Néptáncosok a színpadon


2016-05-20 21:53:19  | cikk: Babos Petra  | 


Néptáncosok a színpadon főképe
Javában ropták már ma a táncot a XV. Országos Ifjúsági Néptánctalálkozó résztvevői a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében, melynek tizedik éve ad városunk otthont. A kétnapos rendezvényt az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület és a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ közösen szervezte, a találkozón 20 együttes közel 700 ifjú táncosa lép színpadra.

Baán Éva, a rendezvény szervezője kérdésünkre elmondta, nagy örömükre szolgál, hogy egyre népszerűbb a pápai találkozó, s idén is érkeztek a határon túlról csapatok. Reméli, mindenki jól fogja magát érezni a két napban. A szakmai zsűriben helyet foglal Csasztvan András, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület elnöke, Kökény Richárd, Harangozó-díjas táncművész, koreográfus, a Magyar Állami Népi Együttes tánckar vezetője, Hahn-Kakas István táncpedagógus, örökös Aranysarkantyús táncművész és Kocsis Enikő Harangozó-és Európa-díjas örökös aranygyöngyös táncművész, koreográfus.

A rangos találkozó első bemutatóján a pápai Réthei csoport lépett fel, akik gyimesi és Küküllő menti táncokat mutattak be. 
Müller Anitától, művészeti tagozat vezetőjétől megtudtuk, elsősorban a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolájának néptánc tagozatos növendékeiből állt össze a csoport. Nevük a pápai híres tanítótól származik, Réthei Prikkel Mariántól, aki legelőször gyűjtötte rendszerbe a magyar népdalokat, s ezért sokat köszönhetnek neki a néptáncosok. A vezető nagyon elégedett növendékeivel, akik sokat készültek, s reméli, büszke lehet rájuk. A csoport tagjainak húzós két napja lesz, hiszen a táncolás mellett a vendégcsoportokat is ők kísérik, nagy örömmel és élvezettel.
-Az ifjúsági korosztálynak korábban nem volt megmérettetése. Így gondoltuk, hogy felvállaljuk, hogy Pápán megszervezzük. Ez a találkozó kiváló alkalom arra, hogy az ország több néptánccsoportja megismerje egymást és tanuljanak is egymás munkájából. A diákok élvezik a csoportkísérést is, hiszen ekkor sok barátság szövődik köztük, s persze ekkor is tanulnak egymástól – mondta Müller Anita.

A pápaiakat a somorjai Csali Ifjúsági csoport követte a színpadon gömöri tánccsokorral.
Greman Dorka, a szlovákiai csoport egyik tagja elmondta, náluk körülbelül százötvenen táncolnak a Csali csoportban. Első alkalommal vesznek részt a fesztiválon, remélik, jól szerepelnek.
A szlovákiai Csali Ifjúsági csoport
-Először járunk Pápán, jól érezzük magunkat, elégedettek vagyunk a szervezéssel, a szép várossal főleg ma este és holnap ismerkedünk meg – fűzte hozzá az ifjú táncos.

Az est során fellépett még a győri Rege, a kistarcsai Pannónia Ifjúsági, a szentesi Jövőnkért, a mezőberényi Berény és a jászberényi Jártató Ifjúsági csoport is.

A program a Várkertfürdőben éjszaki fürdőzéssel és táncházzal zárul, ez utóbbin a talpalávalót a Németh Dénes Zenekara húzza a színházépület aulájában.
A rendezvény holnap 10 órától folytatódik, akkor az együttesek zenés-táncos felvonulás keretében a Fő téren keresztül, a Kossuth utcán a Református templomba mennek, ahol dr. Berecz István, Páva-győztes néptánc-előadóművész, a FONÓ művészeti vezetőjének előadását hallgathatják meg.

A két napos néptánctalálkozóra a legtöbb együttes holnap érezik meg, ezért az ünnepélyes köszöntő szombaton délután 15 óra 30 perckor lesz a színházteremben.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!