Igazgatók beszélgetése és a jubileumi évkönyv bemutatója az Erkelben


2016-05-27 08:17:25  | cikk: Babos Petra  | 


Igazgatók beszélgetése és a jubileumi évkönyv bemutatója az Erkelben főképe
Az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola ének-zene oktatása 60 éves jubileumi ünnepségsorozatának negyedik napján bemutatták az évkönyvet és az igazgatók beszélgettek, meséltek élményeikről. A szép számban megjelenteket Egyházi Andrea, a Klebersberg Intézményfenntartó Központ Pápai Tankerületének igazgatója köszöntötte. Mint mondta, a zenei nevelés fókuszba állításával kimutatható, hogy a korai zenei nevelés sokkal átfogóbban és több területen fejleszti a gyerekek képességeit, mint gondolnánk: a zenélés tökéletesíti a képi és a szóbeli kifejezőkészséget, a közös éneklés elmélyíti az összetartozás élményét.
- Kettős öröm számomra a mai programon az iskola fenntartója nevében köszöntőt mondani. Egyrészt a 60 éves jubileum egy iskola életében mérföldkő, egy olyan ünnep, amely lehetőséget ad a múlt áttekintésére ahhoz, hogy a jövőt meghatározni, elképzelni tudjuk. Másrészt a 60 év majdnem teljes időszakát – 53 évet- át- és megélő intézményvezetőkkel találkozhatok, ami egy rendkívüli különlegessége a ma estének. Egy település életében az iskola szerepe döntő és meghatározó, hiszen az idejáró gyermekeken keresztül hatással van a szülőkre, nagyszülőkre is. Partnereit tekintve pedig egy iskola feladataiból adódóan egy település majdnem minden szervezetével – közvetetten vagy közvetlenül, - de különböző szinten és mélységben van kapcsolatban. Ebből következik, hogy egy intézményt irányító vezetőnek nagyon sok mindenkivel kapcsolatot kell tartania, a munkáját árgus szemekkel figyelik és évekig, évtizedekig munkásságának kihatása van a társadalomra – mondta Egyházi Andrea, végül pedig Goethe-t idézte, aki szerint: „…a gyermekeknek két dolgot kell adnunk: gyökereket és szárnyakat! S ő úgy gondolja, hogy ebben az intézményben mindkettőt megadják.
Az est folytatásában Kindertné Surányi Lívia köszöntötte a megjelenteket, majd a jelenlévő három igazgatónővel kapcsolatos élményeit osztotta meg.
Az est moderátora Kindertné Surányi Lívia volt

-Nagyon örülök, hogy engem ért ez a megtiszteltetetés, hogy levezethetem az estét. Mikor iskolássá cseperedtem, az Erkelbe felvételivel lehetett bejutni, a város jó hangú kisdiákjait várták. Félve léptem be az iskola kapuján, s egyből Kató néni mosolygós arcát pillantottam meg. Később aztán tanított is, nagy hálával és tisztelettel tartozom neki, hogy becsületre, tisztességre és emberségre nevelt. Gyakorlós tanítóként újra az Erkelbe kerültem Erzsi igazgatónő hívására, aki a különböző habitusú tantestületet és gyermekközösséget egységes csapattá kovácsolta. Ezen kívül a Zárda-épületét felújították, ami komoly szervezőmunkát igényelt tőle. Katival sok-sok éven keresztül jó kollégák voltunk. Az öt év alatt bebizonyította, hogy kiváló igazgató is, hiszen vezetése alatt lettünk Öko iskola, s elnyertük a Boldog iskola címet is – mondta az est moderátora, majd Varjú Dezsőné Kató néni mesélt élményeiről. Kató néni 1962 és 1982 között vezette az intézményt, az ő idejében vette fel az iskola Erkel Ferenc zeneszerző nevét. Kató néni kiemelte az 1979-es VI. Folklórfesztivált, amelyen 40 diákkal vettek részt Franciaországban. Végül elmondta, 1981-ben hallotta utoljára a csengőszót. Szerinte embert próbáló, szép hivatás volt az övé, s ha a tanítványainak egy részében sikerült is csak elültetni az emberséget, a hazaszeretet, ez őt már boldoggá teszi.
Kató néni meghatottan mesélt emlékeiről
Schmidt Dezsőné 1982 és 2010 között igazgatta az iskolát, nevéhez az iskola-egyesítés, valamint az épület-felújítás kapcsolódik.
-Mozgalmas volt az a 28 év, de szép, örömmel emlékszem vissza azokra az időkre. Az erkeles diákok jó tanulók voltak, többségükben szorgalmasak is. A tanulók szívesen emlékeznek vissza a közös kóruspróbákra és kirándulásokra. Szerettem itt tanítani, és amikor igazgató lettem, egy jó kollektívát vehettem át, mindenben együtt tudtunk működni, s így jól tudunk dolgozni. Erzsi néni unokája is erkeles, így továbbra is figyelemmel kíséri az iskola életét, fejlődését, ami boldogsággal tölti el.
Heizer Zoltánné 2011-től látja el az intézményvezetői teendőket, aki az elődök színvonalas munkájához, eredményeihez méltóan vezeti az intézményt.
-29 éve dolgozom az Erkelben. Nagyon szeretek itt lenni, nekem a tanítás nemcsak a hivatásom, hanem a hobbim is. Jó ebben az intézményben ténykedni, kiváló tantestület áll mellettem, segítőkészek, s ettől vagyunk sikeresek – mondta.

A beszélgetések alatt régi fényképek vetítésével is nosztalgiázhatott a közönség. A programon az iskola diákjai szavaltak, hangszeren játszottak. A rendezvény végén Nagy István igazgatóhelyettes röviden bemutatta a hiánypótló jubileumi évkönyvet, amelyet a tanárok visszaemlékezései, újságcikkek, fotók színesítenek közel 4000 diák nevével.
Természetesen, ha születésnap, nem hiányozhatott a hatalmas torta sem, mely a Boldog születésnapot című dal éneklése közben érkezett az aulába, s amit a jelenlevők együtt fogyasztottak el.
A jubileumi hét ma este zárul a JMSZK színházépületében egy gálaesttel.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!