Hercz Balázs harmadik helyezése Kisújszálláson


2010-04-08 23:08:35  | cikk: Tóth Tamara  | 


Kisújszálláson március 12-14. között rendezték meg a X. Országos Zeneiskolai Kürtversenyt. Három évente írják ki ezt a versenyt, melynek célja a tehetségkutatás mellett a kürt tanszak pedagógiai eredményeinek bemutatása. A kétfordulós országos döntőt iskolai és területi, öt megye regionális válogatója előzte meg. A részvevőket 4 korcsoportba osztották: I.: 1998. május 31-je után, II.: 1996. június 1-je és 1998. május 31. között, III.: 1994. június 1-je és 1996. május 31. között, IV.: 1994. május 31. előtt született tanulók. A felső korhatár a verseny (döntő) napjáig be nem töltött 22 év. Hercz Balázs, a pápai Bartók Béla Zeneiskola növendéke harmadik helyezést ért el az országos döntőn. Felkészítő tanárát, Hetyei Józsefet és a fiatal tehetséget kérdeztük a versenyről.
Hetyei József nem először képviselte növendékével az iskolát a döntőn.

- Mióta vesz részt a Bartók Béla Zeneiskola növendékeivel ezen a megmérettetésen?
- Kilencedik éve tanítok az iskolában. Három éve voltunk először. Kell idő, amíg ezek a gyerekek kinőnek annyira, hogy lehessen őket indítani. Az elsőn nem nyertünk semmit, örültünk, hogy a döntőbe eljutottunk. Idén pedig harmadik helyezést értünk el, elégedettek vagyunk. Van egy-két olyan gyerek az országban, hogy meghallja az ember és azt mondja, hogy ez nem igaz, hogy egy kilenc-tíz éves gyerek úgy tudjon fújni. Utánaérdeklődve kiderült, hogy a szülők az Operában dolgoznak és kürtösök, szinte a vérében folyik, lehet, hogy kürtölés nekik az esti mese. Olyan dús, nagy hangokat fújnak a gyerekek, olyan hangokat formálnak, hogy minimum 5-6 évvel előbbre járnak a többiektől. Minden korcsoportban találkoztunk egy-egy ilyennel.

- Milyen volt a zsűri összetétele?
- A zsűri egyik tagja Tarjándi Ferenc volt, aki már a kezdetektől patronálja ezt a versenyt, a másik Kökényesi Miklós, a Debreceni Zeneművészeti Egyetem rézfúvós tanára volt.

- Meséljen egy kicsit a versenyről!
- Minden korcsoportból egy-egy gyerek játszott. Másnap délelőtt gálaműsor, délután pedig sor került a díjkiosztásra is. Lehetett személyes értékelést is kérni. Nagyon baráti a hangulat a versenyen. Szokták mondani a hegedűsök, zongoristák, fuvolisták, hogy az ő versenyeiken egy kicsit kritikusabbak egymással a tanárok, igyekeznek legyűrni a másikat. Nálunk ez nem jellemző. A tanárok régóta ismerik egymást, jó kapcsolatban vagyunk, ott meg tudjuk beszélni a napi problémákat is. A kürt eléggé gikszeres hangszer, sok hang félre tud menni, de minél többet gyakorolunk, annál jobban megy. Megdolgoztunk ezért az eredményért. Nem kétnapos munka volt benne.
Balázs már ötödik éve tanulja a kürt hangszer változatos világát. Mint mondta, nagyon szereti, és tervei közt szerepel általános iskola után is folytatni zenetanulmányait, így a szombathelyi középiskolába kürt és szolfézs szakra jelentkezik majd.

- Mióta tanulsz kürtözni? Miért ezt a hangszert választottad?
- Már hat éve kürtözök. Eleinte trombitálni szerettem volna, de ott már nem volt hely, viszont mindenképpen a fúvós hangszeren akartam tanulni, így esett a választásom a kürtre. Nagyon szeretem a hangját.

- Milyen volt a verseny?
- Nehéz, mert sokan voltunk. Én a második korcsoportban voltam, több mint húsz versenyzővel együtt. Két fordulóban kellett elfújni két-két darabot. Mindegyik fordulóban volt egy kötelező és egy szabadon választott darab.

- Melyek voltak a kötelezők és mely darabokat választottad szabadon?
- Első fordulóban: kötelező H G. F. Händel a Bourrée-ja és szabadon választottként Zempléni Rapszódiáját adtam elő. Második fordulóban kötelező volt Vivaldi Árulója és a szabadon választott darab pedig Beethoven Románca volt.

A 13 éves fiatalember az Erkel Ferenc Ének- Zenei Általános Iskola hetedik osztályos tanulója, s szorgalma nemcsak a zenére irányul, számos matematikai, nyelvtan, kürt és szolfézs versenyen vesz és vett már részt. Balázs holnap például nyelvtan versenyen indul és a hónap végén szolfézs versenyre is megy. Gratulálunk neki és felkészítő tanárának a szép eredményhez!

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!