Természetismereti versenyt szervezett a Bakonyerdő


2016-05-18 22:49:56  | cikk: HuHa  | 


Természetismereti versenyt szervezett a Bakonyerdő főképe
Hogy hívják a vaddisznó kicsinyét? Mit ad nekünk az erdő? Milyen feladatai vannak az erdészeknek? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket kaptak azok a diákcsoportok, akik részt vettek a Bakonyerdő Zrt. Fekete István Természetismereti Terepi Versenyén. A pápai székhelyű állami erdőgazdaság harmadik alkalommal szervezte meg a játékos vetélkedőt, ezúttal az általános iskolák alsó tagozatosait szólították meg a különleges programmal.

A terepi verseny Döbröntéről indult

Nagy Gergelytől, a Bakonyerdő Zrt. Pápai Erdészetének igazgatójától, a megmérettetés szervezőjétől megtudtuk, a verseny célja, hogy a gyermekeket kimozdítsák az iskola falai közül, eltöltsenek egy napot az erdészekkel, közelebb kerüljenek az erdők világához, ismerkedjenek a természettel és a környezettudatos életmóddal. Az erdei túra és a sok érdekes feladat ugyanakkor jó alkalmat ad tudásuk felmérésére és újabb ismeretek szerzésére is.
-Tavalyelőtt felső tagozatosoknak, tavaly középiskolásoknak, idén pedig az általános iskolák 3-4. osztályosainak hirdetettük meg a versenyt. Pápa, Ajka, Devecser és Sümeg járás iskoláit szólítottuk meg a programmal, s tizenegy iskola fogadta el meghívásunkat – mondta el az erdészeti igazgató. A verseny a magyarpolányi erdőben zajlott, a háromfős csapatok öt kilométeres túrát tettek, melyen hét állomáson különböző feladatokat oldottak meg.
-Az elmúlt hetekben belebújtam a harmadikas és negyedikes környezetismeret tankönyvekbe, természetesen ennek a korosztálynak nagy tárgyi tudása még nincs, ennek megfelelően állítottam össze a kérdéseket, növényismeretből, állatismeretből, környezet- és természetvédelemből – fogalmazott.

A természetismereti terepi verseny helyszíne nem véletlenül volt a magyarpolányi erdő és nem véletlenül Fekete Istvánról nevezték el. A jeles író ugyanis közel egy évszázaddal ezelőtt ezeket az erdőket járta, sok írásában meg is emlékezett e gyönyörű tájról, s csodálatos természetleírásaival, vadász elbeszéléseivel nagyon közel áll az erdészekhez. Fekete István közel tíz évig a közeli Ajkán élt, ott vált országosan elismert mezőgazdásszá, ott alapított családot, s születtek gyermekei, és onnan indult írói pályafutása is. Ennek emlékére a versenyen több feladat az író életútjával és műveinek ismeretével volt kapcsolatos.

Erdei utakon vezetett a hosszú túra

A döbröntei kiindulási pontról a gyermekek zöldbe borult fák között, a természet illatával körülölelt erdei utakon mentek végig az öt kilométeres távon dombnak fel, völgynek le, s útközben hét állomáson különböző elméleti és gyakorlati feladatokat oldottak meg az erdészkollégák segítségével. Az egyik állomáson erdei fák, cserjék ismeretéről kellett számot adniuk, tudiuk kellett, mire használják a fát az emberek, s milyen tevékenységet folytatnak az erdészek. Egy másik helyen az erdei vadállatok trófeáit kellett felismerniük, s elmondaniuk, hogy hívják a különböző állatok hímjét, nőstényét és utódjukat.
-A dámszarvast, gímszarvast, muflont és az őzet kellett felismernünk – mesélte Daragó Diána, a magyarpolányi iskola diákja. A három kislányból álló csapat szerint a verseny nagyon jó volt, mert a friss levegőn lehettek, szép környezetben sétáltak és sok tanultak. A lányok előre is készültek a versenyre, mesélte Mayer Lili: megtanulták Fekete István életrajzát, több regényét elolvasták és átnézték, amit környezetismeretből eddig tanultak.
-Növényeket, halakat és vadállatokat kellett felismerni, de volt szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos feladat is – ezt már Lábas Máté, a magyarpolányi iskola másik csapatának tagja mesélte. A fiúk minden erdei vadnak kiválóan ismerték a nevét és a többi feladatnál is remekeltek.


Sok érdekes feladat várt a gyerekekre

Az egyik állomáson a környezettudatos életmód fontosságára hívták fel a gyerekek figyelmét a feladatokkal. Jánosi Máriától, a Bakonyerdő Zrt. műszaki osztályvezetőjétől megtudtuk, a csapatoknak nemcsak elméletben, de gyakorlatban is bizonyítaniuk kellett tudásukat: nagy halom hulladékot kellett szelektív módon szétválogatniuk. Mint mondta, a gyerekek nagyon ügyesek voltak, látszott, hogy sokat foglalkoznak az iskolában ezzel a témával.

A Bakonyerdő Zrt. Pápai Erdészetének munkatársai végül a noszlopi iskola Három kis szárcsa nevű csapatának adták át az első helyezettnek járó díjat, második helyen a magyarpolányi iskola Erdészek névre keresztelt csapata végzett, a harmadik helyet pedig a Szent István Római Katolikus Iskola Bölcs baglyok nevű csapata érte el.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!