DK: Mindenki számára biztosítani kell a kulturális javakhoz való hozzáférést!


2016-05-20 21:45:59  | cikk: Babos Petra  | 


DK: Mindenki számára biztosítani kell a kulturális javakhoz való hozzáférést! főképe
Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselő, a DK Országos Tanácsának tagja a közelgő Kulturális fejlődés és sokszínűség napja alkalmából hívta fel a Pálos téren a pápai járókelők figyelmét a kultúra jelentőségére. A párt Sokak Magyarországa című programjából a kulturális kérdéseket érintő tételeket szórólapja segítségével ismertette az érdeklődőkkel. Mint mondta, a Demokratikus Koalíció a kultúra területén is a sokak Magyarországát képviseli. A szabad, demokratikus alapon nyugvó, sokszínű, mindenki számára elérhető kultúra megvalósulását!

Kerecsényi Zoltán kiemelte „Botrány az, hogy ma hazánkban szinte csak a kiváltságosabbak, a jobb módúak élhetnek teljes kulturális életet…” míg a „sokak” nagyon sok mindenből kizáródnak, mert csak a legalapvetőbb megélhetésre koncentrálhatnak.
Szerinte mindenki számára biztosítani kell a kulturális javakhoz való hozzáférést, különös tekintettel a kulturális szférából eddig kiszorult csoportokra (szegények, munkanélküliek, idősek, fogyatékkal élők, stb.) Meg kell erősíteni a közkultúra hálózatát, hogy a műveltség minden polgártárs számára elérhető legyen. Támogatni és ösztönözni kell az öntevékenységre, önszerveződésre épülő helyi kulturális közösségeket, kezdeményezéseket.

A képviselő megemlítette, az öntevékenység-önszerveződés támogatására egyébként jó példákat lát lokális, pápai vonatkozásokban, számára is támogatható elemeket tartalmaz a közművelődési-kulturális koncepció, több minden egybevág a DK-s elképzelésekkel, hasonló koncepciót kellene országos szinten, mind több helyen, mind hatékonyabban kamatoztatni – mondta és hozzátette, ő emlékezetpolitikai kérdésekben – ami szorosan hozzátartozik a kulturális témákhoz – is hangsúlyosabb koncepciót tudna elképzelni.

A DK kormányra kerülése esetén többek között törekedne a kulturális szolgáltatásokhoz és javakhoz való hozzáférés tekintetében kialakult azon súlyos esélyegyenlőtlenség mérséklésére, amelyek az anyagi helyzet függvényében, illetve a rossz települési infrastrukturális ellátottság következtében alakultak ki. Ennek megfelelően támogatni kívánja a közösségek kultúrán és művelődésen keresztül történő megerősítését, különös tekintettel a hátrányos helyzetű közösségekre, térségekre és vidékekre. Jelenlegi formájában megszüntetnék a Magyar Művészeti Akadémiát. Szigorúan szakmai alapon újjászerveznék a Nemzeti Kulturális Alap működését, és szakmai szervezetek képviselőit hoznák döntési helyzetbe. Folyamatos és kiszámítható állami támogatásban részesítenék a nemzeti kultúra ápolásában, megjelenítésében meghatározó szerepet játszó kulturális intézményeket. A magán mecenatúra, a magántőke hathatós bevonása mellett állami támogatásban részesítenék a modern művészetet, az alternatív kultúrát, az olyan új művészeti formákat, mint pl. a köztéri művészetet, a médiaművészetet, a kulturális és művészeti avantgárd különböző megnyilvánulásait, projektjeit. Meghatározó fontosságúnak tartják, és ennek megfelelően kiállnak a kulturális innovációk kiemelt támogatása, a művészet, a tudomány és a vállalkozások világa közötti új kapcsolódási pontokat teremtő kreatív kulturális ipar, az új médiumok, azok egyre szélesebb körű használata mellett – tudtuk meg Kerecsényi Zoltántól.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!