Öregdiákok hangversenye az Erkelben


2016-05-24 16:13:09  | cikk: Babos Petra  | 


Öregdiákok hangversenye az Erkelben főképe
1956. szeptember 1-jén kezdődött meg a Kodály-módszer szerinti ének-zene oktatás az épület falai között. Az intézményben ekkor a IV. számú zenetagozatú iskolán kívül a II. számú, Hámán Kató nevét viselő általános iskola, óvoda, valamint a Petőfi Gimnázium Leánykollégiuma működött. Az ének-zene tagozatos iskola később Erkel Ferenc nevét vette fel. Ennek pontosan 60 éve. Ebből az alkalomból az intézmény nagyon sok programmal készült a héten, hogy méltóképpen ünnepelhessék meg a kerek évfordulót.
A nagyszabású jubileumi hetet hétfőn este Üzenet egykori iskolámba – Öregdiákok hangversenye nyitotta meg, melyen hat olyan egykori erkeles tanuló lépett fel, akik a zenei élet kiemelkedő alakjai lettek, vagyis Szabó István lantművész, Bendik Ágota hegedűművész, Fodor Bernadett operaénekes, Bognár Szabolcs operaénekes, Ekanem Bálint Emota énekes, színész és Lukács Péter zenész, gitáros.
A rendezvényen részt vett Egyházi Andrea tankerület igazgató és a nyugalmazott igazgatók is

Az aulában összegyűlteket Heizer Zoltánné igazgató köszöntötte, aki mint mondta, a tanév elején – mikor még kialakulóban volt a projekthét programja – olyan messzinek tűnt május utolsó hete és most eljött, itt van.
-Szeretném megköszönni mindazoknak a munkáját, akik támogatásukkal hozzájárultak a hét eredményességéhez. Nagyon örülök, hogy ilyen sokan eljöttek, hogy együtt ünnepeljünk.  Büszke vagyok arra, hogy a mi iskolánknak nagyszerű diákjai voltak és vannak, és hogy jó néhányukat már én magam is taníthattam – hangsúlyozta az igazgatónő, majd Unger Tamás alpolgármesternek adta át a szót, aki mint mondta, oktatásról Pápán beszélni meglehetősen hálás feladat, hiszen ez az egyik legszínesebb „szövet”.
-A zenei képzés a városban régebbi múltra tekint vissza, de az 50-es években tisztult le, hogy hogyan is kell kezelni azokat a művészeti iskolákat, amelyekkel a korábbi rendszer nem tudott mit kezdeni. Az 50-es évek második felében – s ebbe esik bele az Erkel is – kapták meg azt a jogosultságot, mely lehetővé tette a számukra, hogy önálló intézményként működhessenek. Ebben az időben az országban sok zenei iskola és képzőművészeti intézmény nyitotta meg kapuit. A 60 év rengeteg tehetség kibontakozására adott lehetőséget. Ha csak a ma este fellépőit nézzük, jól látható, hogy milyen széleskörű a zenei pálya, amit be lehet járni. A zenei képzés egyfajta többletet ad, hiszen olyan pluszt tud nyújtani, ami az élet más területén is felhasználható. A zene logikát és esztétikai élményt tud adni.
Végül hozzáfűzte, a jubileum emlékezést, visszatekintést, számvetést, de egyfajta kötelezettséget is jelent, hiszen innen tovább kell lépni. Rengeteg kihívásnak kell megfelelni, de azok az intézmények, amelyek ezeknek megfelelnek, ők a jövő adekvát kérdéseire az adekvát válaszokat meg tudják adni, s csak így tudnak majd erős, kreatív intézmények lenni. Boldog születésnapot, Erkel! Kitartást, sok sikert az elkövetkező évekhez – zárta gondolatait az alpolgármester.  
A koncert művészei dr. Szatmáry Péterné Rédei Margitta meghívására érkeztek a jubileumi rendezvényre. Az iskola ének-zene szakos tanára kérdésünkre elmondta, úgy gondolta, sok olyan tanítványa és osztálytársa is volt, akik híresek lettek a zenei életben, s meghívta őket, megmutatva a mai diákoknak és szüleiknek, hogy mivé lehet válni, ha erkeles diák valaki. Az est szereplői nemcsak komolyzenében, de a könnyű zenei életben is elismertek lettek.
Dr. Szatmáry Péterné Rédei Margitta elárulta, ő is erkeles diák volt egykor, ahová nagyon szeretett járni, a zenei pályafutása innen indult. Jó volt diáknak lenni, sok tanárára büszkén emlékezik vissza, sokat köszönhet nekik. A tanárnőnek a zene az élete, elmondása szerint, ha újra pályát kéne választania, akkor is énektanár lenne. Mint mondta, nem is gondolta, hogy egykori iskolájában lesz tanár.
A koncert első fellépője Szabó István lantművész volt, majd őt Bendik Ágota követte, aki a veszprémi Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola hegedű tanszakának tanára és a Mendelssohn Kamarazenekar tagja.
Bendik Ágota

-1966 és 1971 között jártam az Erkelbe. Nagyon hálás vagyok a szüleimnek, hogy megtalálták ezt az iskolát, ahová örömmel jöttem ma vissza. Itt alapoztam meg a zenei életemet, sok olyan pluszt kaptam, ami egész életemben elkísért. Szívesen emlékszem vissza a kórusra, a néptáncoktatásra. Az iskola épülete azóta megújult, gyönyörű lett, öröm volt itt játszani, boldog vagyok, hogy engem is meghívtak.
Bognár Szabolcs és Fodor Bernadett operaénekesek. Mindketten elmondták, örömmel vették a felkérést a koncertre. Szabolcs élvezte az erkeles nyolc évet, hiszen igazából itt került először kapcsolatba a zenével kórustagként.
Schmidt Orsolya beszélgetett a művészekkel

Bernadett 1997-ben végzett az Erkelben zenei tagozaton. Mint mondta, ének tanára Kálmán Frigyes tanár úr volt. Úgy érezte mindig, hogy neki valamilyen speciális érzéke volt a kisgyerekekhez. Emlékei szerint minden tanuló nagyon szerette őt. Felejthetetlen képként él benne, amikor Frici bácsi délután feltűnt az iskola hátsó udvarán, tucatnyi gyerek rohant hozzá és ölelve kísérte be az épületbe.
- Azzal együtt, hogy a legtöbb gyerekhez hasonlóan, iskolába nem mindig szerettem járni, az Erkel szép emlék nekem. Ebben  természetesen nagy szerepe van a tanáraimnak és annak, hogy egy kiváló osztályba jártam. Kis létszámú, tehetséges gyerekekből álló közösség voltunk, akikre a mai napig barátként gondolok. Osztálytalálkozók alkalmával is mindig érezhető az őszinte szeretet és érdeklődés egymás iránt. Ez nagy ajándék. Emlékezetesek számomra az iskola különböző kórusaival történt fellépések, a pécsi vendégszereplések, a zenei - és biológiaversenyek.
A mezzoszoprán énekesnő a Türr Gimnázium biológia tagozatán érettségizett, majd a győri Richter Konzervatóriumban és a Bécsi Zeneakadémián folytatta tanulmányait. 2008-óta áll operaszínpadon, bejárva a legtöbb európai országot,de Indiát és Argentínát is. Jelenleg szabadúszóként tevékenykedik, vendégszerepel különböző operaházak színpadain, most épp Frankfurtban, de vissza - visszatér a Magyar Állami Operaház és a MÜPA színpadára is.

A fiatal tehetség mosolyogva elárulta, sokkal jobban izgult e koncert előtt, mintha külföldön több mint ezer ember előtt lépett volna fel.
Az est folytatásában Ekanem Bálint Emota és Lukács Péter Peta mutatkozott be.
Peta szívesen emlékezik vissza az Erkelre, ahol sok jó barátja volt. Az ének-zene tagozat alapozta meg a zenei tudását. A fiatal elmesélte, az első fellépése az iskola tornatermében volt, s akkor még nem is gondolta, hogy sok év múlva visszatérhet ide és gitározhat. Peta a Bikini együttes gitárosa, de emellett van saját zenekara is, jelenleg második szólólemeze készül.
Az est moderátora Schmidt Orsolya, egykori erkeles diák volt.
A hangverseny végén a hat fellépőt az iskola igazgatósága és nevelőtestülete az iskola örökös tagjává fogadta.
A jubileumi programsorozat ma este folytatódik a néptánc gálával a JMSZK színházépületében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!