A múlt emlék, a jelen ajándék – Kiállítás megnyitó a 60 éves Erkelben


2016-05-26 08:19:39  | cikk: Babos Petra  | 


A múlt emlék, a jelen ajándék – Kiállítás megnyitó a 60 éves Erkelben főképe
Az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola a héten ünnepli 60 éves születésnapját. Ennek keretében hétfőn este öregdiákok koncerteztek, kedden néptáncgálát mutattak be a színházépületben, ma délután pedig az intézmény aulájában, régi fényképekből, oklevelekből és egyéb értékes tárgyakból nyílt kiállítás.
Heizer Zoltánné igazgató elmondta, szeptember óta nagy lelkesedéssel készültek, hogy minden kis emléküket, kincsüket ki tudják tenni a kiállítótérbe erre a projekthétre.
A 3. z osztályosok műsorral kedveskedtek

-Szerkezetét tekintve hat témára épült a kiállítás, amit a hat nagy tabló ábrázol. Az érdeklődő megtekintheti az iskola épületének felújítását, a teljes épület rekonstrukcióját bemutató tablót, amelyen fényképekkel, újságcikkekkel emlékezünk a múltra, de még az avatási szalag egy darabja is látható rajta. Egy másik tabló az iskolai sportélettel foglalkozik, a harmadik a néptáncról szól. A negyedik a ballagók tablóképeit, az ötödik az iskolai kórusélet pillanatképeit tárja elénk. Természetesen a hatodik tabló a Pápai Erkel Kórust mutatja be. Minden további apró emlék, ajándéktárgy, oklevél, hangszer az adott téma közelében kapott helyet. Három különálló vitrinbe Varju Dezsőné Kató néni, Sudár Imréné Erzsi néni, Lendvei Ernőné Mária néni kincseit állíthattuk ki nagy örömünkre – mondta az igazgatónő, aki köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki segített ezen kiállítás létrejöttében, kiemelve Péterné Vargyai Anna és Kindertné Surányi Lívia hatalmas munkáját.
Értékes kincsek kerültek a kiállítási anyagba

A kiállítás megnyitón dr. Vörös Ibolya, az intézményi tanács elnöke is szólt a szép számban megjelentekhez. Mint mondta, a mai rohanó világban fontos, hogy tudjunk megállni, jó szívvel, tisztelettel visszatekinteni és erőt meríteni a múlt történéseiből. Ezek a neves ünnepek, évfordulók alkalmat adnak erre, hogy összegyűjtsük és megmutassuk a régmúlt emlékeit.
Az elmúlt 60 év elevenedik meg a tablókon, így részesei lehetünk a Zárda életének, elutazhatunk Franciaországba Varjú Dezsőné Kató nénivel ás átélhetjük a folklór fesztivál izgalmait. Lendvai Ernőné Mária néni megsárgult újságcikkei a néptáncosokról szólnak. Sudár Imréné Erzsi néni kincsei a kórusélet sikereire emlékeztetnek, a régmúlt diákéletet idézik. Az egyik tabló a nem túl régi időkbe kalauzolja a nézőt, amikor az iskola megújult Schmidt Dezsőné embert próbáló erőfeszítései segítségével. Megilletődve állunk az iskola karnagyának, mindenki Frici bácsijának hangszere és emléktárgyai előtt. A kórusról készült képeket nézegetve, szinte hallhatjuk éneküket, s velük élhetjük át a megérdemelt tapsot.
Büszkék lehetünk a sportsikerek trófeáira, és elidőzhetünk a régi iskolapadok mellett, a tintatartót nézegetve. A régi tablókra pillantva pedig ismerős arcokra bukkanhatunk – mutatta be a tárlatot dr. Vörös Ibolya, s végül azt kívánta, hogy továbbra is gyűjtsék a kincseket, amik azt bizonyítják, hogy érdemes erkeles diáknak lenni.
A megjelentek egy rövid kis iskolatörténeti prezentációt tekinthettek meg, melyben régi fotók és videó bejátszások repítették vissza a nézőt a múltba.
A kiállítás megnyitót a 3. z osztály vidám jelenete színesítette.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!