Beszélgetésminták


2016-05-22 22:45:58  | cikk: ha  | 


Beszélgetésminták főképe

Elkezdődött a Festőkerti vigasságok idei évada a Kékfestő Múzeumban. A hangulatos helyszín tavaly is népszerű volt a társulatok és a nézők körében is, a szervező M. Varga Vera reméli, hogy ezen a nyáron sem lesz ez másként. A nyitóelőadáson a Szó és Kép Színpad Beszélgetésminták című premierdarabjának tapsolhatott a közönség.

A darabot Csukárdi Sándor rendezte. A közel egy órás előadásban egy Örkény- és öt Karinthy-történetet dolgozott fel a színjátszó közösség. Volt már több jelenetből álló előadásukkorábban is, s most ismét visszatértek egy bemutató erejéig ehhez a formához. Ez azért szerencsés, mondta a rendező, hisz egy-egy jelenet önállóan is előadható a rendezvényeken, másrészt - Rejtő Jenő mellett - mindkét szerző nagy kedvencük.

Janus Norbert és Hujber András, mint elmeorvosok

A Kékfestő Múzeum szárítópadlásán kávéházi történeteket láthatott a közönség. A nyitójelenet Örkény István In our time című egypercese volt, ezt követte öt Karinthy-sztori; a Kalapgumi, az Emlékszel?, a Tegezés, a Két nő beszélget és Az elmeorvosok. Csukárdi Sándor elmondta, hogy a darabokat úgy válogatta, mintha egy kávéház változatos vendégkörét mutatnák be. Bevallotta, hogy személyes élmények ihlették a helyszínt, hisz ha valaki egy kávéházban figyel, nézelődik, érdekes, nem ritkán humoros jeleneteknek lehet szemtanúja. Ez még inkább így volt Karinthy Frigyes korában, s ő erről briliáns képet adott írásaiban.

Rózsás Hajnalka elmondta, hogy nagyon izgalmas próbafolyamaton vannak túl. Az eredeti elképzelés az volt, hogy mind a nyolc aktív tag szerepeljen a darabban - ez sajnos nem sikerült, nem volt könnyű összeegyeztetni az időpontokat, de ott volt a színpadon Balogh Adrienn, Rózsás Hajnalka, Vida Anna, Janus Norbert, Hujber András és természetesen Csukárdi Sándor.

Vajon tegeződünk? Janus Norbert és Csukárdi Sándor

Az előadás célja a nevettetés, szórakoztatás volt. A szövegen nem változtatott a rendező, az előadás hű a Karinthy- és Örkény-írásokhoz, nem volt cél az újradaramatizálás. Azért a jelenetekben ott volt a hamisítatlan Szó és Kép-humor, amit szeret és vár a közönség: gesztusokban, mimikában, testbeszédben is hozzátették a magukét a színészek, a kávéházi történetek velük lettek teljesek és szórakoztatóak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!