsuzsanna, Hoppál Péter édesanyja, a Pápai Bartók Béla Zeneiskola nyugalmazott hegedűtanára és a nyugalmazott igazgatók, tanárok, diákok, szülők .
A jubileumi rendezvény színes és tartalmas programját Heizer Zoltánné álmodta meg

Heizer Zoltánné igazgató a jubileumi hét zárásaként elmondta, sikeres hetet tudhatnak maguk mögött.
-A 60 év alatt generációk nőttek fel. Végiggondolni sem egyszerű, hogy hány ember kötődik eltéphetetlen szálakkal iskolánkhoz, az itt eltöltött évek emlékeihez. Új és új pedagógusok jöttek, tanítottak, adták tudásuk legjavát, megteremtették az iskola hírnevét. Bizonyítja ezt az a sok itt nevelkedett, későbbi kiváló zenész, művész, tudós, mesterember; akikre méltán büszkék lehetünk. A 60 évről azt tartják, hogy a meglett ember életének az eleje. Az ifjúkor már elmúlott, a középnek számító évek is elmasíroztak az iskola falai előtt. Az itt munkálkodó pedagógusok zenébe vetett hite azonban fiatalos lendülettel örökíti át a Kodály-módszert az utókornak – hangsúlyozta, majd Kodály szavait idézte, - hisz a zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható - mi szerint: „Mondd meg nekem, mit dalolsz, megmondom, ki vagy. A bennünk továbbrezgő dallamok és foszlányaik olyat vallanak felőlünk, amit semmi lélekelemzés nem hoz felszínre. Bevilágítanak a lélek rejtett zugaiba, ahova másképp nem férkőzhetünk.”
Az est fővédnökét, dr. Hoppál Pétert, volt erkeles diákot kérte fel, hogy köszöntse a megjelenteket. Mint mondta, elszorult a szíve, amikor belépett a színházterembe, mert olyan sok ismerős arcot látott. Ő még a Kerekes Testvérek útjára járt iskolába, ahol iskolaköpenyt is viseltek, s nyaranta pihenni jártak a Pálkövei táborba. A jubileumi hét számvetésre, visszatekintésre és az értékek felmutatására ad lehetőséget. Beszédében kiemelte a Kodály-módszer vállalását, amely akkoriban egyfajta mozgalomként működött. A módszer helyi megálmodói a város legjobb általános iskoláját hozták létre, ahol az ország egyik legmagasabb színvonalú zenei általános iskolai kultúrája működött. Visszaemlékezett az 1979-1987 között időszakra, amikor ő is erkeles kisdiák volt. Örömmel beszélt a kóruspróbák és fellépések sikereiről, amikor a világ legjobb kórusaival versenyeztek. Az államtitkár boldogan beszélt arról, hogy az erekeles diákok kincsek és értékek birtokosai, amire máig büszke. Az Erkel értékfogyasztására nevelte őket, s ez által értéktartó emberekké nevelte tanulóit. Köszönettel tartoznak, hogy az iskola diákjai lehettek, s a szabad művészet, szabad társadalom hirdetőiként mindig értékrend mutató intézmény voltak. Végül boldog születésnapot kívánt, s további sok sikert az intézménynek.
Sudár Imréné Erzsi néni boldogan vezenyelt a kórusnak
A hangverseny elején az összkar lépett színpadra, akik Erkel: Éljen a haza! című dalát énekelték el, először dr. Szatmáry Péterné Rédei Margitta, majd Sudár Imréné nyugalmazott karnagy vezetésével. Az est során a tagozatos nagykórus, a fiúkórus, a minikórus, a Csengettyűsök, az Éneklő Szülők Kara és a Normál Kórus adta elő repertoárját. A több mint két órás műsort a Nótafa Kórus előadása zárta, melyen a Kiss Kata Zenekar is fellépett, akikkel az iskola már több éve ápol jó kapcsolatot.
A koncerten adták át a Kálmán Frigyes-díjat, amelyet a közkedvelt tanár egykori osztálytársai alapítottak. Gál Ottó ennek kapcsán elmondta, 1968-ban végeztek az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolában. Kálmán Frigyes emlékére alapították meg a Kálmán-díjat, melynek ötletgazdájaként volt jelen. Pedagógiai és zenei munkássága okán mindenképp érdemes Kálmán Frigyes arra, hogy e díjjal személyének, a kiváló zenepedagógusnak emléket állítsanak. A díjat ezután minden évben az a tanuló kapja, aki iskolai tanulmányai alatt folyamatosan kiemelkedő teljesítményt nyújt az ének, illetve a hangszeres zene területén. A díj anyagi alapját az évenkénti osztálytalálkozóikon adják össze, s a jövő tanévtől minden évzárón kiosztják. Gál Ottó elmondta, a középosztály a társadalom gerince, a középosztály gerince pedig – szerinte- a pedagógus-társadalom. Tanáraik nemcsak a tudást, hanem civilizációnk erkölcsi és viselkedési normáit is közvetítik az új generációknak. A Kálmán-díj is kiváló alkalom arra, hogy ismételten felhívják a figyelmet tanáraik eredményes pedagógiai munkájára. A Kálmán-díj idei nyertese Pusztai Boglárka 8. z. osztályos tanuló lett, aki meglepetten és egyben büszkén vette át az elismerést.
Pusztai Boglárka Gál Ottótól veszi át az elismerést

A gálaest zárásaként Heizer Zoltánné az iskola igazgatóságának és nevelőtestületének döntése alapján a Kiss Kata Zenekart és dr. Hoppál Pétert az intézmény örökös tagjának fogadta.
A Kiss Kata Zenekar nagyon meglepődött az elismerésen
A jubileumi hetet a Kiss Kata Zenekar és az est vendég fellépőinek, kórusvezetőinek közös előadásában, a Boldog születésnapot című dal eléneklése zárta, melyet dr. Hoppál Péter zongorajátéka kísért.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!