Ápolják, éltetik a néptánc hagyományát


2016-05-23 14:28:29  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Ápolják, éltetik a néptánc hagyományát főképe
Sokat elárul, hogy Pápa immár tizedik alkalommal ad otthont az Országos Ifjúsági Néptánctalálkozónak, melyre idén is szép számmal érkeztek fellépők. Pápán köztudottan jelentős szerepet tölt be a néptáncoktatás – hangsúlyozta a rangos néptánctalálkozó résztvevőinek szombati köszöntésén Unger Tamás alpolgármester a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ (JMSZK) színháztermében.
Csasztvan András, a zsűri elnöke kiemelte, Pápa nagyon jó házigazda, itt mindent megtesznek azért, hogy megfelelően fogadják az ide érkező együtteseket. Mint mondta: fontos, hogy ne csak a próbatermekben jelenjen meg a néptánc, hanem a fiatalok színpadi körülmények között is számot adhassanak tudásukról. Szabadkai Verita, a JMSZK intézményvezetője megjegyezte, örömére szolgál, hogy a néptánckultúra fiatal hírnökeit ilyen nagy számban üdvözölheti a rendezvényen. – Felemelő érzés volt megtapasztalni a kultúra közösségépítő erejét, hiszen az előadott produkciókat csak egy erős, együttműködő közösség tudja létrehozni. Az együttesek vezetői gondos munkát végeznek, és magas színvonalon örökítik át hagyományainkat, a fellépő fiatalok pedig a hagyományok ápolásával töltik el a szabadidejüket – fogalmazott Szabadkai Verita.
A beszédek után köszöntötték a jelenlévő együttesek vezetőit, a zsűri tagjait, valamint a néptáncfesztivál megszervezésében és lebonyolításában oroszlánrészt vállalókat, illetve a rendezvény támogatóit. A továbbiakban a nyitónaphoz hasonlóan bemutató műsort láthatott a közönség a budakalászi, a budapesti, a győri, a soproni, az óbecsei, a százhalombattai, a szekszárdi, a komáromi, a hajdúnánási, a gödöllői, valamint a tatai fiatalok előadásában.
A néptánctalálkozó ezúttal sem jelentett versenyt, a zsűri értékelése leginkább a fejlődést, a továbblépést szolgálta a résztvevők számára, emellett pedig a szakemberek kijelölhették azokat a csoportokat, amelyek bemutatkozhatnak a jövő évi budapesti Néptáncantológián. Ezzel kapcsolatban Baán Éva szervezőtől megtudtuk, a zsűri még nem hozott végleges döntést, de a pápai Réthei csoport tagjait jó eséllyel kiválasztják majd a rangos fővárosi eseményen való részvételre.
A néptánctalálkozó szombati napját kísérőprogramok is színesítették: délelőtt az együttesek zenés-táncos felvonulással köszöntötték a város lakóit, melynek során a Várkertből indulva a Gróf úton, a Fő téren és a Kossuth utcán áthaladva a Március 15. téren értek célba, majd a református templomban meghallgatták Berecz István néptánc-előadóművész előadását. A kétnapos rendezvény zárásaként a Buda Folk Band koncertet adott a Fő téren, majd a JMSZK aulájában is zenéltek, ahol szombat este tartottak egy remek hangulatú táncházat.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!