Dr. Kovács Zoltán a jövő évi költségvetésről


2016-05-14 09:48:28  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


Dr. Kovács Zoltán a jövő évi költségvetésről főképe
Sajtótájékoztatón ismertette a jövő évi költségvetés irányait dr. Kovács Zoltán államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Mint mondta, a szokásostól eltérően ősz helyett már nyár lejére elkészül a jövő évi költségvetés, mely az adócsökkentés és az otthonteremtés költségvetése lesz. Hangsúlyozta, Magyarország ma már stabil lábakon áll, a gazdaság fejlődik, visszafizették az IMF és az Európai Unió hitelét.

-A jövő évi költségvetés jelentős élelmiszer ÁFA csökkenéssel számol, a baromfihús, a tej és a tojás ÁFÁ-ja 5 százalékra csökken – tájékoztatott, hangsúlyozva, a személyi jövedelemadó 15 százalék marad 2017-ben is. Ez az egyik legalacsonyabb SZJA-nak számít Európában.

Jelentős forrásokat csoportosít a kormány a családi otthonteremtésre (CSOK), emellett az államilag támogatott kedvezményes hitel és az áfacsökkentés biztosítja a saját lakáshoz jutás lehetőségét a családok számára, mely a kormány szerint a polgári berendezkedés egyik legfontosabb előfeltétele.
-Előtérbe kerül a családok támogatása is, a gyermekek utáni kedvezmény 2 gyermek után 15 ezer forintra emelkedik gyermekenként.
Ez azt jelenti, hogy a gyermekes családoknak jövőre is több jövedelmük lesz, a kormány pedig azt tervezi, hogy 2019-re fokozatosan 20 ezer forintra emeli az igénybe vehető adókedvezményt.

A képviselő szólt arról is, hogy a költségvetés tervezete adóteher csökkentéssel számol az éttermi szolgáltatások és az internet hozzáférés területén, mindkettőnek 18 százalékra csökkenhet az ÁFÁ-ja.

A jövő évben is folytatódnak az életpálya programok. Tovább nő a rendvédelmi dolgozók, a felsőoktatásban dolgozók és a pedagógusok fizetése. Új életpálya modell lép életbe, mely az állami tisztviselői kart érinti, és mely legelőször a járások megerősítését jelenti. A kormány az egészségügy és a szociális ellátás területén is jelentős eszközöket tervezett a következő esztendőre – hangzott el a sajtótájékoztatón.
-Nyilván nem lehet nagyon nagy lépésekben haladni, de mindenki számára biztosított lehet az előbbrelépés – fogalmazott.

A nyugdíjak kapcsán dr. Kovács Zoltán elmondta, a kormány kiemelt célja a nyugdíjak értékének megőrzése. 2011 és 2015 között 8,8 százalékkal növekedett a nyugdíjak reálértéke és 2017-ben is megőrzik az időskori ellátások értékét, tehát a tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben növekednek az ellátások.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!