Betyár élet elevenedett meg az erkelesek tolmácsolásában


2016-05-25 11:00:20  | cikk: Babos Petra  | 


Betyár élet elevenedett meg az erkelesek tolmácsolásában főképe
Két évvel ezelőtt vásári forgatagot elevenítettek fel az erkelesek, ma este pedig egy betyármesét mutattak be a zsúfolásig telt Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében a jubileumi programhét egyik részeként.
Az Erkelben az ének-zene oktatása mellett a néptáncot is tanítják, mivel a kettő elválaszthatatlan egymástól. Órarendszerűen Bakó Ildikó és Lendvai Ernőné már évekkel ezelőtt oktatta a néptáncot, s öt éve nagy sikerrel ismét tanítják a diákoknak, Müller Zoltán táncpedagógus közreműködésével.
Heizer Zoltánné igazgató köszöntőjében elmondta, történelmi méretekhez viszonyítva a 60 év
nem túl hosszú egy intézmény életében, számukra mégis jelentős időszak, mert ide kötődik
életük egy-egy darabja.
-Nagyot alkotni csak összefogva, közösen lehet, mint ahogy az ünnepben is a legszebb és legfontosabb az együttlét. Öröm, hogy ilyen sokan összegyűltünk megadni a tiszteletet a múltnak, amelyben közösségünk minden tagjának ott a része, az emlékeknek, amelyek a mieink. Ebből a közös tudásból, az élményekből és érzésekből áll össze a történelem, a 60. születésnapját ünnepelő iskola történelme. Az ünnepi hetünknek ez a második napja. Ma a főszerep a táncé – mondta az igazgató.
Müller Zoltán ezúttal egy olyan mesét álmodott meg, amelyben minden tanítványuk megmutathatja, hogy „ A tánc az élet teljessége: nemcsak meghatározott, jól koreografált lépések sokasága, nemcsak magával sodró zene, hanem maga az élet. Aki táncol fegyelmet, ügyességet és a valahová tartozást is megtanulja, és tudja, a táncban nem lehet hazudni, az ember igazi jelleme mutatkozik meg benne. „
A mesét írta és a darabot rendezte Müller Zoltán, akinek a második félévtől Mészáros Judit táncos segített a táncok betanításában és az ötletek megvalósításában. Zenei szerkesztő Németh Dénes és Müller Zoltán, a jelmezeket a Pápai Református Kollégium Tánc-Lánc Művészeti Iskolája biztosította a szereplők számára. Az előadást Németh Dénes zenekara kísérte.
Müller Zoltán az előadás kapcsán elmondta, nagyon elégedett a gyerekek teljesítményével, akik már tavaly szeptember óta lázasan készültek erre a bemutatóra.
- Elsőtől nyolcadikig, felmenő rendszerben tanítjuk a néptáncot, az összes osztályban. A diákok nagyon szeretik ezt az órát. Úgy láttam, élvezték a felkészülést, a próbákat, mindig jó hangulatú óráink voltak.
-A történet egész Magyarországon végigvonul több tájegységet is érintve. A mesélő, vagyis én elmondom az életem, amelynek több szakasza volt. A betyárok fő foglalkozása mielőtt betyárok lettek, a pásztorkodás volt és a pásztoréletről, a kialakult afférokról is szól a darab.
Az első évfolyamosok játékfűzést, a másodikosok rábaközit, a harmadikosok sárközit, a negyedikesek somogyit, az ötödikesek Kalocsa vidékit, a hatodikosok felvidékit, a hetedikesek székelyföldit, míg a nyolcadikosok a Szilágyság táncait mutatták be.
A nagy sikerű esten 444 diák és néhány tanár lépett a színpadra, akiket a közönség vastapssal jutalmazott.
A néptáncbemutatón részt vett többek között Egyházi Andrea, a pápai tankerület igazgatója, Varjú Dezsőné Kató néni és Schmidt Dezsőné nyugalmazott igazgatók.
A fergeteges hangulatú előadás végén az össze szereplő együtt táncolt a színpadon.
Aki esetleg lemaradt, ne bánkódjon, június 1-én ismét megtekintheti a bemutatót a színházteremben.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!