Régészet madártávlatból


2016-05-15 08:03:04  | cikk: ha  | 


Régészet madártávlatból főképe

A Gróf Esterházy Károly Múzeum Régészeti mozaik című előadássorozatának Szabó Máté volt a vendége májusban. A Pécsi Légirégészeti Téka intézményvezető helyettese ezúttal egy olyan régészeti módszerről tartott előadást, mely nem "rombol", hanem a levegőből végzett megfigyelésekre alapozva segíti a kutatásokat, feltárásokat.

Az első kutatók az első világháború légi felderítői voltak, akik bár elsősorban harcászati szempontból figyelték a tájat, természetesen észrevették a mesterséges, ember alkotta épületek maradványait is. Szabó Máté elmondta, hogy a légirégészet a régészet egyik speciális ága, mely azt használja ki, hogy a növényzet és a talaj megmutatja a változásokat, az emberi kéz nyomát. A levegőből nézve akár egy római kori villa teljesen pontos alaprajza is kivehető.

A Régészeti mozaik a múzeum egyik sikeres előadássorozata, egyre több érdeklődőt vonz 

 A levegőből nézve a talaj és a növényzet, például a gabona is jelzi a mélyben rejtőző régészeti nyomokat. Ha éppen kőfal maradványai vannak a földben, akkor ott tápanyagban szegényebb a talaj, tehát a növényzet is fejletlenebb, kisebb. A talaj pedig eltérő színű ott, ahol emberi kéz nyomát rejti a föld. A légirégészet feladata a felderítésben, hogy utat mutassanak az ecsetnek és a spaklinak, hogy hol kezdjék a munkát, tette hozzá az előadó.

A légirégészek újabb és újabb lelőhelyek után kutatnak, a régészeti információkat, műholdas adatokat, légitérképeket felhasználva figyelik a tájat. A hagyományos légirégészet a helikopterrel, repülővel felszálló szakember szemére hagyatkozik, ma viszont már főként távirányítású eszközöket, például drónokat használnak a felderítésre, mondta Szabó Máté.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!