Hétvégén tartják a XV. Országos Ifjúsági Néptánctalálkozót


2016-05-18 21:37:13  | cikk: Babos Petra  | 


Hétvégén tartják a XV. Országos Ifjúsági Néptánctalálkozót főképe
20 néptáncegyüttes, közel 700 résztvevője érkezik a héten Pápára, a XV. Országos Ifjúsági Néptánctalálkozóra. A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ és az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület szervezésében megvalósuló nagyszabású programot Pápa Város Önkormányzata is támogatja.

Szabadkai Verita, a JMSZK igazgatója elmondta, a 30 éves színházépület rendezvénysorozatának egyik kiemelt programja a néptánctalálkozó, melyet a JMSZK közösen szervez az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesülettel. A nagyszabású eseményre a határon túlról, Óbecséről és Somorjáról is érkeznek táncosok. A két nap programját igyekeztek úgy összeállítani, hogy a színpadi bemutatókon kívül lehetőséget biztosítsanak a csapatoknak a találkozásra, beszélgetésre és ismerkedésre. Fontos, hogy az idelátogatók megismerjék Pápa kultúráját, hagyományait, hangulatát, s jól érezzék magukat a városban.

Baán Éva, a néptánctalálkozó szervezője elmondta, nagy örömére szolgál, hogy ennyien részt vesznek a fesztiválon, akiket a Vadvirág Néptáncegyüttes tagjai kalauzolnak a két nap során.
-A XV. Országos Ifjúsági Néptánctalálkozónak Pápa városa 10. éve ad otthont, hiszen kétévente tartják városunkban e rangos eseményt Nyíregyháza mellett. A színpadi programokon kívül a városi felvonuláson is bemutatkoznak a csapatok, amely szombaton lesz 10 órától, majd a református templomban dr. Berecz István, a 2012-es Fölszállott a Páva szólótánc kategóriájának győztese, a Fonó Budai Zeneház művészeti vezetője tart előadást. Az együtteseket szombaton 15 óra 30 perctől köszönti Áldozó Tamás, Szabadkai Verita és Csasztvan András, a zsűri elnöke a JMSZK színházépületében. Szombat este a város Fő terén a világhírű Buda Folk Band koncertezik. A fellépőket országosan elismert zsűri értékeli. A bemutatók során választják ki a legjobb együtteseket, amelyek a jövő évi Budapesti Néptánc-antológián bemutatkozhatnak.

Áldozó Tamás polgármester, a rendezvény fővédnöke elmondta, városunk a magyarországi néptánc egyik fellegvárának számít.
-A pápai néptánc színvonala nagyon közel áll az európaiéhoz. Örülök, hogy a helyi néptáncosok úgy gondolták, hogy szervezetileg is tovább fognak lépni, s egyesületet alakítanak, hisz így egy olyan pályán indulhatnak el, ami nagyon messzire vezethet. Ebbe a folyamatba tarozik bele ez a seregszemle is, hiszen ez az utánpótlás számára kiváló bemutatkozási lehetőség, ahol összemérhetik tudásukat az ország legjavával. Remélem, a pápaiak sikeresen szerepelnek majd. A néptánc fegyelmet, alázatot és sok gyakorlást kíván. Úgy látom, komoly munka előzte meg ezt a fesztivált is, s gratulálok a szervezőknek, hogy ilyen sok együttes tud majd fellépni a hétvége során, s bízok benne, hogy az idelátogatók jól érzik magukat a városban, és magukkal viszik településünk jó hírét.

A néptáncbemutatókra a belépés ingyenes – tudtuk meg a szervezőktől.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!