Szakmai nap dr. Winkler Gábor emlékére


2016-05-26 18:31:47  | cikk: pi-pa  | 


Szakmai nap dr. Winkler Gábor emlékére főképe
A Veszprém Megyei Önkormányzati Hivatal, a Magyar Építészek Veszprém Megyei Kamarája, a Magyar Urbanisztikai Társaság és Pápa Város Önkormányzata egész napos szakmai rendezvényt tartott ma a Városházán. A „Városépítészeti séták Veszprém megyében” elnevezésű rendezvénysorozat keretei közt megrendezett programot az egy éve elhunyt városi főépítész, dr. Winkler Gábor emlékének szentelték.

Dr. Kovács Zoltán államtitkár személyes emlékeit idézte fel az egykori főépítészről

A szakmai napon megjelenteket dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, államtitkár köszöntötte, személyes emlékeit felidézve a nemzetközi szinten is elismert építésszel kapcsolatban. Dr. Winkler Gáborra emlékezve úgy fogalmazott, ha mottót kellene adni a rendezvénynek az talán a következő lehetne: „Egy ember, aki nem a hangok erejével, hanem az érveivel győzte meg környezetét.” Az 1990-es években kezdtek együtt dolgozni, amikor Winkler Gábor már a város meghatározó építésze volt. „-A hangját még ma is hallom. Azt a szolid, csendes, de mégis határozott érvelést, amikor polgármesterként néhány panaszos építészmérnök nálam tett látogatását követően berontottam a városi főépítészi konzultációra. Ezután szépen lecsendesítve, érveivel meggyőzött arról – általában, 95 százalékban -, hogy miért jó úgy az, ahogy ők gondolják. … Azért volt jó, hogy így történt, mert Pápa városa az én ismereteim szerint a magyarországi műemlék és műemlék jellegű építmények tekintetében 11. helyen van a városok rangsorában, noha a lélekszám szempontjából csak a 30-35. közé tehető.” – fogalmazott az államtitkár. Mint mondta, dr. Winkler Gábor munkássága nagyon jót tett a városnak, hiszen aki ide érkezik, azt látja, hogy ez a város egy ékszerdoboz és nagyon sok megőrzendő és már megőrzött épülete van. Dr. Kovács Zoltán visszaemlékezett arra is, amikor a város képviselő-testülete vita nélkül fogadta el azt, hogy dr. Winkler Gábor városi kitüntetést, Pápa Városért Érdemérmet kapjon. Erre a főépítész úgy emlékezett vissza, hogy március 15-e gyermekkora óta fontos nap volt az életében, így az, hogy éppen nemzeti ünnepünkön vehette át a kitüntetést, kettős öröm számára.

Dr. Áldozó Tamás polgármester a településfejlesztési elképzeléseket ismertette

A konferencián dr. Áldozó Tamás polgármester a város településfejlesztési projektjeit mutatta be. Szólt többek közt az Esterházy-kastély főépületének befejezését célzó pályázatról, a fenntartható települési közlekedés-fejlesztéssel kapcsolatos tervekről, melyekkel a gyors és biztonságos közlekedés feltételeit kívánják biztosítani a város legforgalmasabb közlekedési csomópontjaiban. A települési környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztése témakörében a Bakony-érrel és a Tapolca medrével, illetve a tapolcafői vízbázissal kapcsolatos tervekről hallhattak a résztvevők. A polgármester a piac rekonstrukcióját célzó tervekkel kapcsolatban elmondta, azt remélik, hogy a jelenlegi helyen történő átépítéssel, korszerűsítéssel erősíteni tudják a piac szerepét, és vonzóvá tudják tenni a kistermelők számára is. Az előadásból kiderült, a turizmus fejlesztés területén kizárólag önkormányzati tulajdonban lévő épülettel lehetett pályázni, ezért esett a választás a Zsinagóga épületére, mely kiállítások, kisebb rendezvények helyszíneként kerülhet be a város turisztikai vérkeringésébe. Dr. Áldozó Tamás szólt még az egykori véradó épületének rekonstrukciós terveiről, a Huszár lakótelepi orvosi rendelő felújításával kapcsolatos elképzelésekről, és a Téglagyári út környékén tervezett beruházásokról is, melynek eredményeként szabadidős központ jöhet létre a területen. Mint elhangzott, a város új bölcsőde építését és az Ipari Park infrastruktúrájának fejlesztését is szeretné megvalósítani pályázati források bevonásával.

A polgármester előadását követően Mezei László városi főépítész dr. Winkler Gábor alakját idézte meg az értékőrző, értékteremtő városépítészet eredményeit felidézve.

A rendezvény résztvevői a nap folyamán hallhatták Fabacsovics Zoltán megyei főépítész, irodavezető beszámolóját a Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési és területrendezési feladatairól, majd Kiss Ferenc, a T-Systems Magyarország ZRt. digitális város programvezetője a közvetlen Európai Uniós forrásokban rejlő lehetőségekről számolt be. Az elmúlt 25 esztendő pápai városrendezési terveiről, és azok megvalósulásáról Pintér Ferenc, a KASIB Mérnöki Manager Iroda Kft terület- és településrendezési irodaigazgató-helyettese, településrendezési főmérnök tartott előadást a megjelenteknek. A rendezvény a belvárosban tett sétával, a szakmai nap előadásain bemutatott helyszínek megtekintésével ért véget.         

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!